anCnoc 12 years old

ancnoc_12.jpgHa már a magyar whisky szakblogon szó esik a különböző, kisebb-nagyobb cégek aktuális helyzetéről az idei budapesti Whisky Show-ra való felkészítés jegyében, vegyünk elő az InverHouse Distillers istállójába tartozó, földrajzi besorolás szerint Speyside, de a címkéjén Highlandet feltüntető anCnoc 12 évest. Először is ilyen nevű lepárlót hiába keresünk Skóciában, hiszen a lepárló neve Knockdhu. Hogy a whisky mégis miért anCnoc (ejtése egyébként a-nok), arra az a magyarázat, hogy az InverHouse annak idején nem akarta, hogy össze lehessen keverni a Knockando Distilleryvel, ami egyébként a DIAGEO csoportot erősíti.

A Knockdhu Distillery is beleesett az 1980-as évek eleji nagy lepárlóbezárásba, hogy aztán 1988-ban átvegye az InverHouse és single malt palackozással rukkoljanak elő. Az anCnoc 12 évese lágy, könnyű whisky, nem tőzegelt. Nyugodtan sorolhatjuk az alapmaltok közé, nem fog megsértődni ezen és a kezdő whiskyivászatunk során ezzel a malttal mindenképp ismerkedjünk meg.

Az anCnoc alapsorában idősebb korjelölt változatok, illetve egy tőzegelt vonal is megtalálható, aki nemcsak az islay-i füstre gerjed, annak érdemes felfedezni. Hamarosan a blogon is kóstoljuk a jelenlegi tőzegelt alapkiadást, ami peatheart néven fut.

Ország: Skócia
Régió: Highland
Lepárló: Knockdhu Distillery

Szín: sárgás arany

Illat: már az első illatolásoknál hozza a mézes, lépesmézes illatot, nekem még friss virág és citrusok érkeznek.

Íz: mérsékelten édes lépesméz, pezsgő gyümölcsösség, őszibarack, citrom.

Lecsengés: sajnos elég rövid, elhalnak az édes ízjegyek, citrus marad és később egy kis gabonás tónus.

Itt, ennél a whiskynél mondom azt, hogy kóstoljuk vissza, akár többször is - könnyű, de mégis komplex, hagyjunk neki időt kibontakozni. Üljünk le vele kettesben. Magam is így teszek!

Az anCnoc 12 éves a poszt megírásának pillanatában 12 ezer forint körüli áron kapható.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr6014280265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása