148. Whisky a "Halálcsillagról" - Roseisle 12 éves a Diageo Special Releases sorában

roseisle_12.jpg

Nem véletlenül adtam a címet Star Wars-felütéssel, hiszen a Diageo hatalmas lepárlóját ezzel a névvel is illették, amikor megépült. Tény, hogy óriási méretéről és megjelenéséről a legkevésbé sem a romatikus, vidéki skót főzdék jutnak eszünkbe. Robosztus mivolta ellenére kapacitásában több társa is megelőzi: elviekben a Glenlivet és a Glenfiddich is húszmillió liter tiszta alkohol feletti mennyiséget tud, de még a Macallan is előtte végez a kapacitási rangsorban. Mivel eredeti célja a Diageo blendjeihez való termelés volt, nemigen számítottam single malt megjelenésre, inkább csak titkon reméltem.

A Roseisle megépítése már a kezdetektől fogva ellentmondásos volt. Sokan azt gondolták, hogy jó ürügy lesz majd a Diageonak, hogy bezárjon pár másik főzdét (innen a Halálcsillag elnevezés). Nem így lett, viszont a megnyitása 10% növekedést hozott az anyacég malt portfoliójába, azáltal, hogy kapásból kétféle stílusban képes párlatot előállítani: a könnyed Speyside-i mellett nehezebb, robosztusabbat is, de ha szükséges, a lepárló ennél többet is tudhat.

roseisle_3.jpg

(Kép forrása: slowdrink.de)

Technológiai érdekesség, hogy a hét lepárlóüst-párból hat esetében réz és rozsamentes acél hőcserélőt is felszereltek, így amikor utóbbit használják, a kondenzálódó párlattól megvonva az utolsó lehetőséget a további rézzel való érintkezésre, nehezebb karakterű new make születik.

Számomra nem a Diageo Special Releases-be helyezés volt a lényeges ebben az esetben, hanem az, hogy egy újabb új lepárló termékét kóstolhatom. Valószínű, hogy rajtam kívül sokakat érdekelt a hatalmas speyside-i komplexum első kiadása. Vajon értelmezhető-e housestyle egy olyan ipari méretű főzde esetében, amely képes többféle párlatot előállítani? Én most nem ezt keresem, hanem csak megízlelem, hogy mire gondolt a költő, akarom mondani a whisky megalkotója, amikor megírta ezt az első verset a Roseisle kötetbe – ráadásul mindjárt egy 12 éves formában. Épp ezért emelem ki a kontextusból, azaz az ezévi Diageo sorból, így, magában. A többi kiadást valószínű nem fogom kóstolni (vagy nem az összeset), megvenni meg főleg nem.

A hordóhasználat first fill és refill bourbon, aminek különösen örülök, pláne, hogy a Special Releases megjelenéshez méltón hordóerősen érkezik. Nem maszkolja el semmi a párlatot, ha minden igaz, így, naturálisan tudjuk elsőre megkóstolni.

Szín: arany

Illat: alma, barack és erőteljes vanília, pörkölt tölgyfa, karamell, jól kijönnek a bourbonhordós jegyek. Később tejcsokoládé, fehér csokoládé. Vízzel citrom, citrusok.

Íz: már ez elejétől – és második kóstolásnál is – ott van egy vegetális-mentás íz, méz, fehérbors, új tölgy, őszibarack, majd trópusi gyümölcsök, méz, édes maláta. Vízzel is megmarad ez az ízprofil, talán elmegy gabonásabb, fűszeresebb irányba.

Lecsengésében is hozza a kerti gyümölcsösséget.

Jó, tetszik! A mostani ízlésemnek abszolút megfelelő, iszogatós malt (majd' 40 ezer forintos ára ellenére UPDATE: 55 ezer - az egyik hazai italkereskedés előbb kitette a terméket a webshopjába, mint ahogy készleten lett volna. Mindezt alacsony áron. Majd amikor készletre került, hogyhohgy nem 15 ezerrel drágább lett. Hát ilyen a hazai italszakma gyerekek. Fogyasztóvédelem likes this.) amit megbontanék és meg is fogok bontani, megosztani, amint megérkezik.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr6218251597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása