Független palackozású Bunnahabhain magyar vonatkozással
Több helyen (whiskyvel kapcsolatos közösségi platformokon) lehetett találkozni a címben is említett és a továbbiakban kifejtett (áthallás rulez), kóstolt, a kóstolójegyzetében meggylevest emlegető Bunnahabhainnal. Sőt mi több, a magyar nyelvű whisky platformok, fórumok egyenesen ettől voltak hangosak! Ez a blog nem egy tömegblog, de mindenképp írni akartam erről a maltról, ami a hazánkban is egyre népszerűbb North Star Spirits kínálatában jelent meg és a címkéjén olvasható kóstolójegyzetben egy magyar szó üti meg a szemünket:
meggyleves.
Hogy miért került bele ez a szó egy független palackozónál megjelent skót single malt kóstolójegyzetébe, azt már megírták, a lényeg, hogy a palackozó North Star Spirits tulajdonosa egy glasgow-i orosz étteremben evett magyar(!) meggylevest – vagy gyümöcslevest ha úgy tetszik – és a neve így megmaradt neki, hogy egy ízjegy, aroma jellemzésénél előjött és nem volt rest beleírni a jegyzetbe, nem sejtve akkor még, hogy ezzel mennyi magyar whiskyrajongónak melengeti meg a szívét.
Tényleg van benne valami meggyes – vagy csak engem visz el az asszociáció – de inkább frissen feldolgozott (értsd magozott) meggyre emlékeztet. Amikor anno meggyet magoztunk, a kezünkön szétfolyó, majd később a magozott meggyet ledarálva pohárban végződő meggylének volt hasonló illata.
Bunnahabhain 2013 9yo North Star Spirits Cask Series 018 (58,4%)
Szín: mély bronzbarna
Illat: elsőre valóban meggyre emlékeztető, tanninos, már illatban szájösszehúzó; bólé, friss feketeszeder. Már kis levegőzés után is megjelenik a frissen pörkölt mogyoró, frissen kezelt fa illata. Még többet levegőzve igazi heavily sherried whiskyvé lényegül. Vízzel: vászon és egészmogyoró, majd valahonnan a huszonhatodik illatréteg alól előbújik a malátás, whiskys illat.
Íz: Hát ha az Adelphi sherrybombáira azt mondtuk, hogy nehezek, akkor ez…keményen, határozottan robban be a szájban, de nem a hordóerősség okán, hanem a sherryvel. Húzós tanninosság, fanyarság. Valóban mintha friss meggylevet kortyolgatna az ember. Van még itt kakaó, fahéj, étcsoki. Vízzel csak épphogy szelídül, majd tipikus sherrys maltba fordul át 46-48% körül, festék, aszalt gyümölcsök, stb…szinte már unalmas ilyen higított megtestesülésben:)
Egy ideig a Bunnahabhain volt a legtöbbet kóstolt whiskym és úgy gondolom, hogy a viszonylag könnyen alakítható alappárlatnak köszönhetően az egyik legsokoldalúbb is. Most egy újabb oldalát ismertük meg.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.