128. Kingsbarns Doocot - a galambdúc meséi

kingbarns_doocot_kicsi.jpg

Mindenkinek vannak álmai - legalábbis remélem. Nekem biztosan. Vannak, akik dolgoznak is értük - ez már kevesebb emberről mondható el. De van-e annál jobb, mint amikor az álomból valóság lesz, amikor a bimbozó ötletből burjánzó virág, az elvetett magból hatalmas fa, amely termőre fordul?

Douglas Clementnek is volt egy álma. Az volt az álma, hogy a golf őshazájában, St. Andrewsban, Fife megyében legyen egy whiskylepárló és látogatóközpont, ami turistákat vonz a régióba. A hajdani profi golf caddy (aki egy igen fontos szereplő a golfban, nemcsak a játékosok felszerelését viszi, hanem egyéb más feladatokat is ellát neki a pályán, moráis támogatást ad, stb - itt ki is merül a tudásom ezügyben) 2009-ben alapított ehhez céget, majd két év munkájával megszerezte az engedélyeket a kiszemelt épületre - ami egy romos, 18. századi létesítmény volt, benne ló hajtotta malommal, istállóval és egy galambdúccal (erre még visszatérünk). Újabb két év telt el, mire a financiális alapot is sikerült megteremteni, ami 670 ezer font formájában a skót kormányzattól, 3 millió formájában pedig a Wemyss családtól érkezett. A Wemyss-klán lakta és lakja most is a kiszemelt épülettől nem messze található Wemyss-kastélyt és eredetük a 12. századig nyúlik vissza.

Innentől mondhatni felgyorsultak az események: 2013-ban megkezdődhetett az építkezés - vagy inkább felújítás - 2014-ben megnyithatott a létesítmény, míg magát a lepárlást 2015-ben kezdték meg. A cél: legalább olyan ismertté tenni Fife megyét a whiskyjéről, mint a golfról! Ez a jelek szerint sikerült is, de ebben ma már nemcsak a Kingsbarnsnak, hanem a sokkal régebb óta működő, ám a kezdődő sikereit azzal egyidőben elérő Daftmillnak is része van. Az álom útján tovább haladva aztán 2019-ben megjelenhetett a 'Dream to Dram', ami immár a címkéjén viselte Dougie álmát (akinek közben a karjára is rátetováltatta a palackot).

Lehet, hogy korábban már leírtam ezt a történetet másképp, de nem baj, ha felelevenítjük, ugyanis a cég bejelentésének értelmében 2023-tól egy kétszer annyi idős, azaz 7 éves palackozás veszi át a zászlóshajó szerepet. Hogy mi? Egy lepárló kétszerezi a NAS alapkiadásának korát, informálisan ugyan, de közli is és a korábbi kiadást kivonja? Pontosan ez történik. Aki ismer, tudja, hogy nagy rajongója és követője vagyok az újkori skót lepárlóknak, így a Kingsbarnsnak is. A lepárló megszámlálhatatlan single cask palackozása mellett (ettől most tekintsünk el) egy stabil alapsort is épített, ugyanis a Dream to Dram után egy 100%-ban sherryhordós kiadás, a Balcomie is megjelent, egy kiváló hordóerős limitáció, a Family Reserve, illetve az idehaza mérsékelt sikert arató Bell Rock is a kínálat része lett. Ezért (is) vártam a galambot, akarom mondani az új whiskyt.

Na de hogy jön ide a galambdúc?

A doocot (vagy dovecot) galambdúcot jelent - ezek ott kint olyan építmények, amelyeknek a belsejében körben kis odúkban fészkelnek a galambok. Fife megyében van a legtöbb ilyen Skóciában, de ma már nehéz hasznosítani őket a jellegzetes kialakításuk miatt. Itthon milyenek ezek? Emlékeim szerint kisebbek. Nekem nem volt ilyenem - a kilencvenes években magam is tartottam galambokat, melyeket sikeresen szaporítottam is, de azok csak egy kis fából ácsolt, több fészkes ketrecben laktak. A Kingsbarns Distillery látogatóközpontjának központi eleme azonban egy 600 férőhelyes ilyen galamblak, amelynek közepén található a főzde első, 2015 márciusában megtöltött hordója.

A Dream to Dramot szerettem, stabilan hozott egy könnyen fogyasztható és befogadható citrusos-gabonás karaktert, a számomra kedves, túlnyomórészt bourbonhordós érlelést, 46% alkoholfokot és baráti árcímkét. A Doocot ugyanezt hozza - egy kétszer annyi idős malt, ugyanannyiért, amennyiért tegnap a Dream to Dramodat vetted. Hát nem szuper?

Kingsbarns Doocot (46%)

Szín: arany

Illat: elsőre könnyű és áthatóan gyümölcsös - érezni, hogy sokkal mélyebb már, mint fiatalabb elődje. Alma, fehérhúsú őszibarack, méz és gabona…levegőn állva mézes maláta, méhviasz, zabkeksz. Vízzel hoz egy pörkölt, édeskés karamellás vonalat.

Íz: mély gabonás íz és érett, cukrozott limelé, méz, nektarin, ananász magában, kiwi…vízzel jobban a felszínre törnek a gabonás karakterek.

A Loch Lomond whiskyt, mint a The Open golftorna hivatalos támogatóját szoktuk a golffal egy lapon említeni, de melyik másik malt lenne még jobban a sportághoz köthető, mint a Kingsbarns?

A Kingsbarns Doocot a cikk megírásának pillanatában 15.990 Ft-ért kapható a hazai forgalmazónál.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr4118064028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása