152. Bimber - a lengyelek, akik Londonban főznek whiskyt

bimber.jpg

Annak idején, amikor magam is szerencsét próbáltam az Egyesült Királyságban, mint külföldi munkavállaló, sok lengyellel találkoztam. Még a Midlands pöcegödrében, a második világháborúban rommá bombázott, majd újjáépített Coventryben is. Nemcsak mint sima gyári munkások voltak jelen, de saját üzleteik, „lengyel boltok” is voltak. Nem tudom, hogy léteznek-e még (Coventryben szerencsére azóta sem jártam), de a Brexit beköszöntével biztos csökkent a szigetországi lengyel munkavállalók száma. Örülhetnek a kilépés mellett voksolók, mert szándékukban biztos nyomott a vendégmunkások helyzete a latba. Ki tudja.

Na de, ugorjuk is át a Brexiten való lamentálást! Ugyanis vannak lengyelek, akik elég sokra vitték odaát, olyannyira, hogy whiskyfőzdét nyitottak Londonban. Ha azt mondod nekem 2008-ban, hogy 15 év múlva egy lengyelek által alapított, londoni whiskylepárlóról fogok blogposztot írni, úgy, hogy már megkóstoltam néhány kiadásukat, biztos kiröhöglek. Na de nem is csak az, hogy angol whisky fűződik a nevükhöz, hanem hogy már skót lepárló is. 2021-ben ugyanis benyújtották ilyen irányú igényüket a megfelelő helyen, amellett, hogy a fővároson belül is költözni készültek akkoriban. A Bimber sikeréhez azóta nem fér kétség, igazi geeky, mégis elérhető cucc lett belőle (és nem mellesleg finom is), valamint a skót lepárló – a Dunphail Distillery – is felépült. Sőt, mi több, nemrég olvashattuk, hogy 2023. október 26-án megtöltötték az első hordókat is. Itt tartunk kérem szépen, a lengyel srácok nem ültek a babérjaikon.

dunphail_distillery.jpg

A Bimber története egyébként kis túlzással 2003-ban kezdődött, ekkora történt ugyanis, hogy az alapítók, Darius és Ewelina Londonba emigráltak, vagy szépen mondva, mentek ki munkát vállalni. Darius életében régóta jelen volt a lepárlás: nagyapja saját párlatot készített így Darius testközelből tanulhatta meg a mesterséget. Bár sikeres vállakozásuk volt Londonban, az ő szíve mégis a whisky és a desztillálás felé húzott és amikor a elérkezett a lehetőség, megalapították a Bimber Distilleryt. A bimber szó egyébként a lengyel megfelelője a moonshine-nak. A lengyel értelmező szótár szerint „otthon, illegálisan főzött vodka vagy egyéb párlat”. És a főzde, az egész környezet tényleg olyan, mintha nagyapánk garázsába lépnénk be a 80-as években.

A whisky készítéséhez az árpát angol földről szerzik be, gondosan választott farmról. Az árpavariáns Concerto és Laureate, akár a skót whisky esetében is sok helyen. A malátázás a Warminster Maltingsban történik, ahol egy saját malátázó helyiséget dedikáltak nekik, elkerülve a keresztszennyeződést. Az árpaszemeket nem őrlik meg teljesen, csak roppantják, hogy az árpaszem héja ne keveredjen bele a cefrébe. A cefrézés során csak kétszer eresztenek vizet a gabonára, hogy ne oldódjon ki az összes cukor. Öt erjesztőkád, hét(!) napos erjesztés, a cefre 28 fokon tartása – 30 fok fölött az élesztő „működése” nem kedvező – minden, azaz tényleg minden kontrollálva ahhoz, hogy karakteresebb, gyümölcsösebb, ízgazdagabb cefre keletkezzen.

bimber_malting.jpg

fermentation.jpg

stills.jpg

Ennyit a szakmai részről, jöjjön a kóstolás. Öt hivatalos kiadás és egy független palackozású Bimber – merthogy ilyen is van már. Izgalmasnak ígérkezik, hogy egy fiatal lepárlótól alapkiadást többféle érleléssel, füstös és nem füstös változatokat, single caskot hordóerős formában és végül független palackozású kiadást is tudunk kóstolni. Ez utóbbi nem máshonnan érkezik, mint a Thompson Bros. portfólióból.

Bimber Ex-bourbon Oak Casks Small Batch / Batch 02/2020 (52,2%)

Illat: friss, átütő illat. Frissen megmunkált fa, citrom, savanyú alma, frissen szedett érett őszibarack, ez mind egyszerre érkezik, szépen rétegződve. Nyers, friss vanília. Vízzel friss fa, vanília és törökméz.

Íz: itt is a friss fa és a citrom mutatkozik meg először, de egyik sem dominánsan és tolakodóan…vaníliakrém, éretlen barack, ugyanakkor átható fűszeresség is jelen van: fekete- és fehérbors. Vízzel kissé háttérbe szorulnak az ízek, előjön a spirit és a fűszerességből is marad.
Ez lecsengésében sem változik.

Jó amerikai tölgyhordós iskola, szépen jönnek a citrusos, vaníliás jegyek, amik kiegészülnek a gyümölcsös illatokkal, ami pozitív. Sokszor bourbonhordós érleléseknél jobban dominál a vanília és a citrusok, de itt érkezik mellé ez a gyümölcsösség is.

Bimber Re-charred Oak Cask Batch 01/2019 (Char level #4) (51,9%)

Szín: borostyán

Illat: virágillat, bevetetlen ágy, majd érkeznek a cereáliák, zabpehely, édesített kukoricapehely, égetett cukor, pattogatott kukorica. Levegőzéssel karamella is érkezik. Vízzel minden alábbhagy, szelídebb lesz a gabonás jelleg, de megmarad.

Íz: dohos és cukros; répacukor, nádcukor, zabpehely, határozottan. Cereáliák tömkelege. Kukoricapehely, majd enyhe fűszeresség. Vízzel érkezik egy édesebb vonal, de ez is gabonás alapokon nyugszik: édesített gabonapehely.

Érdekesen érvényesül a re-char, de örülök, hogy nem jön annyira karakteresen, hogy leuralja az italt.

Bimber Oloroso Cask (Batch 03/2020) (51,4%)

Szín: világos borostyán

Illat: Első illatolásra intenzíven jön az új vászon és papírlapok, aszalt kék áfonya, festék, aszalt gyümölcsök. A levegőn töltött idő kihoz egy pácolt húsos illatot, ami mellett fáskamra is érződik, frissen hasogatott fákkal telve…és a végére megérkezik az igazi gyümölcsösség, áfonya és cseresznyelé, édes karamellába fordul át. Gyönyörű íve van. Vízzel friss tropikális gyümölcsök érezhetőek.

Íz: húsos, lédús gránátalma és feketeszeder, friss boros fa, édes fűszeres pác megpirítva…vízzel fás ízek kerülnek előtérbe és dominálnak. Lecsengése meglepően hosszú.

Komplex, rétegzett illatokkal rendelkezik, ízben persze érezni, hogy jólesett volna neki még néhány év a hordóban. Ettől függetlenül már most pakol olyan kvalitásokat, amiket néhány másik fiatal whisky csak szeretne. Ehhez valamilyen szintű bárotság kell, hiszen a kóstolt tételek egytől-egyig három év körüliek.

Bimber PX Sherry Cask (Cask #46) (58,5%)

Hordóerős, single cask kiadás, PX hordó, 315 palack.

Szín: sötét borostyán

Illat: átütő, érett gyümölcsös kosár csap arcon, piros bogyósokkal, majd nyomdafesték; az édesség gyümölcsös keménycukor-máz formájában jelentkezik. Idővel finomodik: dobostorta, meggyes pite és kakaó. Vízzel: nádcukor is megjelenik.

Íz: itt már nem jelentkezik olyan intenzíven az édesség, sőt, fás vonal jelenik meg. Meggyes és áfonyás sütemény étcsokoládéval, kakaóval. Vízzel fás íz érvényesül. A szárazpróba érett szilvát hoz, hússal.

Bimber Peated Cask (Batch 1/2020) (54,1%)

Szín: arany

Illat: a gabonás szárazságból, amit bontáskor érezni, átfordul egy laposan édes vonalba: törökméz, akácméz, pirított cukor, ami alábbhagy. Citrusos-savanykás illatok, majd a háttérben mangószörp és fa. Reméltem, hogy itt a víz előhozza, amit szokott és így is lett: olajos fa, szalma.

Íz: pörkölt, elcukrosodott gabona, tömény virágosság, pácolt fa, majd friss gabonás ízbe megy át.

Érezni is a tőzegelt hordót meg nem is, megvan a gabonásság, delikát édesség, de ennyit.

Bimber 2017 Thompson Bros. (Cask 167) (57,9%)

Független palackozású Bimber – egy újhullámos angol(!) főzde whiskyje egy underground, régimódi, nehezen elérhető skót független palackozó tolmácsolásában.

Illat: a fiatal kora ellenére szép mélység; az olajosrongy és festék mellett meggy, friss szövet, ostya. Vízzel gyümölcszselé, papírlap.

Íz: öreg hordó, idősebb, de aktív sherryhordóban érlelt maltokat idéz; mentatea, édesköménytea. Sokkal komplexebb íz, mint amit 3 év után várnánk, nagyjából +1-2 évet el lehetne hinni. A vizet azért nyilván kívánja: orvosságos, gyógyteás felhang.

Az már más kérdés, hogy különleges szériák, limitált palackozások futtatásával egy kicsit arra a térképre is felteszik magukat, amerre én nem szeretek járni, de ami óhatatlanul része lett a mai whiskykultúrának.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr5318269501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása