Kilchoman 2009 Vintage


kilchoman_2009_vintage.jpgMegkezdtük a Kilchoman alapsorának és limitált kiadásainak a lekóstolását. Természetesen ez a kóstoló csak egy részüket érinti, hiszen régebbiekhez már nem, vagy csak nagyon nehezen tudnék hozzájutni.

Skót single malt whiskyknél is előfordul, hogy a palackon nem az életkor, hanem a lepárlás éve szerepel. Azt tudnunk kell, hogy egy korjelölt whisky esetében a szám a palackban található legfiatalabb párlat életkorát jelzi. Az alapkiadásoknak - amikből évente több ezer, több tízezer palackot is eladhatnak - konzisztensnek kell lenniük, hogy ha ma veszel egyet, annak ugyanolyan íze legyen, mint annak, amit tavaly ilyenkor vettél. Ezt úgy érik el, hogy több hordóból házasítanak. A whisky ettől még single malt, de a tartalma nem egy hordóból, hanem több hordóból származik. Aztán vannak single cask kiadások - ezeknél egyetlen hordó tartalmát palackozzák le és ezt a címkén is jelölik.

A single vintage kiadások esetében pedig egy adott évből származó lepárlások kerülnek a palackba, szintén több hordó, szintén házasítással.

Ez a Kilchoman legnagyobb részben 2009-ben lepárolt whiskyből áll, amik elsőtöltésű és úgynevezett refill bourbon hordóban érlelődtek. Ezeket 2008-ban eltett, Oloroso sherrys hordóban érlelődött whiskykkel házasították, szám szerint három sherry butt hordó tartalmával. Ez is tőzegelt whisky, hasonlóan a korábban megismert Machir Bayhez.

Az elsőtöltésű hordóknál elsőként kerül az adott lepárló whiskyje a hordóba, ami korábban másfajta italnak adott helyet. A refill hordókat már egyszer vagy többször használta az adott lepárló.

 Lássuk a kóstolójegyzetet!

Ország: Skócia
Régió: Islay
Lepárló: Kilchoman Distillery

Szín: halvány arany - figyeljük meg, hogy a színén kevésbé látszik a sherryhordó hatása, mint egy teljes idejű sherrys érlelés esetében

Illat: a füstös, sós illatok mögött, illetve inkább azzal együtt olajfesték, enyhe egzotikus gyümölcsösség, narancs, halvány vanília és még halványabban sherryhordós jegyek tűnnek fel. Elképesztő a többféle ízjegy harmonikus játéka, ahogy hol az egyik, hol a másik erősebb, de mégis együtt érezzük. 

Íz: ízletes, ropogós vaníliás tőzegesség, mindenképp édes íz. Lédús trópusi gyümölcsök érezhetőek mindezek mellett. Nagyon harmonikusan keveredik a bourbonhordós tőzegelt maláta íze a sherryhordókból származó enyhe marcipános-csokis felhanggal. A füst végig jelen van. 

Lecsengés: gyümölcsös és folyamatosan füstös, hosszú lecsengés

A Kilchoman 2009 Vintage a poszt megírásának pillanatában már erősen fogyóban van, 25-26 ezer forint körüli áron elérhető külföldi webshopokban.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr4014320469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása