Bunnahabhain Eirigh Na Greine

bunnahabhain_eirigh_na_greine.jpgA Bunnahabhain travel retail szegmensének kiadása az Eirigh Na Greine - a név jelentése "reggeli ég". A whisky alkoholfoka a már megszokottnak mondható 46,3% abv. Teljes időben francia és olasz vörösboros hordókban érlelt whiskykből alkották meg, ami az idők során változhatott, ugyanis a lepárló jelenleg csak mint francia vörösboroshordós érlelés hivatkozik rá, régebbi jegyzetekben azonban az olasz is említésre kerül. A kiadás jó ideje létezik, elképzelhető, hogy az elmúlt években eképpen változott a beltartalom. A korábbi jegyzetekben azt is említik, hogy csak részben érlelődött boroshordókban, a lepárló hivatalos közlése szerint azonban ma már teljes időben ilyen érlelésekből házasították. Nyilván az érlelt készletek alakulása is befolyásolja a palackozásokat. Mi egy 2017-ből származót fogunk kóstolni.

 

Bunnahabhain Eirigh Na Greine, 46,3% abv
(Travel Retail)

Ország: Skócia
Régió: Islay
Lepárló: Bunnahabhain Distillery

Szín: borostyán

Illat: Fekete bogyós gyümölcsök, áfonya, vörösáfonya, malátásság, de benne vannak a dohos, fás jegyek is. Karamellás gyümölcs, toffee, édes fahéj.

Íz: Édesebb feketeszederlé; száraz, szegfűszeges és kellőképpen érezhető a hordóíz is. Abszolút vörösboros profil. Van egy kis csípős fűszeressége is, talán bors.

Lecsengés: Szegfűszeg, piros gyümölcs és hordós karakter.

Érdekes, vörösboros próbálkozás. Én alapvetően szeretem a vörösboros érleléseket és utóérleléseket, bár az utóbbi időben annyi ilyet kóstoltam, hogy most a klasszikus, karamellás bourbonös karaktert keresem inkább. De ez a whisky kellemes, iható, kissé csípősen fűszeres. Finom, meg minden, de nem venném meg csak úgy itthonra iszogatni, inkább akkor a standard 12 éves vagy az An Cladach, amit majd a következő posztukban fogunk tárgyalni. Hiába, ízlések és pofonok. A boros érleléses gyűjteményembe azért elfér.

A Bunnahabhain Eirigh Na Greine travel retail kiadás a poszt megírásának pillanatában nem nagyon elérhető a külföldi webshopokban, utolsó ára Master of Malton 28 ezer forint körül alakult. Mivel azonban travel retail kiadásról beszélünk, gyakori utazók a reptereken találkozhatnak vele.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem feltétlenül állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr2014525430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása