Cragganmore 12 year old

cragganmore_12.jpgVannak whiskyk, amiktől már a kóstolás előtt sokat várok. De látatlanban nem szabad sokat várni semmitől. A Cragganmore 12 éves alapkiadása is ilyen volt. Lehet, hogy csak én voltam rossz passzban, lehet, hogy nem volt megfelelő a kóstolás, nem tudom.

A Cragganmore a DIAGEO Classic Malts szériájának tagja (volt már róla szó a blogon). Állítólag enyhén tőzegelt malátából készül, amit én nem éreztem rajta. Egyedi karakteréhez hozzájárul még a hosszú fermentációs idő, a worm tub hűtési mód és a szokatlan formájú lepárlóüstök, amelyeknél a lyne arm nem ívben kanyarodik le a tetejéről, hanem a lepárlóüst tetejének oldalából jön ki (lásd lejjebb a képen). Nem túl ismert whisky, a termelés nagy része ma is a Diageo blendjeibe vándorol. Csak két alapkiadása van ma, a 12 éves és a Distiller's Edition névre hallgató. Valóban van valami érdekes a karakterében, de engem nem győzött meg annyira, hogy vásároljak iszogatni. Mintát vagy egy dramot egy bárban szívesen iszom belőle, de lehet, hogy egyszerűbb csak kimondani: nem az én stílusom ez a whisky.

Maga a lepárló 1869-ben nyitotta meg kapuit és családi vállalkozásként üzemelt egészen 1923-ig. A Diageo istállójában 1997 óta található, de korábban az előjénél, a Distillers Company Limitednél volt.

Cragganmore 12 Year Old / 40% abv

Ország: Skócia
Régió: Speyside
Lepárló: Cragganmore Distillery
Tulajdonos: DIAGEO

Szín: sötét arany

Illat: Méhviasz, virágméz, olcsó cukor, gabonás-dohos illatok, kissé gabonacefrés cefrés is, vagy tésztás. Furán édes, kicsit ilyen régi cukrok ugrottak be.

Íz: Elsőre kesernyés, fanyar, gabonaszeszes, de aztán érezhető némi halovány édesség, virágszirom, gabonacefre, nyomokban egy kis méz.

Lecsengés: Kesernyés - gabonás.

Az első gondolatom az volt, hogy ez a whisky nem nekem való, a második az, hogy megkóstolnám magasabb alkoholfokkal, mert ez a tipikus esete annak, amikor a 40% elrontja az italt. A komplexitását úgy adta volna ki. Ahhoz képest, hogy ez állítólag sherried malt (több helyen is találkozni vele), alig jöttek nekem a tipikus sherrys jegyek.

A Cragganmore 12 éves alapkiadása a poszt megírásának pillanatában 12-15 ezer forint közötti áron elérhető.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

cragganmore_stills.jpg

/Kép forrása: https://www.spiritofspeyside.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr1714792590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Péter87 2019.04.29. 02:10:06

Annyira sokat várni ettől tényleg nem kell azért, de sztem a 12 éves alap maltok között egy egész jó darab, nekem 2 kóstolás után is tetszik. Füst tényleg egészen kevés van benne, épphogy érezni.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása