Auchentoshan 12 years old

aucob_12yov6.jpgA blog kezdeti célja, hogy alapszinten bevezessen a single maltok világába Skócia különböző régióin és maltjain keresztül. Ez alkalommal ismét egy olyan vidékre merészkedünk, ahol még nem jártunk, ahonnan még nem kóstoltunk ezen a blogon: a Lowlands régióba. Mondhatnánk viccesen, hogy a Highlands ellentéte :) földrajzi elhelyezkedését tekintve igen, hiszen a Lowlands a skót-angol határtól indul és Edinburghtól még északabbra ér véget.

A Highlands, Speyside és Islay elviszi a showt, pedig a lowlandi whiskyk között is érdemes elkalandozni. Nincsen sok: ez a régió valaha szebb napokat látott, már ami a lepárlók számát illeti. Szerencsére az utóbbi időben növekedésnek indult a vidék, számos új lepárló kezdte vagy kezdi meg működését a területen.

Kezdetnek egy klasszikus lowland maltot kóstolunk, ami az Auchentoshan 12 éves alapkiadása. Kezdő whiskyfogyasztók bizonyára vakarják a fejüket a furcsábbnál furcsább márkanevek kiejtésén, de nyugodjunk meg, egy skótnak is biztos hasonlóan mókásak és furák a magyar pálinkák nevei. Hagyomány, történelem. Adjuk meg a tiszteletet a whiskynek. A márka helyes kiejtése angolos fonetikával írva 'ock-un-tosh-un', magyarosan 'okhn-toshn'-nak tudnám leírni. De inkább hallgassuk meg, az a biztos.

Az Auchentoshan lepárló 1817-ben épült, de mai nevét 1834-ben nyerte el, tehát egy régi branddel van dolgunk. Az itteni single malt a skót gyakorlattal ellentétben háromszoros lepárlású, mint az ír whiskyk, lágyabb, üdébb párlatot eredményezve, ami erősebb alkoholfokkal kerül a hordókba. Ez eredményezhet gyorsabb érlelődést és azt, hogy a whisky gazdagabb ízanyagokat old ki a fából. Szintén érdekesség, hogy az Auchentoshan maltjai nem kerülnek blended whiskykbe. Ez a whisky is egy alapmalt, kiváló kezdés a single malttal most ismerkedőknek.

Ország: Skócia
Régió: Lowland
Lepárló: Auchentoshan Distillery

Szín: sötét arany

Illat: a háromszoros lepárlásnak köszönhetően lágyabb, üdébb illatvilág; gabonás, malátás, tölgyfás jelleg, tömény virágillat, enyhén csípős, dohos szalma

Íz: gyógynövény, gabona, keserű csoki, majd jön lágyan az édesség, karamell, tonik, ánizs, medvecukor

Lecsengés: hosszú és gyengéd, édeskés

Az Auchentoshan 12 éves alapkiadása a poszt megírásának pillanatában 12-13 ezer forint közötti áron kapható.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr3313734830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása