Highland Park 12 years old
Előző design

highland_park_12.jpgAz Orkney-szigetcsoporton járunk. Kietlen, de mégis gyönyörű, mesebeli tájon, Londontól légvonalban 800 kilométerre, a messzi északon. A szigeteket körüllengi a történelem, hiszen a 8-9. század környékén a vikingek vertek itt tanyát, hogy aztán később a norvég korona alá kerüljenek, majd a 15. században Skócia annektálja őket. Mivel répát kapálni nemigen lehetett, főként a halászat volt a meghatározó errefelé. A népességet sem mondanám soknak, egy magyar vidéki kisváros lakosságának számával megegyező, mintegy 22 ezer fő lakja, köztük egyébként magyarok is, akik letelepedtek a szigeteken, családjuk is lett és köszönik szépen, jól vannak. Hogy ezt honnan tudom, maradjon most még titok.

Hiába az északi messzeség, a szigetcsoport két whiskylepárlót is magáénak mondhat, amik közül mi most a viking örökséget aktívan ápoló, azt arculatába és portfóliójába sikeresen integráló Highland Parktól fogunk whiskyt kóstolni. Még a márkanagykövetük is egy kibaszott nagy, kopasz viking pali, aki egyébként dán, de ez most mindegy.

A Highland Park története is az obskurus múltba vész, de azt biztosan tudjuk, hogy a lepárló már a 19. században jött létre és a Highland Distillers nevű cég (amelynek tulajdonrésze volt egy, a lepárlóval korábban jó kapcsolatokat ápoló cégben) 1937-ben vette át az irányítást. Ma a lepárló az Edrington csoport részeként olyan istállóban kap helyet, ahol többek között a Macallan is lakik.

A Highland Park single maltként csak a késő 70-es években bukkant fel, de a most kóstolt 12 éves változat is már a 80-as évektől jelen van az alapsorban (igaz azóta nyilván változott). A whisky ma már kultwhisky státuszba emelkedett, gyűjtők kedvence is, de a rajongóké mindenképpen!

Enyhe füstösség (és ne felejtsük el megjegyezni, hogy ez nem Islay, nem Mainland, hanem Orkney tőzeg, ami szintén egy más karaktert vonultat fel; itt szinte csak elhalt mohából és hangafélékből képződik), főként sherryhordók, de van európai és amerikai tölgy is.

A most kóstolt tétel még a régi palackdesign idejéből van, ezért raktam fel ezt a képet.

Highland Park 12 years old

Ország: Skócia
Régió: Highland
Lepárló: Highland Park Distillery

Szín: gyömbér

Illat: finom, játékos gyümölcsösség, meggyes pite, virágméz, ami mögött halványan érezhető a füstösség és a sherry hordós jegyek - műanyag, régi vászon.

Íz: Elsőre édes, roppanós piros gyümölcsök, cseresznye; itt is jön a meggyes pite, málnaszörp, de megjelennek a gumis, tintás jegyek is, illetve nagyon enyhén a füst is bekúszik, nekem úgy a harmadik kortynál jön be igazán. Engem highlandi whiskykre is emlékeztet amúgy.

Lecsengés: földes, füstös, a gyümölcsös jegyek enyhén maradnak csak meg, de ami megmarad, az érett, száraz, aszalt gyümölcsre emlékeztet; némi dohány és a legvégére egyértelműen a füst és a szilvalekvár.

A Highland Park 12 évese ma Viking Honour névre hallgat, hazánkban 12-14 ezer forint közötti áron elérhető.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr4014382172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása