118. Későn érő típusok
Koros single grainek nyomában bezárt és működő lepárlókból

Szívesen hallgatok meg embereket. Ha kérnek, ritkábban, de adok tanácsot olyan dolgokban, amiken magam is keresztülmentem. Azonban az igazi mély gondolataimat valóban csak azoknak tudom megmutatni, akiken azt érzem, hogy értékelni tudják és legfőképpen nem élnek vissza velük. A küzdelmeimről, a céljaim eléréséről viszont szívesen mesélek, hiszen pontosan tudom, milyen az, amikor nem adják ingyen a sikert, az eredményeket. Annak, hogy az ember később talál meg utakat, van egyfajta olyan színezete is, hogy későn érik (be). Így van ez a grain whiskyvel is.

Noha kóstoltam már olyan fiatal gabonawhiskyt, amit bármikor le mernék tenni ugyanolyan korú maláták mellé, de a kivételek csak erősítik a szabályt: a grain korosan jó, legalábbis számomra úgy hozza azt a karaktert, azt a mélységet. Most lehetőségem volt hat olyan tételen végigmenni, amiből négy már bezárt lepárlóból származott, kettő pedig ma is üzemelő grain igáslóból. Mert ezek a komplexumok igáslovak: bár ma már egyes malátawhisky-lepárlók is tudják az évi 10-12 millió literes kapacitást, de a blended whiskyk testét, volumenét adó, óriási mennyiségben szükséges gabonawhiskyt ilyen üzemekben állítják elő, általában hatékonyabb, folyamatos üzemű, oszlopos lepárlóberendezésen.

Caledonian 1988 29 éves That Boutique-y Whisky Company (Batch 2, b.2017) 47,7%

Lowland, koros single grain és bezárt, sőt, azóta már lerombolt lepárló: triplán érdekes tétel a Caledonian valószínűleg utolsó termelő évéből származó lepárlás 29 év érlelés után. A whisky 47,7% alkoholfokon érkezik, amit hordóerősnek gondolok, tekintettel az érlelésre. A hordóról nincs információnk.

Szín: arany

Illat: száraz, édes gabonafélék, oldószer, mézes puszedli – időként fiatal maltokra emlékeztet, de sokkal komplexebb. Vanília és körömlakklemosó, majd savanyúság leve… Vízzel megtartja az édességet, vaníliásabb lesz.

Íz: mézespuszedli, mézes tészta, cukormáz köszön be és tart ki. Mellette a gabonásság alig, az oldószeres alkohol kicsit jobban érződik. Vízzel már jobban előjönnek a gabonás jegyek, egyben a műanyag, a ragasztó és az öreg fa.

Port Dundas 1988 25 éves, Douglas Hamilton The Clan Denny, single cask (Cask no. DH 10378) 55,2%

Míg a Caledonian Edinburghban üzemelt, a Port Dundas Glasgowban, méghozzá annak is a legmagasabb pontján. Ami a közös bennük, az az, hogy mindkettő volt Skócia legnagyobb lepárlója és mára már mindkettő bezárt. A Port Dundas 2011-ben szüntette be működését, így egész fiatal palackozásokkal is találkozhatunk a független palackozók kínálatában. A most kóstolt tétel azonban egy koros, refill hordós palackozás, amely 1988-as lepárlást rejt.

Szín: világos arany

Illat: elsőre törökméz és édes tészta, száraz gabona és oldószer, potpourri és fehérbors. Vízzel: felerősödő oldószeresség és por.

Íz: meglepő módon nem édes, mint amit vártam tőle. Enyhe füst, fűszerek, egy mindenképp koszosabb profil, mint más, koros és édes grain esetében. Itt is oldószer van jelen, és gyömbér, friss fa, bors. Vízzel is ezek erősödnek fel.

Invergordon 1987 30 éves MBI The Grainman (Sherry butt, Cask no. 31200; b.2018) 45,6%

Az Invergordon Distillery sem nem bezárt, sem nem régen alapított lepárló, ellenben a Highland északi felén található, annak ellenére, hogy a nagy grain lepárlók a central belt, azaz Skócia középső részén, a Highland és Lowland közötti vonal környékén helyezkedtek el. A White & Mackay kötelékébe tartozó főzdét 1959-ben alapították és termelését 1961-ben kezdte meg.

A most kóstolt tétel egy 1987-es desztillálású párlat, amely 30 évet töltött egy sherryhordóban. 

Szín: sötét vöröses borostyán

Illat: pirított cukor mellett rumos meggy, illatos öblítővel mosott ruhák, csokoládés parány, lakk. Vízzel: az öblítőillat megmarad, de szelídül, ahogyan a lakk is.

Íz: fantasztikusan oldschool nyomdafesték, töltőtolltinta, étcsokoládés cseresznye, odaégett cukor, már-már megkockáztatnám a füstös-olajos jelzőt. Vízzel csokoládés cseresznye és meggy jellemzi.

Cambus 1991 24 éves Signatory Vintage CS Collection (Refill butt, Cask no. 55892) 52,3%

A lowlandi Cambus a Diageo elődjének, a Distillers Company Limitednek az ékköve volt. Már a 20. század elején dícsérték a blenderek kiváló minősége miatt. 1914 és 1937 között zárva tartott, majd a háború alatt ismét. 1993-ban azonban végleg lehúzták a rolót és a helyszínt a DCL – később aztán Diageo – töltőüzemmé és raktárbázissá alakította. További bővítés során kádárüzem is létesült a telephelyen, hogy a Diageo hatalmas hordóigényét kiszolgálja. A kóstolt tétel két évvel a bezárás előttről való, a Signatory tolmácsolásában.

Szín: sötét arany

Illat: pirított fa, pörkölt mogyoró és mandula, integrált, érett citrusok érezhetők, majd mindez friss fába megy át. Édességet egyáltalán nem találok. Vízzel megérkezik az édesség, törökméz formájában.

Íz: pörkölt gabonák, mogyorós csokoládé, öreg fa, keserű grillázs, majd mandula, mindezek szintén nem édesen, ahogy az illatban sem. Vízzel keserű vanília és pirított mogyoró tűnik fel.

Dumbarton 1992 25 éves MBI The Grainman (Bourbon cask, Cask no. 30012) 55,5%

Egy szelet Amerika – mondhatnák – hiszen a Dumbartont a kanadai illetőségű Hiram Walker-Gooderham alapította. A cég 1936-ban vette meg a Ballantine’s brandet és a hozzá tartozó malátawhisky-lepárlókat, de grain lepárlóval nem rendelkezett. Ezen enyhített az 1938-ban megalapított Dumbarton, amely többi skót társaival ellentétben rozsdamentes acél lepárlótornyokat használt amerikai mintára. Blendinghez való gabonapárlatot és neutrális gabonapárlatot egyaránt képes volt előállítani – de csak kukoricából. A Dumbarton telephelyén malátawhisky-lepárló is létesült (ez volt az Inverleven), de míg amaz 1991-ben, a Dumbarton 2002-ben zárt be és azóta le is rombolták a komplexumot. A kóstolt tétel a bezárás előtt 10 évvel került hordóba. Ismét Lowlanden járunk.

Szín: arany

Illat: szépen hoz malátawhiskyre jellemző bourbonhordós jegyeket, noha kukoricapárlatról beszélünk. Száraz fű, száraz keksz, édes zabkeksz, a citrusosságot lime illata hozza. Vízzel sokat veszít értékéből, jellegtelen, egynéh citrusos neutrális gabonaillat lesz úrrá rajta.

Íz: ha nem figyelek oda, egy koros bourbon sejlene fel, de itt nem vadiúj, kiégetett hordóról van szó. Vajas keksz, édes gabona, takarmánykukorica, citromlé, vanília-aroma. Vízzel itt is érezhető a gyengülés, főtt kukorica és vodka köszön vissza.

North British 27 éves That Boutique-y Whisky Company (Batch 3, b.2016) 56,3%

A North British ma is működő, gigantikus kapacitású (73 millió liter/év) gabonawhisky-lepárló Edinburgh mellett. Főleg kukoricát használ. Érdekessége, hogy a Diageo és az Edrington szeszipari óriások egyaránt tulajdonosai: ennek mókás előzménye, hogy maga a lepárló a Diageo elődje, a DCL grain monopóliumának ellentételezésére jött létre. A későbbi, lepárlót birtokló cégek tulajdonviszonyai aztán úgy alakultak, hogy ma az egyikük az, aki ellenében anno létrehozták a lepárlót. Ez a második olyan tétel a sorban, amelyik nem bezárt lepárlóból származik. Kevésbé transzparens palackozás, a hordókról, érlelésről nem sokat tudunk. A North Britishnek viszont van egy 1960-as lepárlású, 58 éves hivatalos palackozása 2008-ból, amely a The Incporporation Edition névre hallgat és még fellelhető…

Szín: arany

Illat: már kitöltéskor éreztem egy enyhe acetonos illatot, ami aztán átfordul: sárgadinnye, mész, száraz fű, festék, papírlap, friss fa. Mézes puszedli is felbukkan, ahogy levegőzik. Vízzel eltűnik a harsány él és kellemes, száraz gabonás illat marad.

Íz: azonnal támad a száraz, gabonás íz, mézes szirup, fa (ami meglepő, hiszen 27 évet töltött hordóban a whisky – áthordózásról, finishről nincs infó), jön itt is az aceton, a keménycukor. Lássuk vízzel: fiatalabb bourbonhordós érlelésű malátawhiskykre emlékezető lágy édesség és harsányság.

Aki még nem tette, annak mindenképp ajánlom, hogy kóstoljon koros graineket, ezzel is szélesítve a whisky-emlékpalettát. Malt-sznoboknak is jó ujjgyakorlat, de azért ne csak így tekintsünk rájuk, hiszen egy-egy szebb tétel bőven alkalmas arra, hogy több időt is eltöltsünk vele. A későn érővel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr3917822979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása