Auchroisk 10 year old 'Flora & Fauna'

auchroisk_10.jpgA 90-es évek elején még mindig rengeteg lepárló volt, amelyik csak a blendekhez termelt és single maltként maximum független palackozók kínálatában létezett, így a fogyasztóknak nem igazán lehetett elképzelése, milyen is az adott lepárló stílusa. A Diageo limitált single malt palackozásokat indított, ezek voltak a korai Flora & Fauna palackozások, amiket először a látogatóközpontokban lehetett megvásárolni. A Flora & Fauna nevet a néhai Michael Jackson (nem az énekes, hanem a skót whisky jól ismert szakértője) aggatta rá ezekre a palackozásokra, mivel a címkén a különböző vidékek élőlényei voltak (és vannak ma is). Később aztán maga a Diageo is ezen a néven kezdett rá hivatkozni.

A fura nevű Auchroisk lepárló fiatal speyside-i testvéreihez képest, hiszen csak 1974 óta termel, de sajnos nem tudott igazi single malt brandként kinőni a többi közül. Első kiadása 1986-ban, még a "Singleton" előtaggal jött ki - elsőként használva azt, amit ma már a Glen Ord, a Glendullan és a Dufftown előtagjaként ismerhetünk.

Flora & Fauna palackozása 10 éves és ez az egyetlen hivatalos kiadása.

Auchroisk 10 year old, 43% abv.
Flora & Fauna

Ország: Skócia
Régió: Speyside
Lepárló: Auchroisk Distillery

Szín: világos arany

Illat: elsőre nagyon élénk, szinte már zavaróak a kesernyés aromák. Később aztán florális, malátás-gabonás, diólikőr, ami mögött felsejlik az édes illat is - karakteresebb virágméz, de éretlen alma és citrom is feltűnik benne.

Íz: Határozottan virágos - malátás ízélmény, a gabonásság ízben is követi az illatokat; dió, citrom, grépfrút, savanyú alma. Nem könnyű kóstolni, vagy én vagyok fáradt, de nehezen jönnek a szavak. Lássuk kis vízzel: felerősödnek a gabonás jegyek, mintha a magot szopogatnám.

Lecsengés: Közepes, folytatódik a gabonás vonal.

Nagyon érdekes whisky ez, ezzel vagyok most úgy, hogy megkóstolnám valami függetlennél is, esetleg korosabb változatot.  

Az Auchroisk 10 year old Flora & Fauna a poszt megírásának pillanatában 17-20 ezer forint közötti áron elérhető külföldi webshopokban.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr4414496814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása