A blogon általában kóstolójegyzeteket osztok meg a saját whiskys kalandomból, de ne menjünk el amellett sem, hogy ma van a Föld napja, így álljon itt néhány érdekesség a skót whisky és a fenntarthatóság kapcsolatáról.
A skót whiskyipar nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra. Természetközeliségéből adódóan ezt nagyon jól meg tudják valósítani a lepárlók és az újonnan épülő főzdéknél már a tervezés során fontos szempont a környezettudatosság. Skócia szinte összes új főzdéjénél központi elem a fenntarthatóság, elég ha csak az Isle of Harrisre, az Ardnamurchanra vagy a Nc'nean-ra gondolunk. De már létező, adott esetben régi főzdék is a zászlajukra tűzték már a fenntarthatóságot, jó példa a Glenturret vagy a GlenAllachie, csak hogy két olyan lepárlót említsek, amelyeknek az ilyen stratégiájával a napokban találkoztam akár hírlevél, akár cikk formájában.
Az iparág első környezettudatossági stratégiája 2009-ben indult, első olyan kezdeményezésként, ami ilyen formában fed le egy egész szektort. Az azóta eltelt időben az iparág jelentős lépéseket tett annak érdekében, hogy el is érje a kitűzött céljait.
- 34% csökkenés az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásában
- a felhasznált energia már 28%-ban nem fosszilis energiahordózóból származik
- a vízfelhasználási hatékonyság 22%-al javult
- a keletkező hulladék mindössze 1%-a kerül a hulladéklerakókba (szemben a 2016-os 75%-kal)
De itt még nincs vége a munkának.
A fő célkitűzés, a Net Zero 2040 elérése új fenntarthatósági stratégiával
A 2021-ben indított új stratégia célja, hogy a szektor nettó károsanyag kibocsátása 2040-re zéró legyen, és a környezetre gyakorolt egyéb hatása minimális - annak érdekében, hogy a whisky ne csak az elmúlt 500 év, hanem a jövő terméke is lehessen.
Az új célkitűzések többek között (a teljesség igénye nélkül):
- a Net Zero elérése 2040-re (5 évvel korábban, mint a skót kormány célkitűzése, és 10 évvel korábban, mint a brit kormányé)
- 2025-re minden újonnan elindított termék csomagolása újrahasznosítható legyen
- elkötelezettség a skót tőzeglápok (és a művelhető mezőgazdasági területek) megóvására. Skócia területének 20%-a tőzeg. Érdekesség, hogy a tőzegelt whiskykhez felhasznált tőzeg mennyisége az éves kitermelésük mindössze 1%-a, de még ilyen kis mértékű felhasználás ellenére is fő cél a területek megóvása (a maradék tőzeget más iparágak használják fel)
- fenntartható vízfelhasználás: a felhasználás kétévenkénti felülvizsgálata, kockázatelemzése, hogy a főzdék vízfelhasználása minél hatékonyabb és környezetbarátabb legyen
Az Ardnamurchan Distillery például teljes egészében megújuló energiával üzemel. A lepárlótól két kilométerre található üzemben facsipszet készítenek a biomassza kazánok számára, amivel a lepárlóüstöket fűtik fel. Az innen nem messze található Nc'nean Distillery is a kezdetektől a fenntarthatóságra, az organikus, természetközeli működésre épül: ugyancsak 100%-ban megújuló energiával dolgoznak, a felhasznált árpájuk minősített organikus farmokról származik, a beszállítóik közel fele a lepárló 100 mérföldes (160 km) körzetében található. 2022 óta BCorp minősítéssel is rendelkeznek. De a kis szereplők mellett a nagyoknál is lényeges a fenntarthatóság kérdése: a világ legnagyobb italipari cége, a Diageo is a fentebb említettekkel harmonizáló stratégiai elemeket épített be a fenntarthatósági politikájába, ami azért is lényeges kérdés, mert az óriáscég nemcsak a skót whiskyben, hanem más párlatok iparában is nagymértékben jelen van, nem kis karbonlábnyomot hagyva maga után.
De a malátaelőállítók is, mint például a Crisp Malt, hangsúlyt fektetnek a környezet védelmére: az összes brit telephelyük 100%-ban megújuló energiából nyeri az elektromosságot, a melléktermékeik nagy része az állattartó gazdaságba kerül és a telephelyeik elhelyezkedése is kiváló gabonaforrások közelében található, így minimális a beszállításhoz köthető károsanyag kibocsátás.
Nem beszélve az egyre szaporodó újrahasznosított papírból készülő dobozokról, címkékről, sőt, üvegpalackokról az iparágban, de a dobozok elhagyása is követendő példává vált.
Szinte mindegy, hogy hol vizsgáljuk: a fenntarthatóság kérdése az egész iparágban központi kérdés.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.