Mit is írtam a múltkor? Hogy a Speyside régióban nagyon sok lepárló koncentrálódik. A mostani kóstolásunk alanya egy olyan csoport része, amelyet három lepárló alkot és az elmúlt évek egyik nagy "szenzációja" volt, hogy ezt a csoportot felvásárolta az amerikai Brown-Forman szeszipari óriás. Ez nem meglepő dolog: a skót whiskylepárlók nagy része ilyen kisebb-nagyobb szeszipari cégbirodalom alá tartozik.
A három lepárló a BenRiach, a Glendronach és a Glenglassaugh. Ezek közül mi most a BenRiach egyik alapkiadásával, a 10 éves változattal ismerkedünk. A BenRiach lepárló 1898 óta működik, igaz a nyitás után kapásból egy 60 éves szünet következett. A BenRiach klasszikus Speyside világot képvisel. A sok tulajdonosváltás (és a 2002-es újbóli bezárás) után 2004 az a dátum, amikor a The BenRiach Distillery Company Limited kezében önállósult a brand és 10 évvel az első saját néven kiadott single malt után újraindult a termelés.
A 10 éves tehát az alapsor része, 43% abv, a hordó ex-bourbon és ex-sherry.
Ország: Skócia
Régió: Speyside
Lepárló: BenRiach Distillery
Szín: világos arany
Illat: fűszeres, tölgyfás, citrusos jellemzőkkel indít, narancs, menta és egy kis bőr, gabonacefre.
Íz: gyümölcsös - citrusos, határozottan mandarin, majd édesség, vanília, erős fűszeres ízek jönnek, gabonás felhang.
Lecsengés: közepes mértékű, fás-gabonás profillal
A BenRiach 10 éves a poszt megírásának pillanatában 12 ezer forint körüli áron kapható.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.