Közel sem ért véget a portóis utóérlelések tárgyalása, hiszen nemcsak ez az egyik kedvenc finiselésem, hanem az ezekből elérhető széles választék jó kóstolási lehetőségeket biztosít. Jó helyzet, amikor egy adott whisky többféle érlelésben-utóérlelésben elérhető, hiszen így akár egymás mellett is tudjuk kóstolni a különböző változatokat, figyelve, hogy miként hat egy ilyesfajta plusz hordó az alapkarakterre, már ha ismerjük és észrevesszük azt.
A GlenDronach esetében a mai kínálatból mindenképpen a 12 évest és a 18 évest mondanám, ami elérhető és mindenképp meg kell kóstolni, mondhatni "must have". A 15 éves Revival is megéri, azonban ritkán elérhető és kis mennyiségek jutnak Magyarországra. A főzde időnként megörvendeztet minket limitált kiadásokkal is, ami a 2018-as évben egy tőzegelt portóis utóérlelés volt, a Peated Port Wood. Nagyon jól állt a GlenDronachnak ez a fajta kombináció, így kíváncsi voltam, hogy az idei, 2019-es Port Wood mit tartogat. Ez egy 10 éves whisky egyébként, ami fel is van tüntetve a csomagoláson, ámde nem ez a hangsúlyos. A sherry és a port vállvetve akarja magát megmutatni egymáson, miközben beköszön a hordó is (a GlenDronach full sherry érlelt malt). Bourbon-port, sherry-port kombinációkat néztünk eddig. Van még mit vizsgálni.
GlenDronach Port Wood, 46%
Ország: Skócia
Régió: Highland
Lepárló: GlenDronach Distillery
Tulajdonos: Brown-Forman
Szín: vörösréz
Illat: Csokoládés piskótában meggy és szilvás töltelék, a háttérben enyhe tölgyesség, műanyag és megint a csoki, túlérett feketeszeder.
Íz: Ízében is egyből jön a csokis-tortabevonós-lekváros hármas, de itt már beköszönnek a fűszerek is, szegfűszeg, színes bors. Négercsók, tortabevonó, amit még beugrott.
Lecsengés: A végén és a lecsengésben jön meg a tölgyfa és a minőségi kakaós íz.
A GlenDronach Port Wood a poszt megírásának pillanatában 19990 forintért elérhető a WhiskyNet kínálatában.
A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.