Tamnavulin Double Cask

tamnavulin.jpgVannak olyan whiskyk, amiket lekaphatsz a hazai hipermarketek polcairól is, mert valaki úgy döntött a beszerzési osztályukon, hogy valami miatt azt a terméket fogják belistázni. Ettől még a Tamnavulin Double Cask nem lesz értéktelen lőre (persze sokat ne várj tőle), de a Tamnavulin lepárlót sem fogják többen ismerni, Ezen most segítünk egy kicsit.

Mielőtt elkezdünk belemélyedni a whiskybe, azért jegyezzük meg, hogy elég sok független palackozású Tamnavulin van, különböző életkorral és hordótípussal, de szerencsére nem kell nélkülöznünk a hivatalos kiadásokat sem. Igaz, abból csak kettő, alapszintű van, az egyik ez a Double Cask, a másik a travel retail szegmensbe készült Tempranillo.

A Tamnavulin lepárlója a korai 60-as évek whisky boom időszakában épült és főleg blendekhez szolgáltatott alapanyagot. Még látogatóközpontja sincs, turistákat nem fogad. Három pár lepárlóüstjének kapacitása 4,2 millió liter évente, tehát nem kis mennyiségről beszélünk. A lepárló 1995 és 2007 között zárva volt, csak 2000-ben indították be egy rövid időre.

A Double Cask névre hallgató alapkiadás először amerikai tölgyhordós érlelést kapott, majd sherryhordós utóérlelést. Korjelölés nélküli, 40% abv alkoholfokkal érkezik. Kellemes, könnyen iható, mérsékelten gyümölcsös Speyside karakter, semmi extra.

Tamnavulin Double Cask, 40% abv

Ország: Skócia
Régió: Speyside
Lepárló: Tamnavulin Distillery

Szín: világos borostyán

Illat: szilvalekvár, majd trópusi gyümölcsök, erjedt, túlérett ananász, nagyon kellemesen gyümölcsös, mézes, majd jönnek a fanyarabb illatok, dohosság

Íz: ízében már érezhetően fiatal; az édes-gyümölcsös illatból szinte semmit nem hoz át az ízben; olcsóbb tejszínes-epres tejcsokoládé, fanyar citrusok, nem túl jó hordó, éretlen őszibarack (fehér húsú)

Lecsengés: fanyar citrusok maradnak és hamar elhalnak.

Pozitív, hogy az alkohol alig érződik, nem nyomja el tolakodva az ízeket, mint más fiatal NAS, 40%-os whisky esetében

A Tamnavulin Double Cask a poszt megírásának pillanatában 9-13 ezer forint közötti áron elérhető, attól függ, honnan rendeljük (vagy melyik szupermarketben kapjuk le a polcról).

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr814680460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása