153. Nagy Macallan-poszt: jelenkori Macallan hivatalos és független palackozásokkal

Macallan blogposzt

Brutális árakon futó aukciós palackok, prémium(ra árazott) alapsor, üvegdekaterek, művészi kollaborációk, James Bond…ez mind a The Macallan, az Edrington kötelékébe tartozó speyside-i lepárló. Na meg a sherryhordós érlelés, amelyet saját bevallásuk szerint magas fokon űznek. Évbúcsúztató Macallan megaposzt a blogon.

A The Macallan története hivatalosan 1824-ben (tehát éppen 200 éve) kezdődött - az 1823-ban létrehozott Excise Act utáni első licenszelt lepárlók között volt – azonban a birtokon állítólag már korábban is készítettek whiskyt. Az ikonikus Easter Elchies House 1700-ban épült, és John Grant of Elchies őrnagy nyári rezidenciájaként funkcionált. Később unokája értékesítette Findlater és Seafield grófjának és egészen az 1960-as évekig maradt a Seafield család tulajdonában. A Macallan első tulajdonosa (Alexander Reid) is tőlük bérelte a birtokot. A kezdetek kezdetén maga a lepárló nem volt sokkal több, mint egy farmépület. Aztán James Stuarthoz került, aki egyrészt újjáépítette, másrészt 1892-ben eladta a kor akkori egyik nagyágyújának, Roderick Kempnek, aki a Talisker eladása után vásárolta meg. Hozzá több fejlesztés is köthető: új malátatárolókat és malátázót építtetett és a lepárlót ellátó vízhálózatot is gatyába rázta.

A Macallan neve a gaél maghellan szóból ered - ez volt a környező vidék korábbi neve: a "magh" jelentése "termékeny föld", az "ellan" pedig Szent Fillan szerzetes nevére utal.

Easter ElchiesEaster Elchies House (Forrás: The Macallan)

Kemp 1909-ben meghal, veje veszi át az üzletet, majd miután ő is eltávozik az élők sorából, lánya lép a helyébe, azon kevés hölgyek táborát erősítve, akik skót lepárlókban vezető pozícióban voltak a 20. században. Valahol ők, a Kemp-család és majd az ő örököseik fektették le a Macallan sikerének az alapjait. Nagy ugrással 1996-ot írunk, amikor is a Highland Distillershez (ma Edrington) kerül a lepárló.

A ’The Distilleries of Great Britain and Ireland (James Eadie Ltd., 2022) 1924-ből származó írásában ez áll: „A néhai Mr. Kempet a whisky egyik legkifinomultabb ítészének tartották Skócia északi felében és az ő mottója az volt, hogy a legjobb hazai alapanyagot kell használni, hogy fenntartható legyen a Macallan magas színvonala, és ehhez a mottóhoz szigorúan ragaszkodott Mr. Stuart manager is, akit ő tanított ki, és akinek gyakorlatilag ez volt az élete a lepárlónál.”

A főzde folyamatosan fejlődött, a hajdani kis kétüstös farmépületből aztán öt (1954), majd hét lepárlóüsttel operáló, nagyobb kapacitású egység lett a majd másfél évszázad során. 1975-re már nem kevesebb, mint 21(!) üsttel működnek. Ma, a modern lepárlóépületükben 36 lepoárlóüst található, de ez a magasabb szám annak is köszönhető, hogy továbbra is kisméretű spirit stillekkel (párlatüstökkel) működnek, a kapacitásuk viszont 15 millió liter / év.

A Macallan lepárlóüstjeiA Macallan új lepárlókomplexumának belső tere (Forrás: The Macallan)

A Macallan új épületeA Macallan modern lepárlókomplexuma kívülről (Forrás: The Macallan)

Fontos megemlíteni, hogy mint a skót whisky általában, a Macallan is blendekhez termelt, single maltként a 20. század második felében részesítették előnyben a cégnél – ehhez nagyban hozzájárult a whisky 80-as évekbeli népszerűségcsökkenése is.

Alfred Barnard így ír róla 1887-ben (érdekesség, hogy látogatásakor a lepárló egy tulajdonban van a Glen Spey-jel): „Ez a régivágású ingatlan a Spey fölötti dombos területen található(…) 1824-ben alapították és a belső elrendezése hasonló a többi speyside-i lepárlóhoz. A whisky highland malt, és a termék, ahogyan a Glen Spey is, leginkább az angol piacra kerül. Az éves kihozatal kb. 40 000 gallon.” – (ez kb. 543 000 liternek felel meg). Fura, de többet nem ír a Macallanról ennél a pár sornál.

Azt gondolom nagy vállalás lenne megírni a főzde történetét, de ebben a posztban ezt nem is kell teljesíteni. Amúgy sem harapok nagyobbat, mint ami még lefér a torkomon.

A magasra árazott alapsorok mellett számtalan exkluzív kiadás, talán tényleg az egyetlen főzde, vagy kevés főzdék egyike, amely nevének hallatán ezek a mindenféle dekoratív Lalique dekanterek jutnak az eszembe. Mint például az alább látható, a Macallan hat alappillérét megtestesítő, ultraprémium széria.

Macallan whisky Lalique dekanterekben

Nem is tudom, hogy van-e még egy olyan lepárló, amely ennyire ollóval szabott, mérőszalaggal kimért luxust és precizitást közvetít, de fogalmazhatunk úgy is, hogy amelyiket ennyire jól összerakta a marketing department. Minden kiadása gondosan megtervezett, a címkéket különböző művészek, tervezők alkotják. A főzde nem is olyan régen, 2018-ban költözött be új helyére, a föld alá épített „hobbitfalvára”, a 140 millió fontból létrehozott modern komplexumba.

A Macallan a whisky és a fa - nincs finiselés, nincs áttöltés, nincs pancsolás. A malátawhisky és a sherryhordó van és erre büszkék is. Hordóik is a fent említett precizitás mentén készülnek: a sherryhordókhoz a fát is maguk választják, a helybeli (Jerez) Tevasa kádárműhellyel dolgoznak azon, hogy mennyi legyen a dongák szárításának ideje és módja, milyen sherry kerüljön bele, és így tovább.

Macallan whisky hordókbanÉrlelődik a whisky - minden whiskynek a legfontosabb összetevője az idő (Forrás: The Macallan)

A Macallanhoz több árverési rekord is köthető, közöttük a legnagyobb összeg, amit italért valaha adtak: 2,7 millió dollár. Ez a rekord idén, 2023-ban született a Sotheby’s árverésén és nem meglepő, ugyanis a The Macallan 1926 Valerio Adami olasz festő által kreált címkével a világ egyik, ha nem a legkeresettebb, legritkább és legdrágább whiskyje. A whisky 60 évet pihent hordóban, és mindössze 40 palackkal készült belőle 1986-ban, amiket kizárólag a lepárló top ügyfeleinek szántak. Ebből 12 palack hordozza a Valerio Adami által tervezett címkéket és senki nem tudja, hogy ebből a 12-ből hány darab létezik még a világon. Egy biztos, ebből egy tartotta az aukciós rekordot (2019; 1,5 millió dollár), amit idén egy ugyanilyen palack döntött meg.

The Macallan 1926The Macallan 1926 (Forrás: The Macallan)

1926. Elhelyezted a dátumot? Csupán 8 évvel vagyunk az első világháború befejezése után, hat éve tart a szesztilalom Amerikában. Az első telefonhívás London és New York között. A nagymamám is még csak 9 éves volt! Magyar vonatkozásban talán az egyik legfontosabb esemény, hogy ebben az évben vezetik be a pengőt és bemutatják Kodály Zoltán Háry János című daljátékát.

A 12 palackból egyet állítólag már elfogyasztottak és egy pedig megsemmisült - mi sem mutatja jobban, hogy a whisky az állandóság és az elmúlás maga. 60 év egy pillanat alatt szertefoszlik, szolgálva ezzel egy magasabb jót.

A Macallan státusza és népszerűsége a befektetői piacon a hamisítványokat is magával hozta. Van pár érdekes írás, ami a felbukkant hamis Macallanokról szól, érdemes elolvasni.

És hogyan lett James Bond whiskyje? Valójában a Macallan a Skyfallban (2012) bukkan fel, a széria 50 éves évfordulóját ünnepelve egy 1962-es tétellel, és utána még egy részben kortyolgatja Daniel Craig. Én is azt hittem, hogy évtizedek óta, de nem. James Bond figurája mint tudjuk, skót. A titkosügynök szerepét először eljátszó színész, Sean Connery is skót. A whisky skót. Kiváló lehetőség volt egy James Bond tematikájú sort megjelentetni a 60. évfordulóra, hat különböző palackdesignnal.

Macallan és James BondA Macallan 1962 a Skyfall című mozifilmben (részlet a filmből)

 

A James Bond 60. évfordulójára kiadott sorozat

A főzde jelenlegi kínálata is megér egy-két bekezdést, de az elmúlt évek változásait kibogozni is igazi kihívás. Lássuk, melyek a most futó szériák:

Sherry Oak: európai tölgy sherry seasoned hordókban érlelődött maltok, 12, 18, 25 és 30 éves korral.

Double Cask: európai és amerikai tölgy sherryhordók házasításai, 12, 15, 18 és 30 éves formában.

Colour Collection: a travel retail szegmensbe szánt, korjelölt sor, a lepárló hat alappillére közül a természetes színt és a sherryhordókat helyezi a középpontba, 12, 15, 18, 21 és 30 éves whiskyk.

Rare Cask: a korábbi 1824 Series (Amber, Gold, Ruby, Sienna) sorból átalakulva a Ruby eképpen él tovább, döntően first fill amerikai és európai tölgy sherryhordók, kisszériás megjelenés (egy batch mindössze 50 hordó).

Estate: a lepárló saját maga által termesztett árpájából évente egyszer, egy hétig párolnak le. Az Estate szériában ez jelenik meg.

The M Collection: a Macallan hat alappillérét állítja a középpontba – természetes szín, hozzáértés, kis méretű lepárlóüstök, a birtok, kivételes minőségű tölgyhordók és a sherry. Nem mintha nem lett volna ennek a hat alapértéknek egy-egy önmagában is brutál drága árazású Lalique dekanteres, extra koros megtestesülése, még így, külön szériában is jelen van.

The Quest Collection: 2018-ban érkezett a hivatalos travel retail sor a régi helyett, benne négy NAS (korjelölés nélküli) whiskyvel.

Fine and Rare: ultra-prémium évjáratos palackozások egészen az említett 20-as évektől a 90-es évekig. Hasonló jellegű készlete és ilyen palackozásai talán csak a Glenfarclasnak vannak. Igaz, azokhoz olcsóbban hozzá lehet jutni, ha ezen a szinten is beszélhetünk olcsóról.

Kezdjük el kibogozni a kínálatban fellelhető 12 éves változatok nyomán a Macallan mai profilját! Vajon lesz közös elem, metszéspont ha úgy tetszik, valami nyom, amin el tudunk indulni?

The Macallan 12yo Double Cask (40%)

The Macallan 12 éves Double Cask

Tudom, persze, a név kötelez(ne), de igyekszem nem úgy kóstolni az egyik legalapabb Macallant, hogy ne támasszak túlzott várakozásokat.

Szín: világos borostyán

Illat: áthatóbb citrusillattal nyit és amit még szintén eszembejut, az a klasszik sherrys illatvilág, amit ezeknél a sherrys érlelésre épülő, és azt nagyon jól tudó lepárlók maltjainál érzek (Tamdhu, Glengoyne, Glenfarclas például). Tejkaramella, tejcsokoládé, dohos illat. Édes keksz.

Íz: mazsolás sütemény, püspökkenyér, tejeskávé, babérlevél. Komplexnek mutatja magát. Tejcsokoládé, talán még egy kis keleti fűszer, de aztán bejön egy viszonylag fura gabonás-alkoholos íz, ami átcsap a lecsengésbe is. Ami lecsengés aztán újra édes lesz.

Ha mondják is, hogy a Macallan a legjobb whiskyk közül való, az bizonyosan nem emiatt a palack miatt van, de azért befogadtam és eltettem.

The Macallan 12yo Triple Cask Matured (40%)

The Macallan 12 éves Triple Cask matured

Anno volt egy Fine Oak néven megjelent széria, melynek a helyét a Triple Cask vette át

Szín: arany

Illat: korántsem olyan édes elsőre, mint a Double Cask kiadás…savanykás gyümölcsök, bbq fűszer, sárgadinnye, leégett faszén. Elsőre. Majd átfordul vaníliába. Kiadós, nyúlós, édes vaníliába, ami mellett hirtelen tűnik fel egy herbális él egy pillanatra.

Íz: klasszikus citrusos-fás-vegetális profillal nyit az első korty, itt is a dinnye, szerencsendió, friss fa, némi fehérbors. Lecsengésében lime.

Abszolút nem hagyott mély nyomot bennem, hamar lement. De végülis erre lenne való a whisky, hogy ízlelgessük, kortyolgassuk, a végén pedig lemenjen. Egy szottyadt téli estén is, mint ez a mai.

The Macallan 12yo Sherry Oak (40%)

The Macallan 12 éves Sherry Oak

A klasszikus alapvetés, a sherry oak Macallan legfiatalabb korjelölt verziója.

Szín: bronzbarna

Illat: borba áztatott kerti gyümölcsök, magazin papírlapok és édes fűszerek sorjáznak az első illatolási körben, majd

Íz: szerintem fanyarabban hozza a sherrys vonalat elsőre, mint mondjuk egy Glenfarclas vagy Glengoyne hasonló korral. Azért azt tudni kell, hogy a Macallan alappárlat sokkal nehezebb, mint az előbbiek, biztos ez is hatással van rá. Dió, aszalt szilva, datolya, majd megjön a gyümölcszselé, gabonásság. De persze szigorúan kimérve ezek is.

The Macallan 12yo Colour Collection (40%)

 The Macallan 12 éves Colour Collection

Főként amerikai tölgy sherryhordók, kiegészülve európaival.

Szín: világos borostyán

Illat: már mondtam volna, hogy „olyan, mintha”, de másképp hoz bizonyos jegyeket, amiket felfedeztem az alapsori 12 évesek között. Frissen fűrészelt fa, vaníliarúd, mintha a sherrynek nyoma sem lenne.

Íz: lágy és érett citrusokkal kezd, majd egy kis tejeskávé, szerecsendió – enyhe fűszeresség megbújik – meggyes csokoládé, majd jönnek a sherrys jegyek: fanyar gyümölcsök, aszalt áfonya, közben egy szórványos édes tölgyesség ott van a háttérben.

Lecsengésében étcsokis, kissé alkoholos.

Ezzel a kiadással vagyok úgy inkább, hogy egy jó iszogatós, ízlelgetős 12 éves – a Sherry Oak palackkal tenném egy kóstolásra.

The Macallan QUEST (40%)

The Macallan Quest

A travel retail szegmensben kapható Quest collection névadó darabja. Tulajdonképpen itt sem történik más, minthogy a különböző tölgyfajtákból készült, bourbon és sherryhordókat egy bizonyos arányban vegyítik.

Szín: arany

Illat: itt az illat hoz egy kerti gyümölcsös-citrusos, lágy vaníliás vonalat, némi vajas keksszel kiegészülve. Szerintem akad itt még tejcsoki,

Íz: lássuk, tud-e még valamit mutatni egy NAS travel retail kiadás a végigkóstolt 12 éves kínálat után. Az íz fanyar kerti gyümölcsös: nektarin, fanyar piros alma. Szeretném mondani, hogy a sherryhordó itt jön ki jobban, de nem vagyok benne annyira biztos, hogy le is írjam. Szerecsendió, fehérbors viszont van, ezt le merem írni.

A hivatalos kiadások ötösfogatának végén kellemesen lágy lezárás volt ez a Quest kiadás. Azért az árért, amennyiért láttam, megéri Macallant kortyolgatni, noha az élmény nem lesz az, ami miatt Macallan a Macallan. Na ezt jól megmondtam, mintha tudnám:) Egy biztos: vár még öt minta, csupa izgalmas, single cask IB Macallan, „megfelelő” (értsd: nem 40-43%) alkoholfokon.

Soha rosszabb óévbúcsúztatást, Macallant kortyolgatva!

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr2818292069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása