Bunnahabhain Mòine

bunnahabhain_moine.jpgA Bunnahabhain a Mòine gyűjtőnév alá sorolja, csoportosítja a tőzegelt kiadásait, hiszen a szó jelentése skót gaél nyelven tőzeg. Létezik azonban ilyen név alatt hivatalos palackozás, amiről azonban igen kevés információ lelhető fel a weben, még a lepárló hivatalos oldalán sem. Egyetlen helyen találtam annyit, hogy a svéd piacra palackozták ilyen név alatt, de ennyi.

Ha minden igaz amúgy, akkor ez a legkomplexebb "Móine", azaz tőzegelt kiadás mind közül. Összehasonlítási alap a Toiteach első változata és a Ceóbanach lesz. Utóbbi egy teljesen más jellegű füstösséget hoz és nyilván a bourbonhordós érlelés is más ízeket ad neki.

Nem tudnék választani a kettő közül, talán a Móine fülledtebb, nehezebben érthető. Így telik ez a vasárnap!

Bunnahabhain Mòine, 46,3% abv

Ország: Skócia
Régió: Islay
Lepárló: Bunnahabhain Distillery

Tulajdonos: Distell

Szín: arany

Illat: összehajtott, poros szövet jut eszembe róla, dohos tőzegesség és érezhető a sherry hordós hatás. A füst nem tolakodó. Bőr, nyomtatott könyvlapok, érlelt füstölt hús.

Íz: Hamus tőzegesség, ami mögött szinte semmi édesség nem bújik meg. De, talán egy kis enyhe vanília, marcipán és feketeszeder. Komplex whisky.

Lecsengés: Hamus-tőzeges, tartja is magát.

A Bunnahabhain Mòine a poszt megírásának pillanatában egy hazai webshopon 16-17 ezer forint közötti áron, külföldin 21 ezer fölött elérhető.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr2614696026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (148) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (11) finiselés (12) független (18) füstös (10) gasztro (145) gourmet (18) Highland (42) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (102) Skócia (132) skócia (9) skót whisky (13) Speyside (32) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (34) whiskey (5) whisky (144) Címkefelhő
süti beállítások módosítása