161. Fenntarthatóság a skót whisky iparban

pikaso_texttoimage_a-bottle-of-whisky-in-the-middle-of-a-grass-field-4.jpg

A blogon általában kóstolójegyzeteket osztok meg a saját whiskys kalandomból, de ne menjünk el amellett sem, hogy ma van a Föld napja, így álljon itt néhány érdekesség a skót whisky és a fenntarthatóság kapcsolatáról.

A skót whiskyipar nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra. Természetközeliségéből adódóan ezt nagyon jól meg tudják valósítani a lepárlók és az újonnan épülő főzdéknél már a tervezés során fontos szempont a környezettudatosság. Skócia szinte összes új főzdéjénél központi elem a fenntarthatóság, elég ha csak az Isle of Harrisre, az Ardnamurchanra vagy a Nc'nean-ra gondolunk. De már létező, adott esetben régi főzdék is a zászlajukra tűzték már a fenntarthatóságot, jó példa a Glenturret vagy a GlenAllachie, csak hogy két olyan lepárlót említsek, amelyeknek az ilyen stratégiájával a napokban találkoztam akár hírlevél, akár cikk formájában.

Az iparág első környezettudatossági stratégiája 2009-ben indult, első olyan kezdeményezésként, ami ilyen formában fed le egy egész szektort. Az azóta eltelt időben az iparág jelentős lépéseket tett annak érdekében, hogy el is érje a kitűzött céljait.

- 34% csökkenés az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásában
- a felhasznált energia már 28%-ban nem fosszilis energiahordózóból származik
- a vízfelhasználási hatékonyság 22%-al javult
- a keletkező hulladék mindössze 1%-a kerül a hulladéklerakókba (szemben a 2016-os 75%-kal)

De itt még nincs vége a munkának.

A fő célkitűzés, a Net Zero 2040 elérése új fenntarthatósági stratégiával

A 2021-ben indított új stratégia célja, hogy a szektor nettó károsanyag kibocsátása 2040-re zéró legyen, és a környezetre gyakorolt egyéb hatása minimális - annak érdekében, hogy a whisky ne csak az elmúlt 500 év, hanem a jövő terméke is lehessen.

Az új célkitűzések többek között (a teljesség igénye nélkül):

- a Net Zero elérése 2040-re (5 évvel korábban, mint a skót kormány célkitűzése, és 10 évvel korábban, mint a brit kormányé)
- 2025-re minden újonnan elindított termék csomagolása újrahasznosítható legyen
- elkötelezettség a skót tőzeglápok (és a művelhető mezőgazdasági területek) megóvására. Skócia területének 20%-a tőzeg. Érdekesség, hogy a tőzegelt whiskykhez felhasznált tőzeg mennyisége az éves kitermelésük mindössze 1%-a, de még ilyen kis mértékű felhasználás ellenére is fő cél a területek megóvása (a maradék tőzeget más iparágak használják fel)
- fenntartható vízfelhasználás: a felhasználás kétévenkénti felülvizsgálata, kockázatelemzése, hogy a főzdék vízfelhasználása minél hatékonyabb és környezetbarátabb legyen

Az Ardnamurchan Distillery például teljes egészében megújuló energiával üzemel. A lepárlótól két kilométerre található üzemben facsipszet készítenek a biomassza kazánok számára, amivel a lepárlóüstöket fűtik fel. Az innen nem messze található Nc'nean Distillery is a kezdetektől a fenntarthatóságra, az organikus, természetközeli működésre épül: ugyancsak 100%-ban megújuló energiával dolgoznak, a felhasznált árpájuk minősített organikus farmokról származik, a beszállítóik közel fele a lepárló 100 mérföldes (160 km) körzetében található. 2022 óta BCorp minősítéssel is rendelkeznek. De a kis szereplők mellett a nagyoknál is lényeges a fenntarthatóság kérdése: a világ legnagyobb italipari cége, a Diageo is a fentebb említettekkel harmonizáló stratégiai elemeket épített be a fenntarthatósági politikájába, ami azért is lényeges kérdés, mert az óriáscég nemcsak a skót whiskyben, hanem más párlatok iparában is nagymértékben jelen van, nem kis karbonlábnyomot hagyva maga után.

De a malátaelőállítók is, mint például a Crisp Malt, hangsúlyt fektetnek a környezet védelmére: az összes brit telephelyük 100%-ban megújuló energiából nyeri az elektromosságot, a melléktermékeik nagy része az állattartó gazdaságba kerül és a telephelyeik elhelyezkedése is kiváló gabonaforrások közelében található, így minimális a beszállításhoz köthető károsanyag kibocsátás.

Nem beszélve az egyre szaporodó újrahasznosított papírból készülő dobozokról, címkékről, sőt, üvegpalackokról az iparágban, de a dobozok elhagyása is követendő példává vált.

Szinte mindegy, hogy hol vizsgáljuk: a fenntarthatóság kérdése az egész iparágban központi kérdés.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr4618387547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása