Bushmills 10 years old

bushmills10.jpgA Drams blog alapvetően arról szól, hogy bevezesse az olvasót a single malt whiskyk világába. A legtöbb single malt whisky Skóciában van, viszont nemcsak Skócia számít whiskynemzetnek. Itt van például Írország. Ki ne találkozott volna ír whiskeyvel? (Figyeled az írásmód változását? Whisky - whiskey. A különbség oka pusztán csak hagyomány, ami napjainkig fennáll.) Míg Skóciában száz fölött van a whiskylepárlók száma, Írországban jóval kevesebb, jelenleg mindössze négy nagy, ezen kívül néhány újonnan épült és rengeteg olyan, ami tervben van, papíron létezik. Az ír whisky egyébként feljövőben van, aminek látható jelei is vannak és lesznek is. Ami nekünk most a lényeg, az a kóstolt párlat.

Az Old Bushmills Distilleryt, ahonnan a mai whiskynk, a Bushmills 10 years old származik, a legrégebbi whiskey lepárlóként jegyzik a világon. A címkéjén szereplő 1608 azt a dátumot jelzi, amikor az iteni föld tulajdonosa először kapott királyi lincenszet whiskey készítésére.

Az ír whiskey és a skót whisky közötti egyik alapvető különbség a lepárlás: míg a skót whisky kétszeres, az ír whiskey háromszoros lepárlású. Fogunk látni majd ellenpéldákat is, sőt, létezik négyszeres lepárlású whisky is.

A Busmills 10 évese is háromszoros lepárlású single malt whiskey, aminek köszönhetően lágyabb karakterű, mint skót társaik. A whisky érlelése vegyesen történik főként ex-bourbon whiskey hordókban és kisebb számban korábban oloroso sherryt tartalmazó hordókban.

Ország: Írország
Lepárló: Old Bushmills Distillery

Szín: arany

Illat: lágy, citrusos - grépfrút, citrom, kókusz

Íz: elsőre határozott, kesernyés jegyek, kókusz, hordós-fás ízek, vegyszeresség

Lecsengés: csípős, viszonylag hamar alábbhagy; a szájban továbbra is érezhető egy kicsit kesernyés, tonikra emlékeztető íz

Nyilvánvalóan vannak jobb single maltok ebben az árfekvésben, akár még ír is. A Bushmills 10 years old a poszt megírásának pillanatában 9500 forint körüli áron kapható.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr9313539993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása