151. Torabhaig - az új füst Skye szigetéről

torabhaig_ag2.jpg

Aki már egy kicsit követte a munkásságomat, vagy whiskyzett velem, az tudja, hogy nagy rajongója vagyok az új lepárlók termékeinek, legyenek azok bármilyenek (a kulcs a megismerés). Azt pedig kifejezetten szeretem, ha egy új maltot többféle formában meg tudok kóstolni, ami az érlelést és az erősséget illeti. Első körben beérem a klasszikus hármassal, a bourbon-sherry-cask strength jellemzőkkel. A Skye-szigeti Torabhaig ebből kettőt teljesített, a Legacy és az Allt Gleann száraz, nyers füstössége után megérkezett a hordóerős verzió is.

Amikor annak idején megragadott a whisky világa, új lepárlók kezdtek el kinőni a földből. Ezek egyike volt a Torabhaig. Akkor még bele sem gondoltam, hogy ezeknek a whiskyjeit egyszer majd kóstolni fogom, márpedig az idő telik, a whisky érlelődik, előbb vagy utóbb a pohárba kerül.

Skye szigetén sok évtizedig csak a Talisker tartotta a frontot, amely főzde a Diageo istállójához tartozik. A Torabhaig a Marussia Beverages – Mossburn Distillers tulajdonosi kör érdekeltsége és 2018-ban kezdte meg működését, megszüntetve ezzel a Talisker egyeduralkodását a szigeten. A lepárló erősen füstös whiskyket készít a szélesebb piacra. Ők azt az utat választották, hogy a 2028-ban tervezett 10 éves Torabhaig kiadásig a The Legacy Series keretében újabb és újabb palackozások jelennek meg.

torabhaig_distillery.jpg(Torabhaig Distillery; Kép forrása: Szabó Dániel)

Az első whisky egy 3 éves malt volt (2017 – The Legacy Series – The Inaugural Release), a folytatás az Allt Gleann névre hallgató, valamivel idősebb, a harmadik palackozás pedig ennek hordóerős változata (Allt Gleann Batch Strength). Az időközben megjelent Torabhaig klub (Peat Elite) single caskok nem tartoznak ehhez a felsoroláshoz, hiszen azokhoz amúgy is csak egy szűkebb réteg juthat hozzá. Amit viszont a klubmegjelenésekből kiolvashatunk, az a hordóhasználat, azaz, hogy milyen egyéb hordók (is) rejtőznek a főzde még friss, meszelt falai között. A bourbonhordón kívül persze, ugyanis a három eddigi, nagyközönségnek szánt megjelenés ilyen hordós érlelés volt.

A jövő - ebben az esetben most 2024 - egy újabb whiskyt hoz majd: Cnoc na Moine, amely ha minden igaz ex bourbon, oloroso és PX sherryhordós érlelés lesz, természetesen a megszokott füstösséggel (kezdeti ppm 78,4, végső ppm 19,7), Concerto árpavariánsból.

Lássuk az első három kiadást!

Torabhaig 2017 - The Legacy Series - The Inaugural Release (d.2017 b.2020-2021) (46%)

A debütáló malt, 100%-ban first fill bourbonhordó, a gabonában mért tőzegesség 55ppm.

Szín: világos szalmasárga Illat: száraz, tengervizes füstösség árad ki az első illatolásra, ami meglepő kiegyensúlyozottságot mutat a többi új malthoz képest, nem sejthető, hogy egy 3 éves whiskyvel van dolgunk. Érzem, ez tetszeni fog. A frissen facsart citromlé mellé édes kelttészta, meszelt fal, bors, húsleves társul, majd kisebb levegőzés után megindul a faszenes füst is. 

Íz: wow! Ízben is milyen jól egyensúlyban van. Nem az Ardnamurchan vagy a Springbank ugrik be róla, hanem a Kilchoman. Édes-vajas keksz (shortbread), sós víz, majd száraz füst, citrom és hamu, kis húsosság köszön még be a végére.

Utóízében friss, krémes, zamatos.

Szerintem jól egyben van már most. Mondanám, hogy új kedvencem született, de várjunk még ezzel. Kár, hogy egy 32 ezer darabos release-t ilyen hamar elkapkodtak annak idején, de aki teheti, szerezzen be egyet.

Torabhaig Allt Gleann – The Legacy Series (46%)

Az első kiadás, a Legacy series nyitó tétele egy meglehetősen fiatal, ámde ígéretes, karcos kis füstös whisky volt. Az Allt Gleann ennek egy evolúciója, ahol néhány dolog változott az első kiadáshoz képest: például refill hordók is szerepelnek a batchben, például kétféle maláta, kétféle élesztő, a tőzegeltség egy kicsit nagyobb (kezdeti 77ppm, végső 17ppm).

Szín: fehérbor Illat: friss és új fa, fenolok, szulfur, avar, sós levegő, kerti virág, és még egy kis gyógynövény is van itt.

Íz: nagy ízrobbanást, harsány, fiatal tőzegességet vártam, de laposabb egy kicsit, mint az első Legacy. Mondjuk ez nem baj, kifinomultabb is. Azért egy 46% ne csípjen már. Vaníliás keksz, édes füst, pemetefű, kanalas gyógyszer, kömény, halványan zöldfűszerek.

Vizet egyáltalán nem kapott a malt, nem éreztem szükségesnek. A Caisteal Chamuis kiadások után ezzel azért több dolgom volt. Érdekes, hogy az első Legacynál érettebbnek tűnik, pedig korban nem választja el sok őket. Talán hónapokról, ha beszélünk, 2017-2018-as lepárlásokból áll össze, 2021-es palackozás, így maximum 4 éves a párlat.

Torabhaig Allt Gleann Batch Strength (61,1%)

 

Ez az Allt Gleann igazi „megszületése” – a Legacy szúróssága, az Allt Gleann simább megjelenése után feltesszük az i-re a pontot ezzel a kemény alkohollal érkező, naturális, igazi északnyugati malttal.

Szín: fehérbor

Illat: első illatolásra új vásznak, papírlapok, friss citrom, szalma, keserű vaníliás illat, egy kis élesztőt fedezek még fel a háttérben. Az alkoholfok és a füst meglepően nem tolakodik ki a pohárból. Vízzel jobban kibújik az édes füstösség.

Íz: lágy, krémes, ugyanakkor édeskés-száraz ízek tolulnak, megfelelően megtámasztva a hordóerősséggel. A füst is édeskés, gyümölcsös, medicinális jellegnek nyoma sincs. Édes tészta. A hordóerősség baromi jól integrálódik, nem bántó, inkább kellemes. Később érkezik meg egy kis kátrányos-fenolos jelleg. Vízzel amellett, hogy megmarad egy édes karakter, a füst felerősödik, égő, parázsló szalma.

A Batch Strength megfelelően hozta azt, amit vártam tőle és amit egyes beharangozások előre vetítettek. Ezek után kíváncsian várom a sherryhordós érlelést és esetlegesen annak a hordóerős változatát, mert az Allt Gleanntól búcsúzni fogunk.

(Képek forrása: Torabhaig Distillery és Szabó Dániel)

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr418262445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása