A Féis Ile keretében szombat volt az Ardbeg Day. Mivel az idei Ardbeg Day kiadás, a Heavy Vapours még nem áll rendelkezésemre, fussuk át gyorsan az utolsó kettőt.
Ardbeg Scorch (Ardbeg Day 2021) (46%)
A virtuális térbe költözött életünk második évének Ardbeg Day kiadás volt ez. Ardbeg Scorch. Játék a szavakkal. Ardbeg’s korcs? A kicsi-nagy szörnyeteg, a Wee Beastie arconvágása után vajon a perzselő sárkány-unokatesó felperzsel majd engem is? Az erőteljesen kiégetett hordókban érlelődött Adbeg állítólag a korábbi Alligator kiadáshoz hasonlít.
Szín: arany. Végigforgatva a pohár belsején látszik, hogy szép olajos, rendesen. Illat: az első dolog, ami eszembe jut, amellett, hogy érzem a hamus-jódos karaktert: fahéj. Fahéj nagy mennyiségben. Vásznak, egy kis gépzsír, olajos rongy, higító, de ez nem a régi, oldschool műhely, hanem egy mostani sufniműhely, ahol eldobott csokipapír van a villáskulcsok között. Íz: a fahéjas íz itt is visszaköszön: fahéjas csiga, édes füstölt sonka (pácolt), céklamártás, nyilván a füst az végig töményen jelen van; pirított cukor, grillázs…Vízzel pedig érkezik a csavarlazító, a gépolaj az illatban (tehát eltűnnek az édeskés jegyek), ízben viszont maradnak, csak fásabbak lesznek.
Van egy érdekes, füstölt húsos lecsengése és az illat, ami megmarad, a zsarátnok és az elmaradhatatlan füstölt sonka.
Ardbeg Ardcore (Ardbeg Day 2022) (46%)
A 2022-es, extrémre pörkölt malátával készült, punkos vonalat kapott kiadás (érdemes egymás mellé tenni a különböző limitált Ardbeg kiadásokat és megvizsgálni, melyik miről akar szólni, kötni hozzá egy történetet, hírt, bármit. Érdekes dolgok jönnek ki belőle. A marketing, az valóban erős arrafelé).
Szín: halványsárga, világos arany Illat: elsőre nem is üt át, ami aztán nyilvánvaló lesz, a száraz, kemény fa, bors, menta, füstölt hús, pörkölt szegfűszeg, fűszeres bbq szósz, hamu…a víz az illatban is felerősíti ezt a zsarátnokos – elszenesedett fás karaktert. Íz: na itt egyértelműen kátrány, cigarettahamu, zsarátnok – mintha hamutartóba nyalnék egy kis elszenesedett fával megtámogatva. Igen, elszenesedett fa, ez a helyes kifejezés. Amit kissé megsóztak. Vízzel még durvábban csípős, pezsgő, ficánkoló párlattá válik, sós hamu, egy kis csoki, mentol, maláta és bors…
Egyébként tényleg egy kicsit punkosra sikerült – ha ők mondják… Az erősen pörkölt maláta megtette a hatását, de ezt úgy lenne érdemes megvizsgálni, hogy összekóstoljuk egyrészt egy nem füstös roasted malttal, illetve melléteszünk egy Ardbeg 10 évest. Mivel épp egyik sem volt nálam, be kell érnetek ennyivel.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.