77. Ardmore 5 year old
Asta Morris

ardmore5astamorris.jpgFüggetlen palackozók cuccait kóstolni mindig izgalmas. Nem is tudom, hol kezdjem, de mivel egy olyan palackozótól kóstolunk, akiktől még soha, ezért kezdem az elején.

Bert Bruyneel több, mint 20 éve whiskyrajongó, azonban karrierét az ötödik generációs családi vállakozásukban kezdte. Egy 1994-ben kóstolt Jack Daniel's Single Barrel indította el azon az úton, ami aztán oda vezetett, hogy 1999-ben megalapította a Wee Dram Whisky Society-t Belgiumban. A whiskyszenvedélynek köszönhetően csatlakozott a 'Malt Maniacs' közösségéhez, ami egy elhivatott whiskyrajongókból álló nemzetközi internetes szerveződés. Később, barátai biztatására is 2009-ben megalapította az Asta Morris független palackozót, melynek első palackozása egy 1977-es Glenlivet volt...

Azóta már számos palackozási sorozaton vannak túl és a Whiskynetnek köszönhetően Magyarországon is kaphatóak az Asta Morris palackozások. 2019 februárjában maga az alapító jött el, hogy bemutassa az azévi sort, köztük ezzel az 5(!) éves Ardmore-ral, amely teljes életét sherryhordóban töltötte és egyöntetűen kedvenc lett az értő magyar whiskyrajongók között. 5 év, mert Bert így látta jónak és mi hiszünk neki.

Édes, dohos, rendkívül karakteres, zamatos, ízében összetett whiskyről van szó. Összehasonlítva az eddigi Ardmore-okkal, nyilvánvalóan a sherryhordó viszi a vállán és parádésan fog kezet a tőzeges karakterrel, ami ugyanúgy jelen van, mint a hivatalos 12 éves, vagy a múltkori 8 éves palackozásban, de most már van némi összehasonlítási alapunk: bourbon és portóis hordó, talán sokadjára újratöltött bourbonhordó és egy intenzív sherryhordó. Az első hordóerős Ardmore a sorban és most már marad is ez a vonal.

Ardmore 5 year old, 56,4%
Asta Morris

Ország: Skócia
Régió: Highland
Lepárló: Ardmore Distillery
Tulajdonos: Beam Suntory

 

Szín: mahagóni, érlelt rum

Illat: a fás-fűszeres-tőzeges hármas hatás jellemzi; enyhén füstölt hús, dió, fás jegyek, gyanta.

Íz: fantasztikusan telt, édes, tömény, nem a tipikus kesernyés sherry. Édes karamell, édes fűszerek, chili és sörhab a végén.

Lecsengés: Fás, kávés és fűszeres. Vízzel az alkohol is szépen tűnik el, édesség marad utána.

Az Ardmore 5 éves Asta Morris palackozása a poszt megírásának pillanatában már nem elérhető - 211 palack hamar elfogy - de amikor utoljára lehetett kapni, akkor 25000 forint volt.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr8215344172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása