129. Külföldi látogatás: Whisky Messe Nürnberg "The Village"

whiskymesse3.jpg

Erősen indul az év whisky szempontból: nemcsak azért, mert ott kellett hagynom a munkahelyemet, hanem mert ezt a januárban megtervezett látogatást is véghezvittük. Útibeszámoló képekkel.

A Budapest Whisky Társaság - amelynek én is a tagja vagyok és ami egyébként egy hazai whiskyclub - időnként meglátogat egy-két külföldi rendezvényt. Kiváló lehetőség a tapasztalatszerzésre: nemcsak itthon nem kóstolható whiskykkel tudunk találkozni, hanem kapcsolatokat is tudunk építeni. A klub vezetőségét a Sansibar független palackozó hívta meg, néhány tag pedig egy hűvős januári estén, egy közös Shizuoka-kóstoló közben döntött úgy, hogy beszáll a buliba. És milyen jól tette!

img_3582.jpg

img_3586.jpg

Előre leszögezem: a beszámoló a teljesség igénye nélkül foglalja össze látogatásunkat, tekintve hogy a méretes rendezvényt mi magunk sem tudtuk 2 nap alatt teljesen feldolgozni. Mármint a whisky részét. A rum rész esélytelen volt minden tekintetben. De erről majd később.

Tehát Whisky Messe - The Village: a falu elnevezés elég találó, tekintve, hogy a covid előtti években tizenezres látogatószámmal büszkélkedhetett a rendezvény, de a pandémia óta is majdnem elérte a tízezret. Ebben az évben szerintem meg is volt. Az, hogy nem show-nak hívják, talán nem véletlen: a londoni vagy budapesti hasonló eseményekkel ellentétben ez nem vagy nem csak arról szól, hogy a különböző forgalmazók és palackozók bemutassák legújabb termékeiket és azokat élére vasalt yuppie-k magabiztosan hümmögve kóstolgassák, hanem inkább egy össznépi fiesta. Ételszigettel, sörös standokkal, ír kocsmazenével, udvari grill és szivarsátorral, valamint üvegművessel, szivarsodróval, csokis- lekváros és egyéb, nem italos standdal kiegészülő, teljesen vegyes korosztályt és embertípust felvonultató bajor Volksfest.

Persze ne tévesszen meg minket a rendezvény ezen jellege: húzós standokkal képviseltették magukat a magyarnál többszörös méretű német piacon jelen lévő brandek, palackozók, importőrök, amelyek számosságban is bőven a hazai mennyiség fölött állnak. Az expo jó kétharmada a whiskyről szólt, a maradék egyharmad Pueblo del Ron néven a rumokról. Ha be akarod kapni a rendezvényt, három napra kell menni, ezt biztosan állíthatom. 5500 négyzetméter nem hazudik.

img_3608.jpg

img_3651.jpg

A kisebb-nagyobb brandek és importőrök mellett a külföldi eseményeken nem ritka magánstandok is voltak, ahol whiskyclubok vagy más szervezetek, társaságok a magángyűjteményükből is kóstoltathatnak. Ez idehaza teljességgel lehetetlen, a szigorú magyar jövedéki törvények nem teszik lehetővé. Ahhoz, hogy ilyen gyűjteményekből kóstolhassunk oldschool maltokat, el kell utaznunk. Például ezekre a helyekre.

img_3684.jpg

Egyrészt itthon nem is nagyon vannak ilyen magángyűjtemények - amik vannak, azok nem nyilvánosak (értsd, nem tudsz odamenni kóstolgatni pénzért sem). Természetesen a helyszínen ilyen standoknál is rengeteget időztünk. Egyik kellemes meglepetés a Whisky Club of Austria volt, akik a jóval előrehaladottabb whiskykultúrájú szomszédunkban működnek, joviális (és rengeteg Guinness-t elfogyasztó) ötvenes urak, akik a klubkóstolóik megmaradt készleteit kínálták a közönségnek. Ez nem kevés palackot jelentett, sőt, kihoztak vagy 300 mintát is, amit szintén meg lehetett vásárolni. Hoztam is egy 1979-es lepárlású SMWS Glendronachot és egy 1989-es Glen Gariochot tőlük. Na meg egy 1963-as Glen Keith-et, de ezt már magamnak töltöttem kisüvegbe. A Whisky Krügertől (akik a whiskyauction.com oldalt is üzemeltetik) csak egy mintát szereztem: a Laphroaig 10 éves hodóerős kiadásának első palackozásából, amelyet bár palackból mértek, úgy döntöttem, hogy itthon, nyugalomban fogok megkóstolni. Poszt később lesz róluk.

img_3683.jpg

Persze a hivatalos importőrök által képviselt brandek is kitettek magukért: a hazai viszonyok közt soha nem látott mennyiségű whiskyvel volt jelen az összes nagy német importőr és a nemzetközi italipari óriások, a Diageo, a Pernod Ricard, a William Grant & Sons, a Beam Suntory, a White & Mackay is és még sorolhatnánk. A kisebb-nagyobb más brandek a saját importőrük által managelt standokkal voltak jelen, beleértve a független palackozókat is (a német piacon több importőr között oszlanak meg azok a márkák és palackozók, akik a magyar piacon egy kézben futnak).

img_3590.jpg

img_3592.jpg

img_3615.jpg

img_3614.jpg

img_3661.jpg

Szót kell még ejtenünk a szemmel látható mennyiségű német és egyéb európai whiskyről: kóstoltam olyan német maltot, amiről első blikkre nem is tudtam volna megmondani, hogy milyen whisky - a jó értelemben véve, hiszen minőségi cucc volt. A német whiskyfőzdék száma egyre növekvő tendenciát mutat és azok, akiknél az említett whiskyt kóstoltam, még ki sem léptek a hazai piacáról.

Alapjában véve rengeteg élmény, feldolgoznivaló benyomás ért minket, az egyetlen negatívum talán az volt, hogy a hazai whisky show-val ellentétben itt nem volt könnyű vízhez jutni, ami ennyi elfogyasztott dram mellett esszenciális lenne. Nem voltak vízpontok, a standoknál egy-egy pohármosásnyi löttyintést kaptunk a Glencairnbe, de ezen kívül mindenkinek magának kellett gondoskodnia a vízvásárlásról, amihez bizony volt, hogy elég sokat kellett sorban állni. Az árak szerintem rendben voltak - bár német viszonylatban - de ha felkészülten megyünk, akkor okos pénzbeosztással rendkívül élménydús hétvégét tudhatunk magunkénak. Jövőre is ott a helyünk!

(Fotók: The Dram Diary)

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr518084054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása