Bunnahabhain Ceóbanach

bunnahabhain_ceobanach.jpgA sherrys tételek után kapásból nagyot urgrunk, a tőzeges vonalból a Ceóbanach névre hallgató, bourbonhordós érlelésű maltot kóstoljuk, ami reményeim szerint fog mutatni hasonlóságot akár más Islay whiskykkel. Ez a több, mint 10 évig érlelődő kiadás is hivatott megtestesíteni a klasszikus tőzegelt vonalat, ami egyébként a lepárlót is jellemezte az 1960-as évek előtt.

A Bunnahabhain a "Móine" kategória alá sorolja a tőzegelt whiskyjeit, ami skót gaél nyelven pont ezt jelenti: tőzeg. A Ceobanach meg azt jelenti, hogy füstös köd. Az image ehhez a kidáshoz a régi időkre emlékeztető, nosztalgikus hangulatú, amikor a tőzeg nemcsak a whisky aficionadoknak gyártott különleges cucc miatt kellett, hanem konkrétan azzal fűtöttek.

Illatra egyébként ez a kellemes édes-tengeres füstösség, amiről nekem speciel a Kilchoman Machir Bay ugrott be elsőre, pedig abban is van 10% sherry cask.

Bunnahabhain Ceóbanach, 46,3% abv

Ország: Skócia
Régió: Islay
Lepárló: Bunnahabhain Distillery

Szín: világos arany

Illat: kezdetben vaníliás, a füst elsőre szembetűnő, majd alig érezhető; friss narancs és grépfrút, 

Íz: ízében már komolyan hozza a tőzegességet; kissé szurkos, száraz, sós-medicinális tőzegesség. Ott van a vanília édessége is. Friss citrom, bors.

Lecsengés: édesen füstös és hordós jegyek a lecsengésben.

A konklúzió: hozott egy medicinális-sós tőzegességet, némi citrussal. Ezzel a fajta tőzeges ízvilággal gyakran találkozni és teljes mértékben be is jön. Persze ha azt mondjuk, kortárs Bunnahabhain, nem ez lenne az első dolog, amit eszünkbe jut.

A Bunnahabhain Ceóbanach limitált kiadásnak írja a hivatalos oldal, de nem részletezi, hogy mennyi a limitáció. A poszt megírásának pillanatában 20-25 ezer forint közötti áron kapható külföldi webshopokban.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem feltétlenül állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr5114524384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása