Old Pulteney 12 years old

oldpulteney12.jpg"The maritime malt", ahogy magukat hívják. A Pulteney Distillery sokáig az ország legészakibb főzdéje volt, egészen a Wolfburn megnyitásáig. Egy messzi, highlandi lepárló, különleges lepárlóüstökkel és közvetlenül a tenger melletti elhelyezkedéssel. Az alapítása óta számos tulajdonváltást megért lepárló megalakulásának sztorija teljesen profán: az itt alakult prosperáló halászfalu lakossága növekedett, így hát kellett egy főzde. A falu a heringhalászatra épült, fénykorában 1000-nél is több halászhajó is halászott itt. A halászat elhalt, de a lepárló megmaradt, legnagyobb örömünkre. A whisky nagyrészt bourbonhordókban érlelődik és magába szívja a hamisítatlan, hűvös északi sós tengeri levegőt, amit a whiskyn is érezni. A palack nyakán található kidudorodás a lepárlóüstjeik formájára emlékeztet. Az, hogy egy miért érdekes a whisky szempontjából, majd megtárgyaljuk, amikor már a 18 évest kóstoljuk belőle.

 

Ország: Skócia
Régió: Highland
Lepárló: Pulteney Distillery

Szín: mély arany

Illat: Facsart citrom leve, vanília, üde virágosság, sós víz, friss gyógytea, gyömbér.

Íz: nagyon érdekes, hogy már az első kortynál azonnal érezhető a sós karakter és minden más ízjegyet utána tudunk kiolvasni a whiskyből. Az illatból halovány édesség jön át, vanília, fűszerek, tonik.

Lecsengés: hosszú, kicsit édeskés, kesernyés.

Az Old Pulteney-nek idén újult meg az alapsora, ami a most kóstolt 12 éves kiadást csak annyiban érinti, hogy más lett a csomagolása. Alább látható az új csomagolás, ha valaki Old Pulteney 12 évest szeretne venni és nem találja a poszthoz tartozó képen látható változatot, akkor ezt keresse. Én már láttam személyesen is, szép :)

old_pulteney_12_years_old_the_maritime_malt_detail.png

Az Old Pulteney 12 Years Old a poszt megírásának pillanatában 11000 forint körüli áron kapható. Érdemes beszerezni és ha már tenger nincs, magunkkal vinni egy balatoni vitorlásra egy szeles őszi hétvégén.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr6314287811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása