Skócia legmagasabban fekvő és leghidegebb lepárlója a Dalwhinnie, ami a Diageo eredeti 'Classic Malts' szelekciójában a highlandi karaktert hivatott megtestesíteni. Elég sok Diageo-s maltot fogunk érinteni a blogon, hiszen egyrészt nagyon sok van, másrészt nem egy közülük amolyan alapvetés a single malt whiskyk között.
Ennek a lepárlónak a története is a 19. század végén indul, mint oly sok másiknak és viszonylag korán - 1926-ban - kerül a Diageo elődjének tekintett DCL istállójába. Érdekessége például, hogy a klasszikus, úgynevezett worm tub hűtési módszert használják, ami tulajdonképpen annyit jelent, hogy a lepárlóüstök egy csőspirálban folytatódnak, amit víz vesz körül és mindezt hatalmas kádakban helyeznek el - jelen esetben fa kádakban. Ezt a megoldást majdnem 10 évig nélkülözte a lepárló, ami állítólag meg is látszott a karakterén és még a visszatelepítést követően sem volt ugyanolyan, mint előtte. Ezt leginkább úgy tudjuk meg, ha abban a 9 évben lepárolt Dalwhinnie-t kóstolunk össze a mostanival. Nem atomfizika ez, hanem kémia :)
Dalwhinnie 15 year old, 43% abv
Ország: Skócia
Régió: Highland (földrajzilag Speyside)
Lepárló: Dalwhinnie Distillery
Szín: arany
Illat: édes, vaníliás és virágméz, méhviasz, ami a gyümölcsöket illeti, édes, túlérett narancs, ami eszembe jut. Némi nehezen kivehető kénesség és malátás illatjegyek is megjelennek.
Íz: Ízében is adja az édességet: akácméz, túlérett narancs, édes levendulaszörp
Lecsengés: továbbra is édeskés, kissé szárazzá váló, könnyű lecsengés, majd némi földesség és malátásság
A Dalwhinnie 15 éves alapkiadása a poszt megírásának pillanatában 13-15 ezer forint közötti áron elérhető a hazai webshopokban. Szerintem kiváló belépő szintű whisky az édesebb highlandi karakter megismerésére.
A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.