116. The Glenlivet - The Original Stories
Historizáló sorozat a világ második legnagyobb mennyiségben eladott single malt brandjétől

theglenlivetis.jpg
Amikor skót whiskyről tartunk általános jellegű, amolyan bevezető előadást, gyakran kerül szóba a The Glenlivet a történeti áttekintés során, mint az egyik első olyan lepárló, amely az 1823-as Excise Act után hivatalos licenszet kapott. A főzde ma is működik, sőt, a világ második legnagyobb mennyiségben eladott single maltjaként létezik. A The Glenlivet alapkiadásaival minden kezdő whiskyrajongó és casual whiskyfogyasztó találkozik, ha más nem, a szupermarketek polcain. A 12 éves alapkiadás és a manapság kapható Founder's Reserve mellett felbukkan még néhány szélesebb körben elérhető palackozás, akár az áruházakban, akár a szakboltokban, akár a repterek duty free boltjaiban. A Pernod Ricard cégcsoport (merthogy az ő istállójukhoz tartozik ez a régi brand) lepárlóiba ellátogatva hordóerős, single cask formában is találkozhatunk vele a Distillery Reserve sorozatukban. A most kóstolt két kiadás azonban merőben más, egy új széria első két tagja.

A The Original Stories egy évenként megjelenő tétellel emlékezik meg a lepárló múltjáról, az alapító George Smith illegális főzdéjéből mára a világ egyik legjelentősebb single malt márkájává vált Glenlivet történetéről. Az első, beszédes Illicit Still névre hallgató palackozás, ami egy 12 éves single malt és 2020 végén jelent meg, a Glenlivet kezdeti időszakába repít vissza minket, amikor az alapító még az illegalitásban készítette a whiskyt. Archaizáló palackját a lepárló archívumában fellelhető legrégebbi ilyen palack ihlette, az alkoholfoka a kommercionális alapwhiskyktől eltérően 48% és az elmondásuk szerint még intenzívebben hozza a Glenlivet gyümölcsös, virágos karakterét, tropikális és édes jegyekkel kiegészítve, lágy és hosszú lecsengéssel. A palack különösen tetszik, tekintettel arra is, hogy 2019-ben a márka a 12 éves alapkiadás esetében is elhagyta az ikonikus zöld üveget és színtelenre tért át.

Azóta már egy második tétellel is bővült a sorozat: a Licensed Dram továbbrepít minket az időben és utal arra, hogy 1824-től immár legálisan készül a The Glenlivet.

Mindkét whisky 48% alkoholfokkal érkezik, nem hűtve szűrt.

De lássuk a tételeket!

The Glenlivet 12 éves - Illicit Still (48%)

A használt hordókról sajnos nem esik szó, de ettől most el tudok tekinteni, ha alávetem magam a marketingnek és csak az italra fókuszálok.

Szín: sötét arany

Illat: már az első illatolásra megvett. Tömény, beszáradt gyümölcslekvár, karamellizált cukorba forgatott túlérett őszibarack, kekszmorzsa, marcipán, alatta dohos, olajos padló és égetett cukor tűnik néha fel.

Íz: a sima 12 éves után mindenképp ugrás a 48%, de nemcsak erősségben, hanem itt töménységben is. Csokikrém, pörkölt ananászlekvár, kicsit tovább sütött gyümölcsök a grillen, ízben is van egy kis dohosság és tropikális jegyek, amik vízzel még jobban előjönnek a lecsengésben.

Egy régebbi, friss gyümölcsös, 2002-es lepárlású, 2014-es palackozású Glenlivettel kóstoltam össze.

A poszt megírásának pillanatában 39-55 Euro közötti áron kapható.

The Glenlivet 12 éves - Licensed Dram (48%)

A whisky sötétebb, mint az Illicit Still és érezhetően több van benne. Leírásuk szerint First fill double oak érlelés, tehát kétféle hordót látott a párlat, bourbon és oloroso sherry.

Szín: borostyán

Illat: "pirítottabb" illat, mint az első rész Illicit Still esetében. Ebben is ott van az a friss virágillat, ami tényleg elképesztően van jelen ebben a két whiskyben. E mellett vaníliás sütemény, ánizs, gumicukor. Vízzel enyhe gyümölcsösség kúszik be, friss barack és friss körte formájában.

Íz: sokkal mélyebb, mint az Illicit volt. Pirított cukor, itt is jön az ánizs, a mogyorós csoki; vízzel kóstolva régi fa, itt is mogyoró, kiváló lecsengéssel.

A poszt megírásának pillanatában 29-59 Euro közötti áron elérhető.

A verdikt: mindenképp egy magasabb szint az alap Glenliveteknél, kóstolásra erősen ajánlott tételek. A Licensed Dram még csak 2021 szeptemberében jelent meg, így az idei (2022-es) kiadásról a poszt megírásának pillanatában még nincs szó.

hero_1920x733.jpeg

(Képek forrása: The Glenlivet)

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr2117808877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (133) skócia (9) skót whisky (13) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (34) whiskey (5) whisky (145) Címkefelhő
süti beállítások módosítása