144. Champagne-ból a Skót-felföldre - Ardnamurchan Paul Launois

ardnapaullaunois.jpg

Aki sokféle skót single maltot kóstol, milliónyi utóérleléssel találkozik. A klasszikus sherry- és egyéb mediterrán erősített borok garmadája, francia vörösbor, magyar Tokaji, Sauternes...a boros dolgok mellett ott van a virgin oak, azaz az új tölgy, ott van az erősen kiégetett, az STR, a karibi rum, az új idők szele a tequila, csak győzzük számolni. Na de Champagne-hordós utóérleléssel találkoztál-e? Név szerint Champagne Paul Launois, tölgyhordóból.

Ha ez a név nem mond semmit, ne csodálkozz: mindössze 8 éve készítik saját champagne-jukat a 6 hektárról származó szőlőből. A Paul Launois kis termelő egy nagy vidéken: Le Mesnil-sur-Oger, ami egy grand-cru területnek számít a Côte des Blancs régióban. A termelésük 90%-át exportálják. Nem volt ez mindig így: Julien Launois, az egyik tulajdonos, apjától vette át a gazdaságot, amely akkor beszállítóként működött, de Julien saját champagne készítésbe fogott feleségével, Sarah-val, a település nem kis megrökönyödésére. A pincészetet fiukról, Paul-ról nevezték el. Jelenleg négyféle termékük van a kínálatban, melyek alapborai hordós érlelést is kapnak részben vagy egészben, és palackoznak single barrel champagne-t is.

380740748_18199953178276142_4062987790191289287_n.jpg(Julien és Sarah)

A Paul Launois-ház pezsgői sok helyre eljutnak, így az Egyesült Királyságba is. És tudod, ki az importőr? Bingo, az Ardnamurchan! Partnerségük - mármint importőrként - azonban nem így kezdődött. 2021-ben kijött egy Paul Launois champagne hordójában utóérlelt palackozás, alig több, mint 2000 palack mennyiségben. Illetve még ennél is korábban egy First AD/ kit nevű kóstolócsomagban egy kis 5 centes minta - ekkor találkoztunk először a Paul Launois névvel. A hordók nyilván korábban érkeztek, az utóérlelés időtartamáról nincs információm. Ottjártamkor biztos elhangzott, de nem emlékszem. Klubtársaim viszont a champagne-ház tulajdonosával is összefutottak a lepárlóban, nem sokkal azelőtt, hogy én ott jártam.

Azóta már hivatalossá vált, hogy az Ardnamurchan a Paul Launois importőre, amit nemrég megosztottak velünk közösségi média felületeiken. Nekem úgy rémlett, hogy már azok voltak, 2022-ben úgy ittunk Paul Launois champagne-t Skóciában, hogy alig pár palackjuk volt, elmondásuk szerint az allokáció felét felszippantottuk. A pezsgőhordós utóérlelésből pedig idén már a harmadik kiadás jelent meg, így időszerű volt összekóstolni őket. A hordó minden esetben 195 literes barrique, single barrel champagne hordó.

Itthon mindhárom kiadást a WhiskyNet-nél lehetett megvásárolni, igaz az utolsót már csak csomagban, egy korábbi hordóerős Ardnamurchan palackozással együtt, potom 60 ezer forintért.

Na de lássuk egymás mellett a három palackozást! Vajon hasonlítanak egymásra? Hogyan érvényesül - ha érvényesül - az unpeated Ardnamurchan párlat?

Ardnamurchan AD/04:21 Paul Launois Batch 1. 2021 (57,6%)

Szín: sötét arany, óarany Illatvanília, barnacukor, fűszeres húsok, háztartási keksz, nedves szalma, édes zabpehely. Törökméz. A levegővel még megjelenik egy vegetális rész, zöldbab és leves. Ezt már nem először veszem észre Ardnamurchan párlat és boros jellegű dolgok találkozásánál. A víz elnyomja kicsit – száraz, gabonás.
Íz: kóla, gyömbér – határozottan érkezik a hordóerősség, de az Ardna párlat szerencsére elég vaskos hozzá. Megjelennek a herbális jegyek és az erőteljes fa. Vízzel krémesebb lesz, kihoz egy citrusosságot, több herbális ízt, lestyán, tárkony.

Elsőre kiváló és különleges élmény, érdekesen működik együtt az Ardna és a pezsgőshordó. Érdemes lesz majd összehasonlítani – ha lesz – valamilyen száraz fehérboros finiselésű Ardna kiadással.

 Ardnamurchan AD/06.22 Paul Launois Batch 2. 2022 (57,5%)

Szín: arany Illat: első illatolásra új viaszosvászon, sült gesztenye. Átható, brutális illatok, hangsúlyos és a maga módján komplex. Mandula. Szalámi és sült hús szeletek, savanykásság. Sós snack. Levegőzve és megnyugodva pirított cukor, gézlapok. Briliáns. Rumos cseresznye. Vízzel csak rosszabb lesz, de azért ott van a tropikális illat, édes rágógumi, menta.
Íz: elképesztően selymes és komplex az íze is. Méz, pezsgő, pirítós, rumos és kávés sütemény. Szinte könyörgök még egy apró kortyért. Ebben már ott van a hordó fája is meszelt pincében, szárított fűszerek. Vízzel száraz, kicsit műanyagos, de még mindig ragacsos, szájat kitöltő és lédús, tropikális.

Ardnamurchan AD/ Paul Launois Release 2023 (57,1%)

Szín: sötét arany, óarany (sötétebb, mint a Batch 1.) Illat: elsőre egzotikus fűszeres szósz, savanyúság, curry; nyomokban van jele az előző batcheknek, de itt sokkal hangsúlyosabb ez a fűszeres-savanykás irány. Na ezt mondtam elsőre. Levegőzve már karamellizált barnacukor, mazsola, színezett papírlapok. Komplexebb, mint az első kettő kiadás, de ez csak kellő levegőzés után mutatja magát. Vízzel megkockáztatom, hogy érzek tőzeget, de mivel erre nincs megerősítés, hogy peated Ardna párlat került a hordókba, ezért nem vennék rá mérget. Viszont szép, konzisztens az illat így is.
Íz: elsőre sokkal inkább a hordós-fás íz köszön be, a magas alkoholfok itt mutatja magát a legkevésbé, mármint itt simul be legjobban a párlatba. Átitatott fa, dohánylevél, menta, tejeskávé. Vízzel menta, babérlevél(?).

Apró érdekesség a címke változása a három év alatt. Akik rendszeresen vásárolnak, fogyasztanak Ardnamurchan kiadásokat, azok bizonyára azt is észrevették, hogy a palack is változott: a korábbi, gravírozott felirat helyett dombornyomott lett, illetve eltűnt a korábbi év-hónap jelölő számozás, ezzel is támogatva az egységesebb, egyszerűbb arculatot. A palackohoz felhasznált üveg újrahasznosított üveget is tartalmaz.

Nekem a második kiadás tetszett a legjobban, bár a harmadik mélyebb volt. Elképzelhető, hogy az utolsónál az Ardnamurchan whisky is idősebb volt, amely a pezsgőshordóba került. Mindenesetre számomra a második adta a legtöbb húha-élményt. Ezek után kíváncsian várom a negyediket jövőre, de hogy mennyi esély lesz megvásárolni az addigra már bőven 40 ezer forint fölé kúszó kiadást, az egyelőre bizonytalan.

(Képek forrása: Ardnamurchan Distillery / Paul Launois Champagne facebook)

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr1018229937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása