149. Kis hordó, nagy kaland - Springbank Rundlets & Kilderkins

A Springbank limitált kiadásait ezrek megénekelték már, én csak hosszú idő elteltével, sokszorosan megkésve állok be a sorba azáltal, hogy egy geeky körökben igen kedvelt palackozást, a Rundlets & Kilderkins széria egyik tagját kóstolom. Egy évtizeddel ezelőtt, amikor a hazai whiskyszcéna nemhogy gyerekcipőben járt, de még alig bújt ki a világra, ez a whisky kapható volt az itthoni szakkereskedésben. Nem tudom, mennyibe került, de aki akkor már whiskyt vásárolt itthon, az nagyon jól járt, hiszen manapság minimum 500 Euró egy palack ebből a különleges Springbankből. A campbeltowni lepárló azóta ráadásul az újkori gyűjtők és a whiskybefektetésen hamar meggazdagodni akaró ún. flipperek kedvelt célpontja is. Az örek geekek pedig kóstolják. Régóta meg akartam kóstolni én is, hát tessék!

A skót single maltokat (és más whiskyet is) érlelő tölgyfahordók közül talán a leggyakrabban a hogshead és a butt elnevezésekkel találkozunk. Ezekből a nevekből egyből tudjuk a hordó méretét (űrtartalmát), ahogyan az octave, quarter cask és pipe esetében is. A hogshead 250 liter, a butt ~500 liter. Az oktávhordó a butt nyolcada (innen a neve), ~60 liter. A quarter cask valaminek a negyedrésze, ez lehet a butt (ekkor 125 literes) vagy az amerikai hordó (ekkor pedig 50 literes). A pipe, a portói borok hordózója pedig 500-650 liter közé tehető. nem ördöngősség, ha érdekel a whisky, tessék megtanulni ezeket is.

Na de a rundlet és a kilderkin? Több forrás többféle méretet jelöl meg, 60-85 liter körüli űrtartalmakat. A rundlet esetében 60-68 litert, a kilderkinnél 80-82 litert. Egyszóval: kicsik. A fa és a párlat közötti érintkezés mértéke jóval nagyobb, gyorsabb, mint egy 500 literes sherry butt esetében, így az érlelődés is intenzívebb. De a Springbank párlatlán ez egyáltalán nem hagy túlzó nyomot, csak pont annyit, amennyitől egy fantasztikusan élvezhető whisky lesz, ami a sokkal idősebb kiadásokkal is pariban van. Állítólag a főzde szűz tölgy rundlet és kilderkin hordókat használt, ez méginkább intenzívebbé teheti a fás jelleget – de nem itt!

Springbank 2001 10yo Rundlets & Kilderkins (49,4%)

Szín: sötét borostyán
Illat: elsőre aszalt őszibarack, sárgabarack, régi, ódon szagot árasztó ruhák, majd mentolos csoki, pörkölt dió, fekete tea érkezik a felszínre és veszi át a korábbi illatok helyét. Felsejlik még feketebors, és valamilyen virág illata is. Pár csepp vízzel hoz meg talán egyfajta fűszeres füstöt, de ez inkább fűszeres és sós.
Íz: régi bőr, dohánylevél, ósdi szövetek itt is – ritkán jelenik így meg az, aminek elvileg fásnak kellene lennie. Mentol. Fűszeres csokoládé, kis tutti-frutti felhang, tejkaramella. Majd érkezik a fa. Egyáltalán nem vagyunk tudatában annak, hogy majd’ 50% körül járunk alkoholban. Vízzel húsos, olajos, fűszeres, komplex eleggyé válik. Briliáns.

Érdekesség, hogy a Springbankben előállított másik két márka, a Hazelburn és a Longrow is kapott megjelenést a szériában, mindkettő az eredeti árának többszöröséért szerezhető már csak be.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr5818137542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása