75. Ardmore 12 year old Port Wood Finish

ardmore12.jpgPortóis finiseléseket bemutató, arra kitekintő sorozatunk záróakkordja már átkötés egy újabb tematikus kóstolás felé. 4 Ardmore kiadást fogunk megkóstolni, amelyből 1 hivatalos, 3 független palackozás lesz. Ugyan nem azt kóstoltam elsőnek, amiről ez a poszt fog szólni, de mivel ez az egyetlen hivatalos kiadás a kóstolt sorban és ez tud átkötni a portóis utóérlelésekre, ezért ezzel kell folytatni.

Elég jól lekövethető ennek az egyébként a Highland északkeleti részén található lepárlónak a története. A ma is milliószám eladott Teacher's blendhez hozták létre a főzdét és ma is az Ardmore adja ennek a blendnek a gerincét. Mindez 1896-ban történt. A tulajdonosváltások ezt a lepárlót sem kerülték el, végül 2006-tól a Beam, majd a Beam-Suntory egyesülés után 2016-tól ez utóbbi istállójához tartoznak. Nagy lepárló: a 8 pár üst évi 5 millió liter felett képes termelni, amit meg is tesznek, hiszen jelenleg 24/7-ben üzemelnek. Az egyik legutolsó lepárló, amely megszüntette a lepárlóüstök szénnel történő fűtését, ez 2001-ben történt.

A whisky karaktere enyhén tőzegelt, mellette virágos-gyümölcsös, jellegzetes profilú. Ellentmondásosak a fermentációs időről szóló információk, van, ahol rövidet, van, ahol hosszút emlegetnek, aminek van hatása a párlatra és nem mindegy, melyik. Ráadásul mindkét forrás kvázi hiteles. Jól állnak neki a különböző hordók, érdekesen vegyülnek a párlattal. A portóis utóérlelés esetében azt kell, hogy mondjam, ez volt a legkevésbé portóis jellegű az összes tárgyalt közül. Lehet, hogy a hordók, lehet, hogy a whisky alapkaraktere vitte el, de sokkal inkább sherrys volt, mint portóis. 8 év bourbon és 4 év portóis hordó. Lássuk, mit jelent ez kóstoláskor:

Ardmore 12 year old Port Wood Finish

Ország: Skócia
Régió: Highland
Lepárló: Ardmore Distillery
Tulajdonos: Beam Suntory

Szín: mahagóni, nem pedig vöröses, mint a portóinál megszokhattuk

Illat: inkább sherrys, mint portóis, pedig bourbonhordós a port előtt. Repceméz, mogyoró, fahéj, mandula, marcipános csoki, a füst szinte háttérbe szorul. Porillat.

Íz: ízében talán jobban portóis, a tőzegesség is jobban előjön. Édes ribizli; vízzel pedig illatában keksztekercs, ízében sültalma, rumba mártott gyümölcsök, meggyes tejcsoki.

Lecsengés: enyhén füstös.

Összegezve tehát ennél a portóis finiselésnél nem annyira volt domináns a portói, de az enyhén tőzegelt párlattal egészen érdekesen elegyedik, lenyomja a füstösséget is.

Az Ardmore 12 Port Wood Finish a poszt megírásának pillanatában 23-24 ezer forint között kapható itthon.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

ardmorestills.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr5015322090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása