Strathisla 12 year old

strathisla_12.jpgHa a skót felföldön járkálunk, óhatatlanul is olyan lepárlókba botlunk, amik története évszázadokra nyúlik vissza. Ilyen a Strathisla is, amely jelenleg Skócia egyik legöregebb működő lepárlója és a helyszín gyakorlatilag azóta változatlan. A lepárló a kétezres évek elejétől már a Pernod Ricard nagy istállójához tartozik, de ezt jó pár tulajdonosváltás előzte meg.

Az kevés átlag whiskyfogyasztóban realizálódik, hogy azok a népszerű, kommersz whiskyk, amiket fogyaszt, valójában úgynevezett kevert - blended - whiskyk, amelyek több single malt és single grain whisky keverékei. Sok cég foglalkozik saját blendek előállításával, a legismertebbek talán mégis a nagyok blendjei, a Diageo és a Pernod Ricard márkái. Így, hogy Pernod Ricard, talán nem lesz túl ismerős, de ha azt mondom, Chivas Brothers, így már inkább...A Chivas Brothers a Pernod Ricard skót whisky divíziója, egyébként egy régi skót kereskedőcég. A portfóliójukban található a Chivas Regal és a Ballantine's. A Chivas, ami hajdanán 25 éves prémium blended whiskyként létezett, ma is igen népszerű blend, melynek szíve a Strathisla malt whiskyje.

Oldschool lepárlóépület, klasszik whisky, hozza, amit kell. Egyetlen hivatalos single malt palackozása a 12 éves változat.

Strathisla 12 Year Old

Ország: Skócia
Régió: Speyside
Lepárló: Strathisla Distillery

Szín: világos borostyán

Illat: Határozottan malátás és a sherryhordós érlelésre jellemző kicsit ammóniás, gumis illat. Enyhe virág és fűszer is feltűnik.

Íz: Elsőre édes, gabonás, majd aszalt gyümölcs, fahéjas csiga, konyakmeggy. Kis vizet hozzáadva nekem felerősödik ez a konyakmeggyes jelleg.

Lecsengés: aszalt gyümölcsös

Mivel ma régi várakról néztem ismeretterjesztő filmet, az jutott eszembe, hogy ezt a whiskyt elkortyolgatnám valami skót kastély lakótornyában két adóbeszedés között, mint 18. századi főúr. Egyébként kellemes, sherrys-malátás cucc.

A Strathisla 12 a poszt megírásának pillanatában 12-14 ezer forint közötti áron elérhető itthon.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

strathislastills.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr6214411774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása