Bunnahabhain 12 year old

bunna12.jpgA nehezen kimondható Bunnahabhain is Islay régi nagy lepárlóinak egyike a viktoriánus időkből. Alapwhisky.

Alapításának éve 1881. Míg a többi Islay malt egyaránt létezett single maltként és vándorolt blendekbe, a Bunna' inkább az utóbbi szerepet játszotta (Famous Grouse, Cutty Sark, később Black Bottle). Az 1960-as évek whisky fellángolása idején a lepőárlóüstök száma megduplázódott (egyébként hatalmas, robosztus lepárlóüstjeik gazdag réz-párlat kapcsolatot jelentenek, ami könnyű új párlatot eredményez). A whisky boom lecsengésével 1982-ben bezárják. Ez a bezárás ugyan csak 2 évig tartott, de utána is csak nyomott mennyiségben termelt. A 80-as évek végétől stabilizálódott single maltként, noha korábban is létezett ilyen formában.

A Bunnahabhain régen ugyanúgy tőzegelt malt volt, mint más Islay társai, a 60-as évektől kezdődően csökkent szinte a nullára. Manapság a termelés mintegy 20%-a tőzegelt, ezek különböző kiadásokba vándorolnak.

Az újkori Bunnahabhain alapkiadása az 1979 óta létező 12 éves. Összetéveszthetetlen formájú fekete üvegét messziről megismered majd. Sherry-, és bourbonhordós érlelések házasítása és minimális szinten - 0.5-től 2 ppm-ig terjedően - tőzegesség is van benne (amit én ugyan nem éreztem ki, vagy trenírozni kell az orrom, vagy sokat kell belőle inni). Simulékony, könnyű malt. Megfelelően kiszolgálja ezt a szegmenst, bár én hiányoltam belőle valami pluszt.

A Bunnahabhain igen kedvelt a független palackozók kínálatában is, számtalan tőzegelt, tőzegmentes, heavily sherried verzióban találkozhatunk vele.

Bunnahabhain 12 year old, 46,3% abv

Ország: Skócia
Régió: Islay
Lepárló: Bunnahabhain Distillery

Szín: sötét borostyán

Illat: narancsos forralt bor, aszalt gyümölcsök, diólikőr, édes fűszerek A sherrys illatvilág nagyon kellemesen, édesen jön át az illatban, de jelen van a gumiillat is.

Íz: Nagyon kellemes, lágy, enyhén gyümölcsös sherrys profil: vörösáfonya, áfonyás étcsokoládé, dió, keserű karamell, 

Lecsengés: finoman, lágyan aszalt gyümölcsös, enyhén száraz és kicsit malátás.

A Bunnahabhain alapkiadása, a 12 éves a poszt megírásának pillanatában 16-19 ezer forint közötti áron kapható.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem feltétlenül állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr3014524302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása