81. Speyburn 10 year old

speyburn10.jpgA Speyside ezen lepárlójának whiskyje úgy hirdeti magát, hogy egy klasszikus speyside-i malt. Valóban ő lenne a régió archetípusának megtestesítője, vagy ezzel inkább arra utal, hogy karaktere jól belesimul a vidék whiskyjeiről alkotott képbe, miszerint a Speyside mindenképp gyümölcsös, illatos kell, hogy legyen? Erre a kérdésre nem fog választ adni egyetlen kiadás megkóstolása, az viszont biztos, hogy a lepárló tulajdonosa, az InverHouse Distillers a klasszikus dolgokban hisz, a régi, a tradicionális utat gondolja járhatónak, ami a whisky készítését illeti. A lepárló üstháza a mai napig úgy néz ki, ahogy régen (értsd 1800--as évek vége, 1900-as évek eleje) leszámítva, hogy a lepárlóüstöket már gőzzel hevítik. De a worm tub hűtés megmaradt, aminek köszönhetően az új párlatokban némi szulfurosság figyelhető meg (lásd még Dalwhinnie, Knockdhu, de pl. a Mortlach is ilyen kondenzációs eljárást alkalmaz). A lepárlót 1897-ben alapították és viszonylag eseménytelen évszázada volt, néhány tulajdonosváltással és 4 év zárva tartással. Azért ez mennyire jó már, nekem bejön az ilyen fajta konzisztencia.

Most már szép, visszafogott, egységes csomagolással bír a lepárló alapsora, benne NAS, korjelölt, travel retail kiadásokkal és egy kizárólag ex-Buffalo Trace hordóban érlelt megjelenéssel.

A 10 éves Speyburn bourbon és sherryhordós érlelésekből áll össze, ami érezhető a karakterén. Ár-érték arányban akár még egy jó whisky is lehetne, de megmondom őszintén, nem okozott különleges élményt. Próbálok minden whiskyhez ugyanúgy hozzáállni, ez csak a személyes véleményem. A Speyburn esetében (amelynek érdekessége egyébként, hogy egy olyan helyre épült, ahol korábban kivégzéseket hajtottak végre) nekem sokkal jobban bejönnek az idősebbek.

A márka kevésébé ismert, single malt fogyasztóknál nem áll épp jó megítélés alatt. Valahol ez a whisky is olyan mostoha sorsú, mint a Loch Lomond, pedig aztán...de erről majd később, ugyanis a Speyburn az utóbbi kóstolások egyik legkellemesebb csalódását okozta, már ami az elhanyagolt maltokat illeti. Ez mondjuk nem a 10 éves volt, de majd később írok róla.

Speyburn 10 year old / 40% abv

Ország: Skócia
Régió: Speyside
Lepárló: Speyburn Distillery
Tulajdonos: International Beverage / InverHouse Distillers

Szín: világos arany

Illat: enyhén élesztős, virágillatba oltott édesség, csipkebogyó lekvár vagy szósz; homoktövis szörp, főtt gyümölcsök. Jó illatok!

Íz: alkoholos. Ízében szinte semmitmondó az illatok után, amik többet ígértek. Meggyes pite a rosszabbik fajtából, konyakosmeggy, élesztő.

Lecsengés: szinte olyan spektrumú ízek csengenek le, amiket alig érzek; alkoholos-fás-hordós. Vissza kell kóstolni egy tisztességes lecsengéshez.

Erre a whiskyre azt írtam fel magamnak, hogy érdemes idősebb kiadásban és/vagy független palackozótól is megkóstolni.

A Speyburn 10 éves a poszt megírásának pillanatában 10-11 ezer forint közötti áron elérhető.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr915451812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása