113. A közösség ereje – Daftmill Facebook group palackozás

daftmill_ins.jpg

Szinte már közhely, hogy a Lowlanden újra virágzik a whiskylepárlás. Közhely ide vagy oda, ez a helyzet: az utóbbi másfél évtizedben több kiváló főzde csatlakozott a lowlandet az utóbbi években jelentő Bladnoch – Glenkinchie – Auchentoshan hármashoz.

A Fife megyében található Daftmill is beilleszthető ebbe a képletbe, a kis leprló azonban mégis kilóg a sorból, több szempontból is.

A lepárlót két farmer, egy testvérpár viszi: Francis és Ian Cuthbert. Fontos kihangsúlyozni, hogy farmerek, hiszen alapvetően a földjükből élnek. Árpát és burgonyát termesztenek, valamint állatokkal is foglalkoznak. A föld, amin most gazdálkodnak, 1984 óta az övéké (családjuké) és az elmúlt 1000 évben mindössze a harmadik (!) család, aki ezt a birtokot tulajdonolja. Igazi helyi, vidéki, földműves arcok.

A Daftmill, mint lepárló ötlete a 2000-es évek elején született meg és ha közelebbről megnézzük, minden adott volt a saját whisky készítéséhez: saját árpa, vízforrás, épületek…az artézi vízforrás vizének elemzése után a testvérpár 2003-ban folyamodott engedélyezésért, majd 2004-ben a külső, majd a belső munkálatokkal is elkészültek. Az első lepárlás 2005 deemberében történt.

A Daftmillt nem kell bemutatni az újkori whiskykedvelőnek: első palackozása óta kult státuszban van, a mai trendeknek megfelelően kis mennyiségben kiadott whiskyje rendre a többszöröséért talál gazdára a másodlagos piacon, flipperek (gyors haszon reményében whiskybe fektető spekulánsok) kedvelt befektetési tárgya. A dolgok hátteréhez hozzátartozik, hogy a Cuthbert testvérek egyáltalán nem a megéhetésért kezdték el a whiskykészítést: első palackozásuk csak 2018-ban látott napvilágot, tehát 12 éves korában, 629 palacknyi mennyiségben. Másrészt a lepárló nem hypeolta magát, nem voltak bevételt generáló NAS whiskyk vagy gin, nem szorulnak rá ma sem arra, hogy évente fiatal maltokkal pakolják tele a piacot, stb…Az azonos korban, azaz 2005 környékén induló lepárlókhoz képest töredék mennyiségű megjelenéssel rendelkeznek. Majdnem kijelenthető, hogy a brand predesztinálva volt erre a sorsra.

A whisky ilyenfajta forgása (és gyűjtemények mélyére süllyesztése) az ilyen kis mennyiségben megjelenő tételeknél óhatatlanul azt is jelenti, hogy kevesen ismerkedhetnek meg magával a whiskyvel, ami elvégre azért készült, hogy élvezzük, megízleljük. A Daftmill palackozások azonban ballotokon (sorsolás útján történő vásárlási lehetőség) kelnek el vagy kis mennyiségük miatt bizonyos piacokra (pl. a magyar piac) el sem jutnak. Annak ellenében, hogy a befektetői tárggyá vált whisky tényleg eljusson a fogyasztóhoz is, több kezdeményezés is született: egy 2008-ban lepárolt, egy hordónyi palackozás pl. skót whiskybárokba került (Whisky Bars of Scotland), bár láttam már felbukkanni magyar gyűjteményben is; az edinburghi Royal Mile Whiskies a Drammers Reward nevű kezdeményezése keretében pl. ha bevállalod, ráírja a címkére a neved és a rendelési számod és cserébe vouchert kapsz (ugyanez személyes vásárlásnál, ha a bolt előtt kinyitod a palackot és bemutatod, szintén kedvezménykupont kapsz). De a Daftmill is meg tudta lépni azt, amit más lepárlók tettek, akik nem akarták, hogy a palackozásaik spekulánsok martalékaivá váljanak: nagyobb mennyiségben palackozott. A 2008-as Winter Batch már 6000 palacknyi mennyiségben készült, így lett lehetséges, hogy a Daftmill disztribútorán, a magyar piacra is szállító Berry Bros & Rudd-on keresztül eljuthasson hazánkba is. (Korábban már kapható volt egy kiadás: az 1780 palacknyi mennyiség ellenére jutott el a magyar piacra, ahol percek alatt elfogyott).

Aztán például egy Facebook csoport részére is készült palackozás. De hogyan?

Az ismert közösségi médiafelületen több lepárló kedvelői rendeződtek csoportba. Így történt ez a Daftmill esetében is, ahol mintegy 1300 tagot számlált a csoport 2021 nyarán, amikor is történt egy bejelentés: saját palackozás lehetősége a Facebook csoportnak! Nem volt más teendő, mint regisztrálni (figyelembe véve persze, hogy a Brexit után a palack kijuttatását meg kell oldani a szigetországból) és várni. Nem kis adminisztratív munkája volt az akciót összefogó Berry Bros & Rudd kereskedőháznak ezzel a kezdeményezéssel és több, mint 1300 tagból a valós igénylőkkel történő egyeztetésekkel (személy szerint velem is, azonban nekem a munkámból adódóan közvetlen kapcsolatom is van a patinás kereskedőházzal).

A kezdeményezés célja az volt, hogy azokhoz is eljuthasson egy palack Daftmill, akik pl. rendre nem jártak szerencsével a ballotokon, megjelenéskor nem tudtak máshol sem venni. Az akció sikerült: a lepárló együttműködésével 5 hordó tartalma került palackba, méghozzá hordóerősségen, hogy végre minél többen és minél több helyen kóstolhassák az utóbbi évek egyik legérdekesebb whiskyjét.

A tételt egy másik közösségi palackozással, a whiskyértékelő- és gyűjteményi adatbáziskezelő Whiskybase.com számára palackozott és balloton értékesített single cask kiadással együtt kóstoltam.

DAFTMILL 2010 Cask Strength
bottled for „The Daftmill Distillery (unofficial fans group)” (b.2021)
Casks 046, 047, 050, 051, 056
59,5%

 

Szín: világos arany
Illat: egyből szembetűnik a lepárlóra jellemző pirított cukor – fahéj, mellette papírlap, lágy citrusok, később levegőzés után a porcukor. Vízzel: boróka, csipkebogyó, szárított termések, kanalas orvosság.
Íz: krémes, olajos érzet. Édes és friss citrusok, fűszeres édes krém, lágy vanília, majd friss fa. Vízzel felvesz egy vegetálisabb karaktert.

DAFTMILL 2008 Single Cask
bottled for The members of Whiskybase.com (b.2021)
Cask 013/2008
Bottles: 242
57,6%

 

Szín: arany
Illat: cukrozott fahéj, porcukor, pillecukor; a levegőzés egyre inkább kihozta az édesebb illatokat. Mellette megjelennek a citrusok is. Alacsonyabb abv ellenére intenzívebb, mint a Facebook csoportos palackozás. Az édes mellé érkezik egy vegetális jegy is, méghozzá nád. Vízzel: továbbra is az édesebb illatok dominálnak.
Íz: mély és intenzív – pirított cukor, grillázs, mélyebb fás íz. Vízzel: előtérbe kerül a fa, enyhe fűszeresség érkezik, az érettebb citrusok is feltűnnek.

Lecsengésében mutatkoznak meg a vegetálisabb ízek.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr2316801890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása