The Glenlivet 12 years old

theglenlivet12.jpgMost, hogy vége a karácsonyi ünnepnek, térjünk vissza a whiskyk világába - bár ma már sokan az élet vizével kísérik az ünnepi vacsorát vagy adják-kapják ajándékba. Ne terheljük tovább a gyomrunkat a kádnyi töltött káposzták és hegyekben álló bejglik után, íme egy újabb ismert belépő a single malt whisky világába! A helyszín Speyside, a whisky pedig a The Glenlivet 12 éves alapkiadása.

Megfigyeltétek, hogy milyen sok lepárló és ezáltal whisky neve kezdődik úgy, hogy Glen-? A szó jelentése "völgy" - és olyan, általában folyóvölgyet jelöl, ami keskeny, hosszú és viszonylag mély. A szó gaél eredetű. (Van egy másik angol szó is, ami hasonlóképpen völgyet jelöl, csak szélesebbet és sekélyebbet: ez a strath). Ezek az elnevezések általában földrajzi nevek, amelyeket felvettek a lepárlók. Mai whiskynk esetében mindenképp így van ez: a Glenlivet a Livet folyó völgyét jelenti. Ezzel be is fejeztem az etimológiai kalandozást!

Nem meglepő, hogy az első pár whiskynkből ez már a második speyside-i whisky és a továbbiak között is szép számmal lesz ilyen: ebben a régióban koncentrálódik a skót whiskylepárlók nagy része. A The Glenlivet 12 éves a második legnagyobb mennyiségben eladott single malt whisky a világon, csak az előző posztban kóstolt Glenfiddich előzi meg ebben. Ne becsüljük alá ezt a whiskyt sem: minőségi termékről van szó. Igaz jelenleg több piacon (többek között nálunk is) a tulajdonos Pernod Ricard a Founder's Reserve nevű terméket helyezte előtérbe a 12 éves rovására. Ez az a whisky, amit legalább egyszer mindenki látott a bárpultban, aki figyel. Legalábbis olyan helyen, ahol tartanak egyáltalán single malt whiskyt. Egy nagy név, de elérhető és fogyasztható. Whisky alapvetés.

Ország: Skócia
Régió: Speyside
Lepárló: The Glenlivet

Szín: világos arany

Illat: átható trópusi gyümölcsösség, vanília, szárított fű és virágok.

Íz: itt is a gyümölcs a jellemző, ananász, majd vaníliás jegyek épülnek fel és nekem egy csipetnyi fűszeresség

Lecsengés: hosszú, gyengéd és kicsit kesernyés, majd friss alma ízét érezni.

Magyarországon a poszt megírásának pillanatában a nagyobb webshopokban sem kapható a whisky.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr1913530751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása