135. Campbeltown maltok a fesztivál jegyében

campbeltown_maltok.jpg

Campbeltown előnye egyben a hátránya is: könnyű és egyúttal nehéz is beszélni róla. Könnyű, mert sokan szeretik, sokan beszélnek és írnak róla, jól dokumentált múltja mellett a jelene is kellően kitárgyalt. Pont ugyanezért nehéz is. Meg azért is nehéz, mert bizonyos maltjai egyre drágábbak, egyre nehezebben elérhetőek, így értelemszerűen egyre kevésbé tudom őket kóstolni, összehasonlítani. Mindenesetre szerencsésnek mondhatom magam, hiszen eljutottam a Wee Toon-ba és azt gondolom, hogy – mint minden más helyet is – Campbeltownt is át kell élni (ott kell lenned, hogy elhidd?) Sajnos csak rövid (céges) látogatás volt és csak egy lepárlót érintett (meg a Cadenhead’s Shopot) de mindenképp maradandó emlék. Amikor kiszálltam a buszból, fel sem tudtam dolgozni, hogy ott vagyok.

Ezen a héten zajlik a Campbeltown Malts Festival, amely 2008 óta létezik és a Speyside Whisky Festival, valamint a Féis Ile közé ékelődve fontos whisky eseménnyé nőtte ki magát, a legkisebb whiskyrégiót is felhelyezve a rendezvénytérképre. 2023-ban május 24-26. között zajlanak az események a régió három lepárlójában. Ennek örömére a következőkben olyan kiadásokat fogok szemlézni, amelyek az elmúlt években a virtuális térbe száműzött Campbeltown Malts Festival keretében megtartott eseményekhez köthetők: az egyik a Virtual Open Day 2020-ból, a másik a 2021-es fesztivál keretében (helyett) megtartott Online Tasting Week, ahol komoly kóstolócsomagokat lehetett megvásárolni. Mindkettő a Springbank/Kilkerran pároshoz köthető, az alábbi kóstolás során Springbank kivételével minden maltból jutott.

Végül pedig a Glen Scotia fesztiválpalackozása kerül terítékre, közvetlen a covid előtti évből. A kóstolás sorrendje nem ez volt, időben és térben is elkülönültek a dramok.

Kezdjük talán a „legkönnyebbel”, de ne tévesszen meg senkit a Hazelburn könnyedsége – ugyanúgy ott van ezekben is a helyre jellemző karakter, csak itt max. szebb a ruhája.

Hazelburn 18 éves Virtual Open Day 2020 (47,4%)

2001-ben lepárolt Hazelburn, friss bourbonhordókban érlelve, amelyek jól ki is jönnek a whisky karakterében. 792 palackos limitáció. Érezni, hogy nem patikamérlegen kimért palackozásról van szó, érezni azt a kis funkot, mocskosságot, amit ezek a maltok adnak. Beengeded, de csak az egyik cipőjét veszi le, a másikkal nyilván végigtrappol a parkettán. Amikor ezt írom, már 279 Euro a legolcsóbb elérhető eladó palack belőle whiskybase marketen.

Szín: arany

Illat: ilyesmi lehet, ha a 10 éves Hazelburn alapkiadást egy kicsit szteroidokra teszik. Érett, már-már édeskésbe hajló citrusok, tészta, menta, kréta és mész, kölni (Krasznaja Moszkva – de tényleg, ne röhögj!), uborka, tölgyfa. Vízzel a friss citrusok, gabona és vanília hármasra tisztul le.

Íz: sokkal jobban előtérbe kerül a fa, friss citrus, sóder, mész, sós tengervíz, aztán megjelenik egy ilyen gépzsíros jelleg, majd visszatérnek a citrusok. Vízzel kidomborodik a malátás és meszes karakter. Lecsengése herbális, hosszú. A pohárban megjelenik egy növényes jegy, gépolajjal karöltve.

Hazelburn 15 éves Online Tasting Week 2021 (54,9%)

Oloroso sherryhordós érlelés és mindössze 1174 palack mennyiségű megjelenés, hordóerősre hangolt alkoholfokkal. A poszt megírásakor ez a kiadás is 270 Eurótól indulgat.

Szín: mahagóni, sötét borostyán

Illat: első illatolásra meszelt fal, vászon, aszalt gyümölcs. 10-15 perc levegőzés után érkezik meg a sherrys jelleg: mogyorókrém, diólikőr, gumiszőnyeg. Szépen egyesülnek a Hazelburn krétás, herbális jegyei a sherryhordóval, néha az egyik, néha a másik mutatja magát. Kakaós nápolyi. Vízzel megkapni mindezt gyengébb formában, de valahogy feléleszti, felpezsdíti a párlatot.

Íz: harap és összehúz egy kicsit a sherry és az 50 fölötti alkohol. Régi vásznak, gyógynövényes cukor, szulfur, öreg hordó – a végére a sherry nyer. Vízzel: papírlap, karton, ugyan szelídül, de domináns marad a sherryhordó. A lecsengésben is.

A (nem is olyan) könnyű bevezető után egy érdekesség:

Kilkerran 14 éves Virtual Open Day 2020 (57,8%)

Ennek a Kilkerran kiadásnak több érdekessége is van: háromszoros lepárlású, ami a Campbeltown maltoknál csak a Hazelburnre jellemző, refill bourbonhordókban érlelődött, tehát lehet várni tőle, hogy jobban teret kaphatott a párlat; a lepárló nyitása után két évvel párolták le. Ezen kívül hordóerősségen érkezik.

Szín: arany

Illat: kitöltéskor és első néhány illatoláskor medicinális jegyek bukkannak fel, majd mogyorókrém és ostya, aminek a helyét átveszi a poros pince, a vanília, citrusok és gyümölcsök, letisztulván friss. Vízzel sokkal édesebbre fejlődik, pillecukor és egy lehelletnyi tutti-frutti.

Íz: zöldalma, fehérbors és fehércsoki, szárított eper és gyógynövények, majd itt is jön a mogyorós ostya. A korty vége és a lecsengésben kissé száraz és sós-gyógyszeres. Vízzel jobban előjön a jódos-medicinális karakter.

Evezzünk át a füstösebb vizekre:

Longrow 10 éves Virtual Open Day 2020 (53,7%)

A legfüstösebb campbeltowni whisky ezen kiadása pinot noir és refill malbec hordókban érlelődött. A boroshordók és a Longrow kapcsolatát az évenként megjelenő Longrow RED kiadás során is megfigyelhetjük.

Szín: sötét borostyán

Illat: meglepő, nem kirobbanóan füstös más kiadásokhoz képest. Szilva és erdeigyümölcs-mártás, nedves fa, itt van persze a grillezett hús, az érlelt füstölt sonka is. Vízzel: műanyagos, kissé oldschool illata lesz, régi vásznak és édes maláta.

Íz: ízben is hoz a feketebogyós gyümölcsökből, de az olajos fás füst kezdetektől jelen van és végig is kíséri. Feketebogyós gyümölcsös étcsoki, szerecsendió. Vízzel itt is megjelennek az oldschool édes malátás, enyhén füstös jegyek.

Longrow 17 éves Online Tasting Week 2021 (50,5%)

5 rumoshordó került palackba 1025 darabos mennyiségben - a megjelölés szerint „fresh rum”, tehát gondolom first fill hordókról lehetett szó. A rumos Springbank kiadás jó volt, bár kiemelkedőt nem nyújtott, vajon az erősen füstös Longrow miként viselkedik ilyen környezetben?

Szín: világos arany

Illat: műanyag és műanyag, friss agávé kettévágva, majd élénk fekete tea, húsleves. A füstösség itt már alig jön elő, szinte nem is lehet megmondani, hogy ez egy egyébként erősen füstös whisky fiatalon. Vízzel is megmarad a műanyag, de itt már bekúszik az enyhe füst is.

Íz: itt már előtör az erős füstösség; lágy, krémes íz, pirított cukor, méz. A rum nekem itt nem jön elő annyira, mint más rumoshordós érlelésű kiadásnál. Vízzel: némileg laposabb, a fehér rum és maláta keveredik.

Végül, de nem utolsó sorban a Glen Scotia 2019-es fesztiválpalackozása:

Glen Scotia 2003 Rum Cask finish (51,3%) Campbeltown Malts Festival 2019

Ez a palackozás különösen kedves a szívemnek, hiszen egyenesen a lepárló boltjából hoztam magammal.

Szín: arany

Illat: könnyed, édes felütéssel kezdődik, majd száraz szalma, pirított cukor, füst, sárgadinnye, tengeri jegyek, de megjelenik újra egy édes, vaníliás illat is. A rumoshordós finisek között mindig megfigyelek egyfajta agricole rumra emlékeztető illatot is. Itt is érzem. Vízzel szépen előbújik egy kis gabona és vakolat.

Íz: herbális-füstös kombinációval indulunk, lédús, átjárja a szájat a korty. Olajos, citrusos, de ugyanakkor száraz is. Újra herbális vonal, egy kis cukronád-juice ízzel. Vízzel szépen kidomborodik a füstösség, amit az ízek keresése közben talán annyira nem veszünk észre.

Lecsengésében is hozza a herbális jegyeket.

A Glen Scotia fesztiválpalackozásai minden évben eljutnak különböző európai webshopok kínálatába is, azonban a másik két helyi lepárló limitált maltjaihoz hozzájutni csak a szerencsések tudnak, vagy azok, akik később mélyen a zsebükbe nyúlnak, hogy auckión megkaparintsák.

img_20200310_174704.jpg

img_20200311_114112.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr1318132644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása