122. Bunnahabhain "Meggyleves"

Független palackozású Bunnahabhain magyar vonatkozással

Több helyen (whiskyvel kapcsolatos közösségi platformokon) lehetett találkozni a címben is említett és a továbbiakban kifejtett (áthallás rulez), kóstolt, a kóstolójegyzetében meggylevest emlegető Bunnahabhainnal. Sőt mi több, a magyar nyelvű whisky platformok, fórumok egyenesen ettől voltak hangosak! Ez a blog nem egy tömegblog, de mindenképp írni akartam erről a maltról, ami a hazánkban is egyre népszerűbb North Star Spirits kínálatában jelent meg és a címkéjén olvasható kóstolójegyzetben egy magyar szó üti meg a szemünket:

meggyleves.

Hogy miért került bele ez a szó egy független palackozónál megjelent skót single malt kóstolójegyzetébe, azt már megírták, a lényeg, hogy a palackozó North Star Spirits tulajdonosa egy glasgow-i orosz étteremben evett magyar(!) meggylevest – vagy gyümöcslevest ha úgy tetszik – és a neve így megmaradt neki, hogy egy ízjegy, aroma jellemzésénél előjött és nem volt rest beleírni a jegyzetbe, nem sejtve akkor még, hogy ezzel mennyi magyar whiskyrajongónak melengeti meg a szívét.

Tényleg van benne valami meggyes – vagy csak engem visz el az asszociáció – de inkább frissen feldolgozott (értsd magozott) meggyre emlékeztet. Amikor anno meggyet magoztunk, a kezünkön szétfolyó, majd később a magozott meggyet ledarálva pohárban végződő meggylének volt hasonló illata.

nss_bunna_meggyleves.jpg

Bunnahabhain 2013 9yo North Star Spirits Cask Series 018 (58,4%)

Szín: mély bronzbarna

Illat: elsőre valóban meggyre emlékeztető, tanninos, már illatban szájösszehúzó; bólé, friss feketeszeder. Már kis levegőzés után is megjelenik a frissen pörkölt mogyoró, frissen kezelt fa illata. Még többet levegőzve igazi heavily sherried whiskyvé lényegül. Vízzel: vászon és egészmogyoró, majd valahonnan a huszonhatodik illatréteg alól előbújik a malátás, whiskys illat.

Íz: Hát ha az Adelphi sherrybombáira azt mondtuk, hogy nehezek, akkor ez…keményen, határozottan robban be a szájban, de nem a hordóerősség okán, hanem a sherryvel. Húzós tanninosság, fanyarság. Valóban mintha friss meggylevet kortyolgatna az ember. Van még itt kakaó, fahéj, étcsoki. Vízzel csak épphogy szelídül, majd tipikus sherrys maltba fordul át 46-48% körül, festék, aszalt gyümölcsök, stb…szinte már unalmas ilyen higított megtestesülésben:)

Egy ideig a Bunnahabhain volt a legtöbbet kóstolt whiskym és úgy gondolom, hogy a viszonylag könnyen alakítható alappárlatnak köszönhetően az egyik legsokoldalúbb is. Most egy újabb oldalát ismertük meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr3617924021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása