180. Az Octomore-sztori(m)

octomore13series.webp

Végre elkezdem.
Egy nehéz nap estéjén tudok leülni az Octomore-széria újabb tagjainak kóstolásához és folytatni a saját Octomore-történetemet. Amikor már eleged van a napi rutinból, de még jól bírod, mert hétfő van, akkor egy Octomore is jutalom tud lenni.

Hát még három.

Az én ismerkedésem ezzel a szériával valahol a 08 kiadás környékén kezdődött, akkoriban csatlakoztam be a whisky világába. Emlékszem, egy jó vastag adag Octomore 08.3, az akkori legfüstösebb Octomore, sőt mi több, talán azóta sem készült ennél tőzegesebb. Nem letaglózott minket, hanem inkább álltunk fölötte és őrizgettük, kortyolgattuk, próbáltuk elhinni, hogy ilyen is lehet. Aztán megtanultuk élvezni az Octomore-t és tudjuk, hogy itt már nem a füstre figyelsz.

Azóta persze milyen tételeket kóstoltam, te jó ég. Ha akkor ezt előre tudom, akkor még biztosabb lettem volna benne, hogy igazam lesz és érdemes belekezdeni ebbe az egészbe.

Na de vissza az Octomore-ösvényre! Az Islay-szigeti Bruichladdich Distillery eme szériájának története 2008-ban kezdődött, amikor a lepárló még a Mark Reynier-féle csapat vezetése alatt volt. A főzde többi palackozásai (Bruichladdich, Port Charlotte) mellett mindössze 10%-át teszi ki a termelésnek. A „világ legfüstösebb whiskyje” címmel is illetett whisky az extrém magas PPM értékű fenoltartalmáról ismert. Az Octomore-t általában fiatalon palackozzák, hogy az extrém tőzegesség szépen meg tudja mutatni magát. A névadással egy régi, helyi farm előtt tisztelegnek, amin állítólag egy lepárló volt 1816 és 1852 között. Eredeti, gaél alakja Ochdamh-Mor, aminek a jelentése „nyolcadik birtok” vagy „nyolcadik majorság”.

Fontos kiemelni, hogy a tőzegességet, vagyis annak mértékét (ppm) a malátában mérik, nem pedig a végső párlatban. Tehát a magas értékek nem azt jelentik, hogy egy Octomore párlat feltétlenül négyszer olyan füstös lesz ízben is, mint például egy Ardbeg, vagy egy Laphroaig (amelyek 50 ppm körüli tőzegeltségű malátából készülnek).

Az Octomore kiadások általában hármasával (a 7. kiadás óta négyesével) jelennek meg, sajátos sorszámozással. Az első két számjegy jelzi, hogy hányadik széria, majd egy pont következik és a pont után álló szám jelzi a szérián belül elfoglalt helyüket. Ennek alapján így oszlanak meg a palackozások egy szérián belül:

.1 – 100%-ban skót árpából készülő, amerikai tölgyhordós érlelésű (bourbon és Tennessee whiskey hordók). Ez az érlelés tudja megmutatni a kiadás gerincét, karakterét.

.2 – szintén 100%-ban skót árpából készül, azonban a hordók itt európai tölgyhordók, amik általában valamilyen boroshordók.

.3 – ez már 100%-ban Islay-n termett árpából készül, single farm, single vintage kiadás. Az érlelés amerikai és európai tölgyhordók vegyesen, ez utóbbiak gyakran valamilyen boroshordók.

.4 – először a hetedik szériában mutatkozott be a .4 és a tizennegyedik szériánál búcsúzott. A .4 kiadásoknál általában virgin oak, azaz új tölgyhordós érlelések is kerülnek a házasításba, vagy teljes egészében azok alkotják.

Annak ellenére, hogy ilyen rendkívüli tőzegeltséggel rendelkeznek, az Octomore palackozások abszolút nem egydimenziós whiskyk. Megvan a sajátos karakterük: virágos, gyümölcsös, tengeri aromák rejtőznek a füstszőnyeg alatt, nyilván az érlelés adta sajátosságokkal együtt, gondolok itt a hordókra az egyes batchekben. Ebben a kóstolórészben a 2022-ben megjelent 13-as széria első három tagját kóstoltam le és mutatom  be.

octomore13_1.webp

Octomore 13.1 (59,2%)

Concerto árpavariáns, 2016-os évjárat, 137,3 ppm, 5 éves érlelés, ex-bourbon hordók. 2021-ben újratöltve friss, elsőtöltésű amerikai hordókba.

Szín: világos arany

Illat: már elsőre érkeztek a friss vaníliás, fás jegyek, citrom, barack, tropikális megvillanások, mint pl. mangó vagy papaya. Faforgács. A medicinalitás csak valahol mélyen található. Vízzel: először egy műanyagos, festékes illat, majd szépen előbújik a florális, friss citrusos illat.

Íz: itt már az első korty hoz egyfajta sósságot, amit egyből követ az édesség. Tömény vanília rétegek, bors, medvecukor, fűrészpor, kókusz és közben persze üt a füstösség is. Az utóízben, lecsngésben medicinális jegyek. Az illatban tapasztalt kissé tropikális vonalat én nem érzem, inkább a sósság erősödik fel. Vízzel: így szelídül le egy átlagosabb, fiatal tőzeges whiskyvé, citrusok, gabonásság, műanyag…

octomore13_2.jpg

Octomore 13.2 (58,3%)

Concerto árpavariáns, 137,3 ppm, 5 éves érlelés, oloroso sherryhordók a Fernando de Castillától.

Szín: világos borostyán

Illat: le sem tagadhatná sherrys/boros mivoltát. Az érlelésre jellemző sztereotipikus illatok, gumi cipőtalp, bőr, grillezett hús, gyanta, műanyag. Talán még fáradt olajat és nagy jóindulattal karamellát vélek felfedezni. Ja, és a füstöt mondtam már? Vízzel: még jobban kidomborodik a gumis-bőrös vonal, de itt már új fa is érkezik hozzá.

Íz: itt is elsőre a műanyag-bőr-gumi szentháromságon indulunk el, de azért benéz mellé még egy kis pirított cukor, dió, grillezett hús külseje, földes jegyek, brownie, a végére persze égett gumi az utóízben, a lecsengésben. Vízzel ugyancsak a gumis vonal erősödik fel, mellette szilva, karamella, édes dohány, brownie és egy kis ecetesség a végére.

octomore13_3.jpg

Octomore 13.3 (61,1%)

Komplexek már a jellemzői is: részben first fill amerikai tölgy, részben refill európai tölgy, amik Rivesaltes és Ribera del Duero régióból származó borokat tartalmaztak. Az árpa Islay-n termett, egyetlen farmon. A tőzegesség 129.3 ppm.

Szín: világos arany

Illat: először erősen tölgyes jegyek jönnek a pohárból, a magas alkohol miatt kiugranak az illatok. Pörkölt maláta, medicinális él, gépolaj, géz – felerősödnek a medicinális jegyek, majd kakaó. Vízzel a fás, lágy citrusos jegyek kerülnek egy kicsit előtérbe.

Íz: az erős füstösség mellett égetett cukor, grillezett hús is feltűnik. Egyáltalán nem barátságtalan a magas alkohol, sőt. Ilyen fiatal whiskyk esetében ez inkább zavaró szokott lenni. Kétszersült, itt is gépolaj, gumi. Egyébként az egésznek van egy kis édes zamata is. A lecsengésben torma, amit más, hasonlóan füstös new makeben éreztem már. Vízzel vegetális aromák, majd ugyancsak égett jegyek és egy kis édesség.

Azt javaslom, hogy próbáljátok ki az Octomore palackozásokat, ha bírjátok a füstöt, de azért mögé is néznétek. Nem fogtok csalódni.

Felkészül a 15-ös széria a következő kóstoláshoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr1018858040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (24) 12éves (23) 14éves (5) 15éves (6) alkohol (168) Ardbeg (5) Arran (8) Blair Athol (5) Bunnahabhain (9) Campbeltown (13) Caol Ila (7) Diageo (15) finiselés (12) független (20) füstös (14) gasztro (158) Glendronach (5) gourmet (32) Highland (47) hírek (5) ínyenc (7) Islay (32) ital (168) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (156) kult (8) Lowland (11) NAS (17) peated (5) portói (6) sherry (33) single malt (119) skócia (9) Skócia (151) skót whisky (21) Speyside (39) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (37) újdonság (5) whiskey (6) whisky (167) whiskyklub (6) Címkefelhő
süti beállítások módosítása