179. The Master’s Anthology - NAS hármasfogat a Glendronachtól

glendronach_ma_big.jpg

2024 végén érkezett a hír, hogy a highlandi Glendronach egy korjelölés nélküli háromtagú sorozattal jelentkezik, The Master’s Anthology néven. A három whisky a lepárló profilját (profiljait?), esszenciáját igyekszik megjeleníteni, három különböző formában (bár szerintem erre az alapsor is alkalmas, leszámítva, hogy ott nincs füstös tétel).

Először is, nem kedvelem annyira a steril, kimért, tökéletesre csiszolt single malt kiadásokat, amiket főleg az OB, azaz a lepárlók hivatalos kiadásai között találunk. Bár tény, hogy a simára csiszolt üveggömbök magát a konzisztenciát jelentik. Nekem a Glendronach is egy ilyen üveggömb, bár a hivatalos, korjelölt kiadásait szeretem - úgy gondolom, hogy olyan maltok, amiket mindenkinek ismernie kell, aki whiskyket kóstol. Azonban vannak, voltak olyan palackozások, amik egy kicsit eltérnek az alapsori, már-már unalmas tökéletességtől és valami mást is kínálnak. Nem beszélve a single cask kiadásokról, ami persze teljesen más liga.

Ezek nyilván sok más lepárló esetében is igaz mondatok.

Nem tudom, hogy a Master’s Anthology is egy olyan sorozat lesz-e, ahol valami mást fogok megtapasztalni, mindenesetre érdeklődéssel állok előtte.

Három whisky, háromféle profil. Az egyes whiskyk jellemzőit magánál a kóstolásnál fogom kiemelni. A sorozat tagjainak palackmennyiségéről nincs információ, ahogyan arról sem találtam, hogy a hordók first fill, refill vagy ezek kombinációi voltak-e.

A kóstolás előtt mindhárom tétel jó sok levegőzést kapott – jó döntésnek bizonyult, ugyanis a kitöltéskor eléggé visszafogottak voltak.

gdodtv.jpgGlendronach Ode to the Valley (46,2%)

Sherry és portóis hordók házasítása, a vibráló, gyümölcsös, florális nyári profilt, a sherryhordós érlelés jellemzőit hivatott megtestesíteni.

Szín: borostyán Illat: élénk pirosbogyós gyümölcsök, ribizli, áfonya, érett kékszilva, pirított cukor – nem mondanám komplexnek, Íz: szinte nem is érezni a kortyban az alkoholfokot ennyi levegőzés után. Érett, lédús vörösáfonya, kékáfonya, cseresznye, zöldfűszerekkel ízesített málnalekvár, almás sütemény. Kicsit ugyan egysíkú, de a levegőzéssel szépen megmutatkozó herbális-gyümölcsös gerinc.

gdodtd.jpgGlendronach Ode to the Dark (50,8%)

Bár a leírások ezt teszik a harmadik helyre a mélyebb profilja és a magasabb alkoholfok miatt, én mégis másodiknak kóstolom. A sherry portói után kiváló ugrás a teljes időben PX sherryhordóban történő érlelés.

Szín: mélysötét borostyán, mahagóni Illat: mélyebb illatok, mint az elsőként kóstolt kiadásban. Tejeskávé, csokoládé, grillezett gyümölcsök, vaníliaöntet, karamellszirup, meggyszörp. Vízzel még azt mondom, hogy kellemesebb lesz és megmutatja a florális-parfümös oldalát is. Íz: az alkoholt itt sem érzem a levegőzés után (lehet, hogy már én szoktam hozzá az 50%-hoz?) - itt is a kávés, kakaós, gyümölcsös profil jön elő: karamellás latte, kakaó, meggyszörp, gránátalma szirup, mézes grillezett gyümölcsök, egy kis mogyoró. Vízzel inkább gyögynövényes profil, ez viszont egy érdekes vonulat benne.

Szép a PX érlelés – de persze még szebb lenne, ha idősebb lenne, komplexebb lenne. De most érjük be ennyivel, egyébként egy jó iszogatós, beszélgetős, nyáresti(!) sherrys whiskynek simán jó! Talán a legélvezhetőbb darabja a sorozatnak.

gdodte.jpgGlendronach Ode to the Embers (48,4%)

Mégiscsak jobb a füstöset a végén kóstolni – a vendégek már elmentek, csak magunk vagyunk a nyári éjszakában, a tábortűz már csak zsarátnok, gyenge füst szálldos, csend van, mi pedig élvezzük a whiskynket.

A Glendronachnak voltak füstös kiadásai, az elmúlt évekből a Peated Port kifejezetten tetszett (a füst és a portóihordó találkozása különösen kedves számomra).

Szín: borostyán Illat: kitöltéskor és első illatolásokkor is éreztem az enyhe füstösséget…de ennyi, levegőzés után sem mutat sokkal többet. A füst mellett még menta, grillázs, narancs, öreg dió. Vízzel is megőrzi a füstös profilt, kicsit talán előjön egy műanyagos jelleg. Íz: itt is érzékelhető a füstösség, mellette diós jegyek, áfonya, csokoládé talán; nedves hordó, pörkölt maláta aromái jönnek át. Vízzel lédúsabb, de fásabb lesz. Ennyi.

Verdikt: elájulva ugyan nem vagyok, de elégedett az igen. Az egész sorozatot egyfajta dolgozatnak, értekezésnek mondanám, ha tudományos nyelvre akarnám fordítani. Megmutatja a lepárló arcát az érlelések felől, valószínűleg fiatal párlatokkal a Dr. Rachel Barrie féle újkori Glendronach készletből (ezt ugye nem tudjuk, csak tippeljük – nehogy agresszív bloggerek és whiskykedvelők nekem essenek!). Plusz még egy észrevétel: a három palackozás színvilága megegyezik a hivatalos, korjelölt alapsor első három kiadásával (12,15,18).

De ez a nyáreste feeling, amit itt feljebb kreáltam, abszolút bejön. Mert ki mondta, hogy nyáron nem lehet whiskyzni?

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr118846998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (24) 12éves (23) 14éves (5) 15éves (6) alkohol (167) Ardbeg (5) Arran (8) Blair Athol (5) Bunnahabhain (9) Campbeltown (13) Caol Ila (7) Diageo (15) finiselés (12) független (20) füstös (13) gasztro (157) Glendronach (5) gourmet (31) Highland (47) hírek (5) ínyenc (7) Islay (31) ital (167) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (155) kult (8) Lowland (11) NAS (17) peated (5) portói (6) sherry (33) single malt (118) Skócia (150) skócia (9) skót whisky (20) Speyside (39) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (36) újdonság (5) whiskey (6) whisky (166) whiskyklub (6) Címkefelhő
süti beállítások módosítása