120. SzüliDram, avagy 1982 vintage

1982.jpg

1982. Falklandi háború. Helmut Kohl lesz a német kancellár, Andropov pedig a szovjet főtitkár, miután meghal Brezsnyev. Keke Rosberg a Formula-1 világbajnoka. Bemutatják az E.T. című filmet. Olaszország nyeri a labdarúgó VB-t, a Lakers az NBA csúcsán. Az első CD gyártás, az első emoticonok. Megjelenik Michael Jackson Thriller című albuma, az ABBA pedig letudja utolsó hivatalos nyilvános szereplését. Én pedig 3 hónaposan, a piros útlevéllel a mózeskosárban úton keletre, de az már egy másik történet…

Néhány napja betöltöttem a 40-et és már régóta tervezem, hogy ezen a napon megkóstolok néhány whiskyt, amit a születési évemben pároltak le. Adná magát, hogy 40 éves whiskyket próbáljak, de egyrészt azt gyakrabban tudok, másrészt számomra érdekesebb a születési évemből származó darabokat próbálgatni. Így a negyveneseket meghagyom másnak, nekem viszont kettő mintát sikerült beszerzeni a 82-es évszámmal. A Balmenach sem gyakori vendég nálam, Port Ellenből egyenesen ez az első, így még különlegesebb az élmény.

Időnként itthon is lehet több, független palackozású Balmenach cuccot kóstolni, de a hazai közönség onnan is ismerheti a lepárlót, hogy itt készül a Caorunn gin. Pedig a maga nemében régi vágású: hosszú fermentációs idő, gyors lefolyású lepárlás, worm tub… de az Inver House istállójából az egyetlen, amelyiknek nincs hivatalos palackozása a saját neve alatt, így maradnak a régiek, illetve a független kiadások. Mint ez a kis 82-es is, amelyet a James MacArthur független palackozó adott ki a Mini Bottle Club UK számára. Ez a klub 1979 óta létezik, és a minipalackok gyűjtőit fogja össze, de bárki tagja lehet; a James MacArthur alapítási éve pedig mit ad Isten, 1982…

Balmenach 1982 11yo James MacArthur’s (Bottled for the Mini Bottle Club UK) 65,9%, b.1993

Első illatolás: száraz fű, por, homok és cement esik ki a pohárból. Szinte szúrja az orrom, de nagyon friss illatokkal bír.

Szín: világos, ragyogó arany

Illat: száraz fű, fűrészpor, mogyorókrém. A kezdeti illatolásban tapasztalt szárazság már elmúlt. Friss nyomdafesték, édes maláta, majd vakolat. Tovább levegőzve zöld illatokat is vélek felfedezni. Vízzel lágy vaníliába megy át.

Íz: mitha a falat nyalogatnám – porzó vakolat, majd édes gabonás-malátás jegyek, de nem fáradt, oldschool jellegűek, hanem frissek! Száraz fű itt is, szépen hozza az illatot. Nyilván a hordóerősség és a viszonylag fiatal kor a régi whiskyket is frissen tartja? Vízzel: továbbra is száraz, de ropogós, friss citrusos.

A töltési erősség (filling strength) ma nem mindig 63,5% abv - arról nem tájékozódtam, hogy a régebbi időkben milyen gyakran töltöttek magasabb alkoholfokkal. A 11 év utáni 65,9% abv nagyjából 68-69% filling strengthre enged következtetni.


Port Ellen. Ez az a főzde, aminek a nevét mindenki ismeri, aki beleásta magát a whisky világába. Bármi, amit leírnék, egyszerű közhely lenne, hiszen a nevessé nemesült bezárt lepárlók krónikáit oly sokan megírták, whiskyjeiket szakértették, elemezték. Ma pedig már a képzeletbeli whisky-pantheonban ülnek, ahonnan a Port Ellen mondjuk pont visszatérésére készül, hiszen a Diageo újranyitja. A kóstolt kiadás egy nem kevésbé legendás és ismert palackozó, a Gordon & MacPhail kiadása a klasszikus, jól ismert térképes címkével, 2005-ből.

Port Ellen 1982/2005 23yo Gordon&MacPhail Connoisseur’s Choice, 40%

Első illatolás: régi szövet, viasz, műanyag.

Szín: arany

Illat: levegőzés után is viaszosvászon, gömbrágó, törökméz, nedves gabona. Bőr és állott fekete tea jön még. De kár, hogy csak 40%!

Íz: amit illatban hiányoltam egy kicsit, az itt megjelent: a füstösség. Lágyan és szárazan, a leginkább a Caol Ila jut róla az eszembe…érdekes. Jelen van a marcipán, de csak a háttérben. Citrusok és száraz gabonahéj, fehérbors inkább az előtérben, szépen végigkísérve a lágy, száraz füstösség által.

A pohár szárazpróbája, avagy a végső illatolás orvosságos, „beteg” illatot hozott és maradt a füstösség is, majd öreg szerszámosláda, műhely, levetett és otthagyott, olajos melósruhákkal. Csodás.

A Port Ellen nem kapott vizet, csak sok levegőt és hosszú kóstolási időt.

Mint minden whisky, ez is úgy találná meg a helyét a maltbankban, ha lenne mivel összevetni, de ez még várat magára. Ha van valakinek bontott Port Ellen és mintázná korrekt áron, ne habozzon szólni!

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr6517915665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása