132. Benromach Contrasts: Cara Gold - egy érdekes maláta nyomában

caragold.png

Nem, ez nem egy ismeretlen pornószínésznő neve, hanem a Benromach egyik limitált kiadásáé és egyben egy malátázási metódusra utal.

Induljunk el a tojástól, akarom mondani az árpától. Azt mindenki tudja, hogy a single malt whisky árpamalátából készül. A malátázás dióhéjban annyi, hogy az árpát beáztatják, kicsírázik, majd megfelelő pillanatban megállítják a csírázást azáltal, hogy forró levegővel (avagy tőzegfüsttel) megszárítják. Az árpában megállnak az enzimes folyamatok és az általuk okozott változások, kialakulnak az íz- és színanyagok...oké.

A kristálymaláta (crystal malt) egy tradicionális brit színezett maláta. Ebben az esetben a folyamat ugyanúgy kezdődik, mint a hagyományos malátázásnál, viszont a nedves árpát közel 50% nedvességtartalommal elkezdik hevíteni, mintegy 64-72 Celsius fokra. Ezáltal az árpaszemben a keményítő erőteljesen elcukrosodik. Az árpamaláta színe a pörkölés-szárítás következtében sötétebb lesz. Ez egészen extrém mértéket is fel tud venni a már-már csokoládészínűre pörkölt malátákkal, amelyekben az enzimaktivitás megszűnik és a cefre színét, ízkarakterét, aromáját tudják vele befolyásolni.

caragold2.png

A cara gold egy kristálymaláta típus, méghozzá viszonylag világos. Gazdag, gyümölcsös jegyek, intenzív édesség és némi fűszeresség jellemző, amely karaktereket a belőle készülő cefrének is kölcsönzi.

A Benromach ezen palackozása 11 évig érlelődött whiskyt rejt, amelyben a cara gold és az enyhéz tőzegelt „normál” maláta alkotja a párlat alapanyagát és firs-fill bourbonhordós érlelést kapott, amely még jobban kiemeli az édes jegyeket.

Benromach Contrasts: Cara Gold Malt (46%) 2010-2022

Szín: arany
Illat: friss trópusi gyümölcsök és édes illatok érkeznek egyből, maracuja, akácméz, datolya, füge. Levegőztetve frissen mosott ruha, egy kis műanyag, ami valószínűleg az „enyhe tőzeg” lesz. Szépen átjönnek az édesebb karakterjegyek. Íz: na, ez az igazán gyümölcsösebb rész. Rég éreztem ilyen friss, tropikális és egyben citrusos kombinációt. Maracuja itt is, „zöld” ízek, édes korty, édes maláta. Harmadikra már egészen intenzívvé válik, utoljára talán a Triple Distilled hagyott bennem ilyen nyomot, még az előző designban.

Ha már említettem a Triple Distilledet, na az egy igazán ízletes Benromach volt, igaz pár évig nem lehetett kapni és az új, mostani reinkarnációja nem tudom, hogy milyen lett. De a Cara Gold abszolút hozza azt, amit vártam tőle, kiváló iszogatós malt, ami a sztorija miatt egy kis különlegességet is tartogat a casual ivászat mellé. Egyetlen gond van vele: hazánkba nem allokált a márkatulajdonos belőle, így külföldről kell beszereznünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr2118107490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása