93. Glen Scotia Double Cask

glen_scotia_double_cask.jpgAz elmúlt napok kóstolásai után evezzünk vissza Campbeltownba és kezdjük meg egy eddig nem tárgyalt ottani főzde whiskyjeit.

A skót whiskybe belemélyedve az első között tudjuk meg azt az információt, hogy milyen whiskyrégiók vannak Skóciában. Olyasmi ez, mint a borvidékek, csak épp kevesebb. Lepárló viszont megannyi. A napjainkban legkisebb régiót, Campbeltownt valaha a világ whiskyfővárosának hívták, ekként tekintett a neki otthont adó félsziget körüli vizekre. Fénykorában 30-nál is több lepárló üzemelt a városban. Mára ez a szám háromra csökkent, amelyből viszont kettő igen régóta üzemel, egy pedig valaha más néven futó elődjének örökségét viszi tovább.

A Glen Scotia Distillery is egyike a túlélőknek. 1832-es alapításakor és utána még 98 évig Scotia néven működött, 1930-ban került hozzá a Glen előtag. Az első évszázadában mindössze három tulajdonosa volt a lepárlónak. 1930 óta több kézben, köztük nagyobb italipari cégek kezében is volt már a főzde. 1984-1989 és 1994-1999 között zárva tartott. Ma a Loch Lomond Group része a highlandi Loch Lomond Distilleryvel együtt.

A Glen Scotia klasszikus kis campbeltowni főzde, hangulatos, oldschool berendezéssel (leszámítva az új, rozsdamentes acél erjesztőket), kis személyzettel, ajándékbolttal, helyi melósokkal és lepárlómesterrel. A látogatók számára az egyik klasszikus, dunnage warehouse-ban alakítottak ki kóstolósarkot.

Az ún. dunnage warehouse olyan típusú érlelőraktár, ahol a hordók egy, maximum két szintben rakaszolva, egymás mellett, fektetve helyezkednek el.

dunnage.jpg

A 2012-ben létrehozott akkori alapsor csomagolása igencsak vitatott volt, mondjuk úgy, hogy szerintem sem illett a skót whiskyről bennünk kialakított képbe. Ahogy azonban eltelt pár év, a skót whisky mostani felívelő szakaszában a különböző brandek az arculatuk megújítására is fordítottak energiát, ki többet, ki kevesebbet. Ma is vannak vitatott, megosztó csomagolások, de maradjunk annyiban, hogy a Glen Scotia esetében abszolút jót tett a ráncfelvarrás. Ha valaki a régi palackokkal találkozik, ne lepődjön meg tehát. A mai design és a lepárló marketingje egyértelműen a viktoriánus korra és Campbeltown fénykorára, annak örökségére helyezi a hangsúlyt. Whiskyjeiknél is a fő hangsúly a "Campbeltown karakter".

A Double Cask a poszt megírásakor létező alapsor belépő szintű, bevezető tagja, bár érdekes, hogy itt ez nem egy fiatal korjelölésű alapdarab, hanem egy finiselés. A Double Cask a hagyományos, bourbonhordós érlelés után legfeljebb egy évre Pedro Ximenez sherryhordókba kerül, mielőtt palackozzák.

Glen Scotia Double Cask / 46% abv.

Ország: Skócia
Régió: Campbeltown
Lepárló: Glen Scotia Distillery

Szín: borostyán (karamell színezék sajnos van benne!)

Illat: édes, jól rétegződik a bourbonhordós érlelésre a sherry. Krémes, créme brulée, gumicukor, karamellizált cukor, pörkölt szalonna, majd a sherry veszi át a helyét; por, sült alma, meggybefőtt.

Íz: harsány, de krémes, édeskés profil. Kissé sós, kekszes íz, méz, gránátalma lé. Vízzel keserű csoki, tonik, szárított gyümölcs - talán egres, amit érzek.

Lecsengés: száraz, tölgyes.

A Glen Scotia Double Cask elérhető, a poszt megírásának pillanatában 14-15 ezer forint körüli áron kapható itthon. Amikor ezt a posztot írom, elővettem az üveget ismét és egy hatalmas szombati ünnepi ebéd előtt kiváló aperitifnek tartom, de utána is eliszogatnám. Az alkohol zavaró kissé, harsány, de az íz kellemes.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr115607454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása