115. „MortLachoma” – Három Mortlach vasárnapra

mortlach.jpg

A szóviccért elnézést – annyira adta magát...

Három Mortlach terítéken: végre neki tudok esni két komoly darabnak, amit még novemberben gyűjtöttem be. A harmadik tétel szinte sihederként pislog, mondhatnánk, pedig 15 évével szintén tekintélyesebb korú.

A három tétel a Mortlach 15 éves a Diageo Game of Thrones sorozatból és két nehézsúlyú Adelphi palackozás. Ritkán tudok itthon (mármint itthon, a lakásban) Mortlachot kóstolni, pedig alapvetően szeretem a karakterét. Szerencsére tudtam már oldschoolabb és újkori Mortlachokat is kóstolni, többféle érlelésben. Jó, hogy a korábbi luxy hype nem vitte el Macallan irányba és ma is lehet még értelmezhető árú palackozásokat találni. Soha nem írtam még a Mortlachról és nem posztoltam alapsori kiadásaikról. Mit kell tudni a lepárlóról?

A speyside-i Mortlach Distillery a Diageo portfoliójába tartozik. 1823-ban alapították és Dufftownban, az egyik lepárlóval leginkább ellátott kis skót faluban található. Viszonylag korán, 1923-ben kerül a John Walker & Sons tulajdonába és így a mai Diageo elődjéhez, a Distillers Company Limitedhez 1925-ben. Mai kapacitása 3,8 millió liter évente. A Mortlach híres 2,81-szeres lepárlási metódusáról. Alapsora pár éve újult meg. A Diageo eltolt próbálkozása, hogy a Mortlachot tegye meg a prémium wiskyvé a portfóliójában, elbukott, de a megújult alapsor ízléses, szögletes dekanterben még ezt sugallja és árazása is viszonylag magas.

Mortlach 15 éves, Game of Thrones series, 46%

Érdekessége, hogy first-fill oloroso sherryhordós érlelés után bourbonhordós finisht kapott.

Szín: sötét arany

Illat: édes karakter. Érett alma, vajas keksz, kis műanyag, csipet füstösség is felbukkan. Vízzel alma és enyhe füstösség még mutatkozik, de nem tisztán.

Íz: meglepően súlyozott és édes ízek, sültalma, barnacukor, kávés csokoládé. A gabonás felhang itt is megjelenik, mint az illatban. Szerecsendió. Vízzel pirított cukor, fűszeres hús, kellemes szájérzet – így itatja magát.

Összességében húsosabb karakterre számítottam, de itt elment édesebb irányba.

Mortlach 2003 17 éves (Cask 800264), Adelphi, 58,1%

A korjelölés szerint 17 éves palackozás, a magyar piacra is került belőle. First fill bourbon, ez lesz az én világom.

Szín: arany-

Illat: a kezdeti illatok nedves fát és oldószert hoztak, mellette édességet, levegőzve olajos fa, szulfurosság, szénapadlás, karamella. Vízzel kiegyensúlyozott, gabonás-citrusos malttá szelídül.

Íz: brutálisan robban be a hordóerősség, tömény vanília, fehérbors és chili, édes mogyorókrém, enyhe füstösség. Vízzel ezekből az ízekből mit sem veszít, talán annyi, hogy a fütösség-olajosság erősebb lesz.

Mit lehet ragozni ilyen kvázi hibátlan maltokon?

Mortlach 1986 34 éves (Cask 2035), Adelphi, 54,2%

Szintén került belőle a magyar piacra, hála a hazai forgalmazó és az Adelphi kiváló kapcsolatának. Mély, letisztult whisky, még a pohárban is alszik és bonyolult, idővel értelmezhető csak.

Szín: sötét arany

Illat: régi vásznak és aszalt gyümölcsök, amit ki tudok olvasni. Szárított zöld tea. Meghúzódik még egy malátás édesség is a háttérben. Aszalt, alkoholágyas sárgabarack. Vízzel: citromos tea.

Íz: narancs rúgja be az ajtót, majd száraz fa, aszalt barack, vanília, füst és keserű narancsbelső. Vízzel a füstös, fás citrom sejlik fel, de itt viszont van egy kis zavaró elem, megtöri a tökéletes hatást.

Összegzés: nyilván mindenki, és én is a 34 éves, 1986-os tételtől vártam a nagy durranást, amit meg is kaptam, egyedül a végén, vízzel érzett kis anomália zavart meg.

A Budapest Whisky Társasággal kóstoltunk egy mocsadékabb Signatory Mortlachot, azt nem vettem ide, mert nagyon nem illett a képbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr9117773784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása