A John Dewar & Sons régi, családi vállalkozásként indult, ahogy oly sok más skót whisky ház. A cég első lepárlója az Aberfeldy, amely az 1890-es években épült és a cég blended whiskyjének, a Dewars-nak az alapanyaga volt hosszú-hosszú évtizedekig. A 12 éves alapkiadás először 1999-ben jelent meg. A John Dewar & Sons is alapító tagja volt a mai Diageo szeszipari óriás elődjének tekinthető United Distillers Limited-nek, ám 1998-tól a Bacardi tulajdonában vannak. Az Aberfeldy, mint single malt egyik a legédesebbeknek, ami a hosszú fermentációs időnek és a lassú lepárlásnak köszönhető.
Ország: Skócia
Régió: Highland
Lepárló: Aberfeldy Distillery
Szín, megjelenés: ragyogó sherrys-borostyános, szép, olajos textúrával.
Illat: megkapó, friss alma, almás ciderrel kezdődik, malátás jegyek is érződnek, almás pitével és tavaszi virágokkal folytatódik.
Íz: enyhe mézes édességgel indul, részben hozza az illatjegyeket. Maláta, olajosság. Pár csepp vízzel megérkezik a friss gyümölcsösség is.
Lecsengés: gabonás, egy csipet citrusossággal.
A pohárban érzem azt a nagyon enyhe füstös felhangot, amit sok kóstolójegyzet ír.
40% abv
Ez a highlandi malt egy érdekes ízprofillal rendelkezik, szerintem izgalmas, érdemes megkóstolni, vagy ajándékba adni. Romantikus, vacsorázós-zenehallgatós esték vagy egy jó kiállítás utáni lazulás kísérője is lehetne.
Az ára baráti, a poszt megírásának pillanatában 12300-14000 forint közötti áron elérhető.
A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.