172. BREAKING: az amerikai single malt whiskey hivatalos kategória lett

kepernyokep_2024-12-18_105138.png

Jelentős mérföldkő még karácsony előtt: az elmúlt napok egyik legfontosabb whisky témájú híre kétségkívül az amerikai single malt kategória hivatalossá válása.

Az Egyesült Államokban az utóbbi 10 évben óriási főzdeboom zajlott le, a kisebb-nagyobb lepárlók száma átlépte a kétezret. Már nemcsak a bourbonről szól az amerikai whiskey: a hagyományos kategóriák, úgy mint bourbon, rye mellett az amerikai single malt is egyre jobban teret nyert az elmúlt évtizedben. Számos főzde kezdett el single maltot is készíteni és ebbe a hullámba beálltak a nagyok is. Mind a Jack Daniel's, mint a Bulleit hozott ki saját palackozást, ami a Jack esetében különösen nagy szó, tekintettel arra, hogy a fekete címkés Old No.7 és egyéb változatok mellett Rye receptúrát is csak a 21. században adtak ki.

kepernyokep_2024-12-18_105224.png

Az amerikai single maltnak viszont volt egy fájdalmas pontja: nem volt rá szövetségi szabályozás úgy, mint a bourbon whiskeyre. Ennek a szabályozásnak a létrejöttéért már évek óta lobbiznak bizonyos főzdék, élükön olyanokkal, mint a nyugati-parti Westland. A kategória hivatalos elismeréséért és szabályozásáért küzdők szervezetbe is tömörültek, ami az American Single Malt Whiskey Commission névre hallgat és a kilenc alapító lepárló mellett már 100 tagot (főzdét) számlál. Jelentős erőről van tehát szó. Az amerikai single malt kategória irányelveire tett javaslatukat 2017-ben nyújtották be, három petíció landolt ezügyben az amerikai jövedéki szerv (TTB - Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau) postaládájában. Azóta persze több módosítási javaslat és ezek megvitatása zajlott, de...

A TTB december 18-án ratifikálta a szabályozást, tehát több, mint 7 évnek kellett eltelnie, de az ASMWC szinte a szesztilalom eltörléséhez hasonlatos sikerként éli meg a változást. Kormányzati szinten 52 éve nem iktattak be új whiskey-kategóriát a szabályozásba (Code of Federal Regulations) - az amerikai malátawhisky eddig "malt whisky"-ként létezett. Az új irányelvek 2025. január 19-től hatályosak és így hagzanak:

Amerikai Single Malt Whiskey

- 100%-ban malátázott árpából készül
- egyetlen lepárlóban készül
- a cefrézés, fermentálás, lepárlás és érlelés az Egyesült Államokban történik
- maximum 700 literes tölgyfahordóban érlelődik, ami lehet új (szűz) és használt is
- lepárláskori alkoholfoka maximum 80% abv
- palackozáskori alkoholfoka minimum 40% abv
- semmilyen hozzáadott anyagot nem tartalmazhat, kivéve a szín módosítására szolgáló karamellszínezéket

Láthatjuk tehát, hogy az új irányelvek szépen hozzák a skót, ír és bourbon whiskey esetében már megismert mintázatot. De azért vannak kivételek: a cefrézésnek, erjesztésnek nem kell ugyanazon a helyen történnie, ahol a lepárlás, hiszen számos amerikai lepárló működik együtt sörfőzdékkel, akik számukra a cefrét szállítják. Ez egy sajátos gyakorlat az ottani iparágban. A másik, a maximum 160 proof (80% abv) lepárláskori alkoholfok. Egyéb szabályozásokban, mint pl. az európaiak, ez a szám 190, tehát jóval magsabb kijöveteli abv-t engednek, azonban a skót single malt whisky esetében kötelező a hagyományos (hagyma alakú) lepárlóüstök használata is, míg az amerikai szabályozásban nem az.

Sajnos az amerikai single malt kategória európai elérhetősége szinte nulla és bár én kevés esélyt látok rá, hogy a jövőben ez változzon, most az új regulációk talán megnyitják ezt az utat is. Aztán persze februártól jön a Trump-kormányzat, ami még sok mindent felülírhat pro és kontra is.

rat_image_06_desktop.webp(Kép: Westland Distillery)

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr1618754422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (24) 12éves (23) 14éves (5) 15éves (6) alkohol (168) Ardbeg (5) Arran (8) Blair Athol (5) Bunnahabhain (9) Campbeltown (13) Caol Ila (7) Diageo (15) finiselés (12) független (20) füstös (14) gasztro (158) Glendronach (5) gourmet (32) Highland (47) hírek (5) ínyenc (7) Islay (32) ital (168) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (156) kult (8) Lowland (11) NAS (17) peated (5) portói (6) sherry (33) single malt (119) Skócia (151) skócia (9) skót whisky (21) Speyside (39) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (37) újdonság (5) whiskey (6) whisky (167) whiskyklub (6) Címkefelhő
süti beállítások módosítása