111. Kilchoman Fino Sherry Matured

kilchomanfino.jpgAzok a fino sherry finishek vagy fino sherry matured cuccok, amiket eddig kóstoltam, általában bejöttek, mert merőben eltérnek a szokványos, nagy mennyiségben elérhető oloroso érlelt tételektől. A fino amúgy is a egyik legszárazabb sherry, így hordójától eleve nem várhatunk olyan édes ízkavalkádot, mint egy oloroso, vagy egy Pedro Ximenez hordótól.

A Kilchoman mostanában megjelent évenkénti limitált kiadásai általában hozták a kötelezőt. Némelyik annál sokkal többet, és közönségkedvenc lett (pl. portói érlelt megjelenések). Az STR egy érdekes próbálkozás volt, nekem tetszett. Az Am Búrach jó volt annak, ami (ismerjük a sztoriját). A 2020-as utolsó limitált kiadás pedig egy teljes idejében fino sherry hordóban érlelt Kilchoman. Korábban már volt fino sherry érlelt cuccuk, méghozzá egy klubkiadásként - ez az újabb tétel azonban a nagyközönség számára is elérhető.

Első benyomásra azt mondanám, hogy nem hoz semmi különöset: olyan, mintha egy Machir Bay-el találkoznék, de szárazabb kiadásban. Ami jó jel, mert ott van a Kilchoman DNS. Érdekes lesz összehasonlítani a 2021-es ellenponttal, a PX sherry hordós kiadással.

Szín: arany

Illat: klasszikus Kilchoman karakterek: hamu, citrusok, ami mellé belép egy kis uborka, kovász, tészta, foszfor.

Íz: na itt már jobban kijön a különbség a Machir Bayhez képest. Száraz, fűrészporos karakter, majd megérkeznek az édes, de fás jegyek is.

Vízzel lesz érdekes a történet, pirított cukor, vanília, kátrány az illatban; ízben érett narancs, fehér kovászos kenyér. Vízzel határozottan jobban tetszik.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr216644472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (133) skócia (9) skót whisky (13) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (34) whiskey (5) whisky (145) Címkefelhő
süti beállítások módosítása