Jelentős mérföldkő még karácsony előtt: az elmúlt napok egyik legfontosabb whisky témájú híre kétségkívül az amerikai single malt kategória hivatalossá válása.
Az Egyesült Államokban az utóbbi 10 évben óriási főzdeboom zajlott le, a kisebb-nagyobb lepárlók száma átlépte a kétezret. Már nemcsak a bourbonről szól az amerikai whiskey: a hagyományos kategóriák, úgy mint bourbon, rye mellett az amerikai single malt is egyre jobban teret nyert az elmúlt évtizedben. Számos főzde kezdett el single maltot is készíteni és ebbe a hullámba beálltak a nagyok is. Mind a Jack Daniel's, mint a Bulleit hozott ki saját palackozást, ami a Jack esetében különösen nagy szó, tekintettel arra, hogy a fekete címkés Old No.7 és egyéb változatok mellett Rye receptúrát is csak a 21. században adtak ki.
Az amerikai single maltnak viszont volt egy fájdalmas pontja: nem volt rá szövetségi szabályozás úgy, mint a bourbon whiskeyre. Ennek a szabályozásnak a létrejöttéért már évek óta lobbiznak bizonyos főzdék, élükön olyanokkal, mint a nyugati-parti Westland. A kategória hivatalos elismeréséért és szabályozásáért küzdők szervezetbe is tömörültek, ami az American Single Malt Whiskey Commission névre hallgat és a kilenc alapító lepárló mellett már 100 tagot (főzdét) számlál. Jelentős erőről van tehát szó. Az amerikai single malt kategória irányelveire tett javaslatukat 2017-ben nyújtották be, három petíció landolt ezügyben az amerikai jövedéki szerv (TTB - Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau) postaládájában. Azóta persze több módosítási javaslat és ezek megvitatása zajlott, de...
A TTB december 18-án ratifikálta a szabályozást, tehát több, mint 7 évnek kellett eltelnie, de az ASMWC szinte a szesztilalom eltörléséhez hasonlatos sikerként éli meg a változást. Kormányzati szinten 52 éve nem iktattak be új whiskey-kategóriát a szabályozásba (Code of Federal Regulations) - az amerikai malátawhisky eddig "malt whisky"-ként létezett. Az új irányelvek 2025. január 19-től hatályosak és így hagzanak:
Amerikai Single Malt Whiskey
- 100%-ban malátázott árpából készül
- egyetlen lepárlóban készül
- a cefrézés, fermentálás, lepárlás és érlelés az Egyesült Államokban történik
- maximum 700 literes tölgyfahordóban érlelődik, ami lehet új (szűz) és használt is
- lepárláskori alkoholfoka maximum 80% abv
- palackozáskori alkoholfoka minimum 40% abv
- semmilyen hozzáadott anyagot nem tartalmazhat, kivéve a szín módosítására szolgáló karamellszínezéket
Láthatjuk tehát, hogy az új irányelvek szépen hozzák a skót, ír és bourbon whiskey esetében már megismert mintázatot. De azért vannak kivételek: a cefrézésnek, erjesztésnek nem kell ugyanazon a helyen történnie, ahol a lepárlás, hiszen számos amerikai lepárló működik együtt sörfőzdékkel, akik számukra a cefrét szállítják. Ez egy sajátos gyakorlat az ottani iparágban. A másik, a maximum 160 proof (80% abv) lepárláskori alkoholfok. Egyéb szabályozásokban, mint pl. az európaiak, ez a szám 190, tehát jóval magsabb kijöveteli abv-t engednek, azonban a skót single malt whisky esetében kötelező a hagyományos (hagyma alakú) lepárlóüstök használata is, míg az amerikai szabályozásban nem az.
Sajnos az amerikai single malt kategória európai elérhetősége szinte nulla és bár én kevés esélyt látok rá, hogy a jövőben ez változzon, most az új regulációk talán megnyitják ezt az utat is. Aztán persze februártól jön a Trump-kormányzat, ami még sok mindent felülírhat pro és kontra is.
(Kép: Westland Distillery)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.