143. Glengoyne vakkóstoló – a Budapest Whisky Társaság 2023 szeptemberi tematikája

bpwt_gg_ures.jpg

Izgatottan vártam a klub e havi tematikus kóstolójának anyagát, nemcsak azért, mert több, mint 6 hónapja nem találkoztam a klubtársaimmal személyesen, hanem azért is, mert a klub egyik alelnökének értő tolmácsolásában hallhattuk, aki a lepárló nagy kedvelője. Többször járt már náluk és személyes tapasztalatokat is megosztott velünk utazásairól, kóstolásairól.

A sor öt tételből állt, mindegyiket vakon kóstolta a társaság. Én sajnos a helyszínen nem tudtam végigmenni a whiskyken, viszont utána később egymagam, nyugodtan leülve, szintén lekóstoltam.

A Glengoyne hivatalosan a Highland régióhoz tartozik, azonban a Lowland-Highland választóvonalán helyezkedik el, tehát egészen délen található. Skócia egyik, ha nem a legszebb elhelyezkedésű lepárlója, hangulatos, erdős részen egy völgyben áll. A főzde filozófiája a lassúság, az idő kihasználása, ami hosszú fermentációban és extrém lassú lepárlási folyamatban nyilvánul meg. Szlogenjük is ez: Unhurried since 1833. Gyümölcsös, gyengéd new make-je ettől függetlneül kellő súllyal rendelkezik ahhoz, hogy jól működjön a lepárló által preferált sherryhordókkal.

A főzde az Ian Macleod Distillers istállójába tartozik highlandi társával, a szintén sherryhordós érlelésű Tamdhuval, ami azonban volumenben túlhaladja déli partnerét. 1833 óta létezik a lepárló, mely a 19. században kettő tulajdonosváltást ért meg. Nem is így hívták korábban: a hely Burnfoot névre hallgatott, melyet harmadik tulajdonosa, a Lang Bros blender família változtatott Glen Guin-ra, ami később anglicizálódott Glengoyne-ra. A Glengoyne is, ahogy sok más skót lepárló whiskyje blendekbe vándorolt, azonban önálló single maltként már a mostani tulajdonos irányítása alatt tudott kiteljesedni – noha ezt már az előző tulajdonos, az Edrington kezdte el.

A Glengoyne alapvetően egy sherryhordós érlelésű malt, de a raktárakban bourbonhordós érlelések és egyéb, más hordós próbálkozások is vannak. Egyaránt használnak amerikai és európai tölgy hordókat, melyek first fill és refill állapotban is érlelnek Glengoyne párlatot. A főzde most kapható, egyébként nagyrészt korjelölt alapsora vegyesen bourbon- és sherryhordós érlelések házasítása, a 21 éves korú malt és az ennél idősebbek viszont már 100%-ban sherryhordós érlelésekből állnak össze.

Azon lehet vitatkozni, hogy a jelenkori Glengoyne alapsor eleje mit tud nyújtani a vájtfülű whiskykedvelőknek, de ezen a kóstolón nem ilyen tételek szerepeltek. Lássuk alább, hogy mik! Az öt whiskyből négy 50% fölött volt abv-ben, pazar élményt ígér a sor.

1. Glengoyne 10yo First Fill Edition (Travel Exclusive) 46%

A Glengoyne jelenlegi, 10 éves alapsori kiadása finoman szólva sem győzött meg minket, így őszinte öröm volt 46%-on kóstolni egy hasonló – főként bourbonhordós, de sherryhordós érlelésekkel kiegészített, „balanszolt”, a duty free üzletek piacára kidobott kiadást.

Szín: arany Illat: friss pörkölt maláta, törökméz, csíkos cukorkaboltos nyalóka, mandarin. A gabonás profil nagyon előtérben van, friss. Karamell érkezik még később. A víz kidomborítja a citrust, és florális jegyeket is hoz.
Íz: friss mandarin, grapefruit, malátásság, alapvtően egy nagyon ropogós párlatról van szó. Lédús citrusosság. Nem akar sokat mondani, inkább egy bevésés a füzetbe, hogy lám, ilyen is tudok lenni fiatalon. Még több citrus a következő kortyokra. Vízzel megérkezünk a 40%-ra fokolt alapsori maltokhoz, lefojtott citrusok, alig fellelhető ízek.

2. Glengoyne 12yo Cask Strength – 100 proof (57,2%)

Sorban a második tétel kapásból egy hordóerős. A kétezres évek első évtizedének közepéről származik ez a 12 éves, 100 proof megjelölésű palackozás. Ma simán „Cask Strength” néven fut a Glengoyne hasonló palackozása és általában évente jön ki belőle újabb adag.

Ez a kóstolt tétel American Oak érlelés – nem derül ki, hogy milyen arányban – de itt is valószínű, hogy a bourbon dominál.

Szín: borostyán Illat: régies stílusú whiskykre jellemző maláta és öreg fa, mogyoró, magkeverék, bőr, dohány. régi parfüm. Vízzel gumi, égetett tölgy és mgyorós csoki.
Íz: édes maláta, fehérbors, de mellette ott van a tölgy, cseresznye, csokoládéforgács, vanília és kávé is. Majd öreg fa. Vízzel egy erőteljes, pörkölt malátás vonalat dob ki.

3. Glengoyne Scottish Oak Wood Finish – Batch A (b.2002) (53,5%)

Megyünk vissza az időben – a harmadik tétel egy igen különleges darab. Egyrészt 16 éves, ami a 2002-es palackozást figyelembe véve 1986-os lepárlást jelent, másrészt egy ritkább tölgyfajta, a skót tölgy fájából készült hordóban kapott utóérlelést. Ez a tölgy manapság is reneszánszát éli, időről időre felbukkan (lásd GlenAllachie).

Szín: világos borostyán Illat: már elsőre szembetűnő a fa jelenléte. Édes citrusok, florális kavalkád, fenyőgyanta. Régi deszkák, maláta, cement. Vízzel szinte új fa, édes maláta.
Íz: egzotikus fűszerek – szegfűszeg, kardamom - felé megyünk, amellett, hogy a fa is folyamatosan jelen van a felszínen. Megérezni az alkoholfokot is, delikát sherrys édesség mutatkozik még. Kávés csokoládé, kávészemek. Vízzel ízben is átmegyünk egy édes malátás vonalra, nagyon tetszetős.

Különleges élmény volt a kóstolása, de igazán akkor lenne értelmezhető, ha más, hasonló évekből származó Glengoyne-okkal tudnám összekóstolni. Önmagában a skót tölgyet sem tudom, hogy mai utóérlelésekben hogy néz ki, itt mindenesetre megadta azt a tölgyes jelleget, amire számítottam.

4. Glengoyne 12yo Single Cask (Cask 2606) (58,2%)

A sor mondhatni királynője, single cask Glengoyne-t még sosem kóstoltam, de már nagyon rég várom. Próbálok nem elfogult lenni, de tudtam, hogy lesz egy single cask is a sorban. Miért ne lenne? Mindössze 10 évvel járunk a harmadikként kóstolt Scottish oak finish után, ami a lepárlás idejét illeti. A hordó refill sherry.

Szín: óarany Illat: édes felütéssel kezd, ami hamar átmegy a mogyoró, mandula, öreg gumi felé. Levegőzik persze, őszibarack, mangó, illatos szappan az eredménye. Friss narancs, menta, és itt azért érezni azt is, hogy magas abv-vel van dolgunk. A víz kiemeli az érett citrusokat.
Íz: kirobbanó formában, egész szájat betöltő citrusosság – narancs és mandarin, fűszerek, tölgyfa, de érdekes módon a lecsengése nem ilyen intenzív. De citrusos az is. Ahogyan vízzel is – itt már átmegy friss citrusosságba, lecsengésében pörkölt maláta, mazsola.

5. Glengoyne Teapot Dram Batch 009 (58,9%)

Magának a whiskynek, jobban mondva a sorozatnak (Teapot Dram) a sztorija is megérne egy posztot. Most röviden annyi, hogy a Teapot Dram egy régi szokásnak állít emléket: anno a lepárló dolgozóinak napi három alkalommal járt egy-egy dram whisky, méghozzá egy réz teáskannából – innen a név. Ez már a kilencedik kiadás, egészen friss, 2023-as palackozás. First fill amerikai és európai tölgy sherryhordók. A Teapot Dram kiadást hivatalosan csak a lepárlóban lehet kapni.

Szín: borostyán, vörösrézzel Illat: mintha virágoskertbe lépnék, kezemben mogyorókrémes ostya. Sültalma, dohány, műanyag és kézműves csokoládébonbon. Színes magazin lapjai. Mondhatni modern (értsd mostani) whisky illata köszön vissza. Vízzel jobban érvényesülő piros bogyós gyümölcsök.
Íz: burjánzó, vaskos, harapós sherry hatás, cukrozott datolya, szinte arconvág. Katonásan jönnek a friss sherryhordós érlelés jegyei, áfonya, cseresznyéns torta, maláta, fa és chili. Kívánja a vizet, szinte vízért kiált.

Ez már egy papíron megrajzolt, kimért whisky. Persze a Teapot Dram NAS, nincs rajta korjelölés, akár fiatal is lehet, de a sor első négy tétele sokkal szofisztikáltabb volt. Azok halkan vagy normál hangerőn elmondtak egy verset, ez pedig beleüvöltött a képembe, közelről és úgy, mint aki felolvassa.

Hogy mi a verdikt? Az, hogy az elmúlt három évtized Glengoyne-jai nagyon finomak, az utolsó, Teapot Dramot pedig önmagában a helyén kezelem, illetve más batchekkel együtt van értelme szemlélni, de az első négy whisky társaságában, nos…nem ő nyert.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr4918222377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása