Portóis finiseléseket bemutató, arra kitekintő sorozatunk záróakkordja már átkötés egy újabb tematikus kóstolás felé. 4 Ardmore kiadást fogunk megkóstolni, amelyből 1 hivatalos, 3 független palackozás lesz. Ugyan nem azt kóstoltam elsőnek, amiről ez a poszt fog szólni, de mivel ez az egyetlen hivatalos kiadás a kóstolt sorban és ez tud átkötni a portóis utóérlelésekre, ezért ezzel kell folytatni.
Elég jól lekövethető ennek az egyébként a Highland északkeleti részén található lepárlónak a története. A ma is milliószám eladott Teacher's blendhez hozták létre a főzdét és ma is az Ardmore adja ennek a blendnek a gerincét. Mindez 1896-ban történt. A tulajdonosváltások ezt a lepárlót sem kerülték el, végül 2006-tól a Beam, majd a Beam-Suntory egyesülés után 2016-tól ez utóbbi istállójához tartoznak. Nagy lepárló: a 8 pár üst évi 5 millió liter felett képes termelni, amit meg is tesznek, hiszen jelenleg 24/7-ben üzemelnek. Az egyik legutolsó lepárló, amely megszüntette a lepárlóüstök szénnel történő fűtését, ez 2001-ben történt.
A whisky karaktere enyhén tőzegelt, mellette virágos-gyümölcsös, jellegzetes profilú. Ellentmondásosak a fermentációs időről szóló információk, van, ahol rövidet, van, ahol hosszút emlegetnek, aminek van hatása a párlatra és nem mindegy, melyik. Ráadásul mindkét forrás kvázi hiteles. Jól állnak neki a különböző hordók, érdekesen vegyülnek a párlattal. A portóis utóérlelés esetében azt kell, hogy mondjam, ez volt a legkevésbé portóis jellegű az összes tárgyalt közül. Lehet, hogy a hordók, lehet, hogy a whisky alapkaraktere vitte el, de sokkal inkább sherrys volt, mint portóis. 8 év bourbon és 4 év portóis hordó. Lássuk, mit jelent ez kóstoláskor:
Ardmore 12 year old Port Wood Finish
Ország: Skócia
Régió: Highland
Lepárló: Ardmore Distillery
Tulajdonos: Beam Suntory
Szín: mahagóni, nem pedig vöröses, mint a portóinál megszokhattuk
Illat: inkább sherrys, mint portóis, pedig bourbonhordós a port előtt. Repceméz, mogyoró, fahéj, mandula, marcipános csoki, a füst szinte háttérbe szorul. Porillat.
Íz: ízében talán jobban portóis, a tőzegesség is jobban előjön. Édes ribizli; vízzel pedig illatában keksztekercs, ízében sültalma, rumba mártott gyümölcsök, meggyes tejcsoki.
Lecsengés: enyhén füstös.
Összegezve tehát ennél a portóis finiselésnél nem annyira volt domináns a portói, de az enyhén tőzegelt párlattal egészen érdekesen elegyedik, lenyomja a füstösséget is.
Az Ardmore 12 Port Wood Finish a poszt megírásának pillanatában 23-24 ezer forint között kapható itthon.
A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.