94. Glen Scotia 15 year old

glen_scotia_15.jpgAz előző posztban megérkeztünk egy olyan helyre Campbeltownban, amely szerencsére egyre többet szerepel a whiskys anyagokban, hírekben, kóstolásokban és mivel hazánkban is rendszeresen elérhetőek palackozásai, remélhetőleg itthon is több fókuszt kap majd a lepárló: ez a Glen Scotia Distillery.

Írtam róla, hogy a korábbiakban alapsora egészen furcsa kinézettel létezett, de szerencsére a lepárló - és az egész cégcsoport - arculata megújult, sőt, ismét egy ráncfelvarrás történik, ami a csoport másik márkáját illeti, de erről majd másik posztban.

A Double Cask könnyed bevezetője után a Glen Scotia 15 éves whiskyje az alapsor többek szerint is legkedveltebb tagja. Nem könnyű malt - nem fog azonnal levenni a lábadról, idő kell neki. Hagyd levegőzni a pohárban és a kóstolással se kapkodj, adj időt neki. Bár a Double Cask esetében használtak karamellszínezéket, a Glen Scotia 15 éves színezékmentes. Hordós érlelése a következőképpen alakul: elsőként refill amerikai tölgyhordók, amelyek korábban bourbon whiskey-t tartalmaztak, majd 6-12 hónap first fill bourbon, végül pedig rövid, 4-6 hét oloroso sherry butt. A sherryhordókról nincs információm, hogy first fill vagy refill, de az bizonyos, hogy valamennyit így is hozzáadnak a malt karakteréhez. Hangsúlyozom, több embertől hallottam már, hogy a 15 éves nehezen nyílik, de a végére szeretni fogod.

A Glen Scotia alapsorában a Double Cask mellett a 15 éves, a 18 éves, a 25 éves és a Victoriana névre hallgató, erősen kiégetett hordókban finiselt tétel található. Ezen kívül minden évben megörvendeztetnek minket a Campbeltown Malts Festival-ra kiadott palackozással. Számtalan single cask kiadás is elérhető tőlük, amelyeket különböző shopoknak, whiskyimportőröknek palackoznak, illetve a független palackozók kínálatában is fel-feltűnik egy-egy Glen Scotia.

Lássuk, mit ígér a malt:

Glen Scotia 15 year old / 46% abv.

Ország: Skócia
Régió: Campbeltown
Lepárló: Glen Scotia Distillery

Szín: borostyán (színezékmentes)

Illat: először meglepően édes, majd gabonás; repceméz, fűszeres gyümölcsök, passiógyümölcs, citrusok, őszibarack, közben végig jelen van az élesztősség a háttérben.

Íz: a fűszeresség átjön ízben is, de az illatból gyömbér, fűszeres trópusi gyümölcsök - visszafogottan - majd megérkezik a tölgyfa és erőteljesen jelen is marad.

Lecsengés: tölgyes és száraz, egy hangsúlyos élesztős illattal a pohárban.

Campbeltown gyümölccsel - mondhatnánk.

A Glen Scotia 15 éves kiadása a poszt megírásának pillanatában 18.990 forintba kerül a vezető magyar whiskyforgalmazónál, amikor épp van készleten :)

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr3815909034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása