146. Whisky Show Budapest 2023 összefoglaló – 12. alkalommal a hazai spiritkultúra szolgálatában

ws2023.jpg

Ebben az évben tizenkettedik alkalommal rendezték meg a hazai whisky- (és párlatkultúra) legnagyobb eseményét, a Whisky Show Budapestet. Az elmúlt négy alkalommal (2018, 2019, 2021, 2022) belülről, a házigazda soraiból kísértem és dolgoztam végig az eseményt, ezúttal már csak alkalmi segítségként és újra vendégként voltam jelen a kétnapos, új helyszínre költözött rendezvényen.

A show az utóbbi egy-két évben már sok kritikát kapott a hazai, változatos tudásszintű whiskys közösségtől, hol jogosan, hol csak nem ismerve a háttérben megbújó részleteket. De kritikái minden ilyen eseménynek vannak, illetve fogalmazzunk úgy, hogy mindig lesznek kritikus hangok. Amikből persze tanulni is lehet.

Kezdjük a helyszínnel, ami idén az eddig jól megszokott Corinthia Hotel után a Millenáris, azaz annak a B csarnoka volt. Nem ismeretlen helyszín ez már a hazai italos rendezvényeknek: a szintén a WhiskyNet által gründolt Bar Show Budapestet és az új színfoltot, a Rum Show-t szintén ebben a komplexumban rendezték meg. Az új hely mindenképp jót tett: a kissé izzadságszagú Corinthiát érzésem szerint már kinőtte a rendezvény, és bár a patinás belső tér jól illeszkedett a show hangulatához, a Millenáris robosztus csarnoka egy légtérbe terelte az addig termek között bolyongó whiskyszerető népet. Kinézetében és hangulatában is jobban hasonlít így a külföldi showk miliőjéhez. Külön dícséretes, hogy ma már minden standot dekorációval látnak el, nemcsak egy-egy rollup árválkodik a kiállítók mögött. Ebben is sikerült felzárkóznunk a nyugat-európai hasonló programok színvonalához.

image005.jpg

Ami a kínálatot illeti, a „nagyok” közül a Diageo a szokásos különálló Johnnie Walker stand mellett szeparált asztalt szentelt az idei Special Releases megjelenéseknek. A Pernod Ricard által fémjelzett Glenlivet stand nem szerepelt, az Edrington portfolió pedig kompletten hiányzott az idei show kínálatából. Az Idrinks most már jó ideje saját standokkal képviseli magát, illetve a hazai Premirum is színvonalas kiállítást hozott. A 100 éves Suntory úgyszintén jelen volt. A Yellowstone bourbon, a Jack Daniel’s / Woodford Reserve, a LMVH (Ardbeg & Glenmorangie) és a Remy Cointreau (Bruichladdich & Octomore, Rémy Martin) is külön állomáshellyel állt ki.

image008.jpg

image009.jpg

image015.jpg

A házigazda WhiskyNet a saját, megszokott nagy standja mellett (ahol a külön kiállítóhellyel nem rendelkező márkákat is bemutatja) ismét jó válogatást rakott ki: a megszokott brandek mellett újak is feltűntek. Az Isle of Raasay saját standot kapott, illetve az Isle of Harris a gin mellett immár a nemrég megjelent The Hearach single malttal is képviselte magát. Érdekesség, hogy sok márka idén új, fiatal márkanagykövetekkel érkezett. Talán átkerült a fókusz a többi közép-európai ország whiskys rendezvényeire? A Loch Lomond / Glen Scotia képviseletében a korábbi években ideérkező nagykövet idén például Szófiában hostolta a márkát, szép számú közönség előtt. Meglátjuk, 2024 választ ad majd a kérdésre. Különleges színfolt volt, hogy az idei szortimentben nem kevesebb, mint három Tokaji hordós vonatkozású whisky is megjelent: a már-már szokásos Arran mellett a walesi Penderyn és a német St. Kilian is hozott egy-egy ilyen magyar érdekeltségű palackozást. Ami viszont a legnagyobb hazai dobás volt, az a WhiskyNet által palackozott magyar single malt, GoodSpirit Experiment néven.

image007.jpg

Összességében a fent felsorolt hiányzók kivételével a jelentős, itthon kapható márkák ott voltak, kóstolhatók voltak, sok korábban megjelent újdonság is itt volt a show idejére.

A whiskyk mellett természetesen az egyéb párlatok is megjelentek: a Millenáris adottságai miatt azonban ezek egy felső szinten kaptak helyet, elválasztva így a whiskykínálattól. Aki nem a spiritek világát kívánta felfedezni, több helyen tudott remek koktélokat kóstolni. Ebből a WhiskyNet két standdal is kivette a részét: a GoodSpirit Bar földszinten található főhadiszállása mellett az emeleten a Bar Showról jól ismert Gin & Tonic felépítménynél is kielégíthették az érdeklődők a longdrinkek iránti vágyukat.

image014.jpg

Sokan említették pozitívumként az elektronikus kuponrendszert, az ételudvart, a Monyo kitelepülést és a VIP terasz immár valóban minőségibb jellegű italkínálatát. Egyébként is elmozdultunk az elektronikus irányba, hiszen a kuponok mellett már maga a jegyértékesítés is a Tixa felületén valósult meg (beleértve a masterclassokat), illetve a shown több helyen kiállított QR kód segítette a látogatókat a kuponegyenlegük nyomonkövetésében, valamint a betétprogramként zajló kvízhez csatlakozásban.

image003.jpg

A lényeg, hogy ebben az évben több pozitív, mint negatív kritikát hallottam és olvastam a rendezvénnyel kapcsolatban, ami mindenképp bizakodásra ad okot. Vajon 2024-ben tud-e erre még egy lapáttal rátenni az ország egyetlen whiskyközpontú, kétnapos ünnepe?

Egy biztos, meglátjuk. Én ott leszek!

A cikkben megjelent képek az eseményen készültek és a WhiskyNet tulajdonát képezik. További képeket ITT lehet megtekinteni.

image010.jpg

image011.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr8418250089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása