Teeling Single Grain

teeling_single_grain.jpgA blogon eddig csak úgynevezett single malt whiskyket kóstoltunk, amikről már tudjuk, hogy egy adott lepárló termékei és kizárólag malátázott árpából készülnek. Van azonban egy másik kategória, a single grain whisky, ami szintén egy adott lepárlóban készül, azonban az összetétele más gabona vagy gabonák. A kevert skót whiskyk készítésénél általában single malt és single grain whiskyket használnak, utóbbit nagyobb arányban adják hozzá. A mai kóstolásnak az apropója az, hogy single grain whiskyt - bár nagyon keveset - de önmagában, önálló palackozásként is lehet kapni. Skótból általában a független palackozók kínálatában találjuk meg, sokszor az idősebb kiadásokat is lényegesen jobb áron, mint hasonló korú single malt társaikat. Írországban is több lepárlóban készül single grain, ezek egyik képviselője a Teeling Whiskey Company alapsorában található. Remek belépő a single grainek világába. Ez a whiskey teljes egészében kaliforniai (Napa Valley) cabernet sauvignon vörösboros hordókban érlelődött, ami remek gyümölcsösséget ad az italnak. Mivel a grain whiskey ízprofilja általában kevésbé hangsúlyos és összetett, mint a malt társaiknak, ezért sok esetben a nem tipikus hordós érlelések adnak egyedi karaktereket neki. A használt gabona 95%-ban kukorica. A Teeling Whiskey Company fiatal, családi vállakozás, ám gyökerei régre nyúlnak vissza: a Teeling család egyik őse már 1782-ben lepárlót alapított Dublinban. A régi helytől egy kőhajításnyira található az új lepárló, mely 125 év után az első új ilyen jellegű vállalkozás a városban.

Ország: Írország
Lepárló: Teeling Whiskey Distillery

Szín: jól látszik, hogy a boroshordós érlelés miatt sötétebb, mint hasonló single grain társaié. Sötét gyömbér.

Illat: meglepően üde, fűszeresen édes, friss tavaszi virágos jegyekkel, majd kicsit vegyszeres karakter jön.

Íz: az illatot szépen követi ízben a fűszeresség, szőlő, áfonya.

Lecsengés: száraz, hosszan alkoholos és fűszeres, gyümölcsös-gabonás, szőlő.

46% abv.

A skót whiskyk között is szép számmal találhatunk single grain whiskyket, sőt, a Loch Lomond lepárlóban malt és grain whisky is készül, ami nagyon ritka.

A Teeling Single Grain a poszt megírásának pillanatában 12 ezer forint körüli áron kapható, díszdobozos változatban. Friss tavaszi vagy őszi napok remek kísérője lehet ez a whiskey.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr1714243813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása